Energia solară produsă în România a depășit puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă

 

 

Vremea însorită de la începutul lunii aprilie 2018 a determinat o creştere semnificativă a producţiei de energie fotovoltaică, aceasta depăşind puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate pe site-ul Transelectrica, informează Agerpres.

Astfel, pe 10 aprilie 2018, la ora 13:20, producţia de energie electrică din panourile fotovoltaice era pe locul al treilea, cu 800 de MW, reprezentând 12% din total. Spre comparaţie, un reactor precum cele de la Cernavodă are o putere de 700 de MW.

Producţia naţională de energie la ora menţionată era următoarea:
42,98% hidro – 2.848 MW,
21,31% nuclear – 1.412 MW,
12,07% foto – 800 MW,
12,06% cărbune – 799 MW,
8,99% hidrocarburi – 596 MW,
2,23% eolian – 148 MW,
0,35% biomasă – 23 MW.

Producţia totală era de 6.598 de MW, iar consumul naţional, de 6.565 de MW, diferenţa fiind exportată.

Persoanele fizice vor fi compensate pentru energia curată pe care o produc

Persoanele fizice care produc energie regenerabilă în capacități de până la 100kW vor putea vinde electricitatea în rețeaua de distribuție, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează. Măsura există de ani de zile în alte țări și era așteptată de mult timp și în România.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat, la finele anului 2017, un proiect de ordin care prevede posibilitatea ca „prosumerii” să fie compensați pentru energia produsă. Ministerul Finanțelor și-a dat acordul, iar ordinul ar putea intra curând în vigoare, susţine Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, citat de InvesTenergy.

Mai exact, consumatorii care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi mai mici de 100 de kW vor putea livra energia în reţea, iar distribuitorii din zona respectivă vor fi obligaţi să o achiziţioneze la preţul la care cumpără energie pentru consumul lor propriu tehnologic. Factura la energie a acestor consumatori va fi compensată cu valoarea energiei livrate în reţea. Aceasta ar fi pentru prima dată când în România se va aplica acest concept de „prosumer”, adică producător şi consumator în acelaşi timp, deşi în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană acest lucru există deja de mai mulţi ani.

Citiți și:

Portugalia a fost alimentată exclusiv cu energie regenerabilă timp de patru zile

De vorbă cu micii producători de energie solară: Marius Teodorescu produce mai multă energie decât poate consuma

O nouă invenție a genialului savant iranian Mehran Keshe a fost făcută publică

 

yogaesoteric
8 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More