Enceladus, luna lui Saturn, întrunește toate condițiile de bază ale existenței vieții extraterestre!

 

Enceladus, satelitul natural al lui Saturn, ar putea susține forme de viață, cel mai probabil „bacterii extraterestre”. Cei de la NASA își întemeiază aceste concluzii pe prezența moleculelor de hidrogen în gheizerele gigantice (de zeci de kilometri înălțime) care țâșnesc prin fisurile din platoșa de gheață a lui Enceladus.

Enceladus se situează acum pe primul loc între corpurile cerești din sistemul nostru solar ce ar putea adăposti forme de viață în spațiul extraterestru. Următorii candidați sunt planeta Marte și satelitul Europa al planetei Jupiter.

La această concluzie s-a ajuns în urma analizării datelor culese de către sonda spațială Cassini. Sub suprafața înghețată a lui Enceladus se află un ocean care oferă condiții prielnice pentru existența unor forme de viață.

Printre altele, prezența moleculelor de hidrogen în apa oceanului de sub crusta înghețată a lui Enceladus sugerează că există, teoretic, condiții de dezvoltare a vieții, în forme primitive. Originea hidrogenului molecular se află în reacțiile chimice petrecute în ocean. La rândul său, hidrogenul poate intra în reacție cu dioxidul de carbon, formându-se metanul.

Are loc un proces numit metanogeneză. Metanul poate constitui, la rândul său, un nutrient necesar existenței, dezvoltării și reproducerii formelor de viață bacteriană. Sunt prezente, astfel, surse de hrană pentru bacterii și procese chimice care se petrec și în oceanele Planetei Albastre.

Pe de altă parte, hidrogenul este atât de abundent în apa oceanului de pe Enceladus încât s-ar putea trage concluzia că n-are cine să-l consume, neexistând bacterii sau că bacteriile, dacă într-adevăr există, sunt prezente într-un număr foarte mic. În orice caz, important este că pe Enceladus sunt prezente ingredientele vieții.

Existența hidrogenului molecular, explică cei de la NASA, completează ceea ce poate fi numit setul de condiții necesare pentru existența vieții: apă în stare lichidă, molecule organice (metan), minerale și o sursă accesibilă de energie.

La rândul său, Europa, satelitul lui Jupiter, care, potrivit NASA, ar putea adăposti viața, este studiată minuțios, prin utilizarea telescopului Hubble.


Citiți și:

Şase motive argumentate și pline de bun simț, care ne permit să credem că în imensul univers fizic în care trăim există viață extraterestră (III)

Descoperire colosală: Un sistem solar cu şapte planete de mărimea Terrei, trei dintre ele capabile să găzduiască viața

Urme de «viaţă» «la bordul» unui meteorit

 

yogaesoteric
6 octombrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More