RF-Pose, inteligența artificială care vede prin pereți (video)

 

Timp de decenii, cercetători de prestigiu au căutat o cale prin care omul să se poată folosi de tehnologie pentru a putea vedea prin pereți. Și acum se pare că au reușit aceasta cu o tehnologie care utilizează WiFi pentru a „simți” prezența oamenilor dincolo de ziduri.

Cei de la MIT au dezvoltat un nou algoritm prin care o inteligență artificială nu doar detectează prezența oamenilor, ci și mișcările acestora.

Undele radio care penetrează obiectele solide precum zidurile se reflectă când ajung în dreptul unui om, deoarece apa din trupul nostru nu este cel mai bun mediu prin care să se propage. Cel puțin pentru moment, noua tehnologie recreează doar un desen schematic care se potrivește cu poziția și mișcările persoanei, însă pe viitor cu siguranță inteligența artificială va fi capabilă să ne spioneze mult mai în detaliu prin pereți.

Sistemul denumit RF-Pose este capabil să reconstruiască o reprezentare bidimensională a persoanei și are o eficiență dovedită de până la 83%. Fiind capabil să detecteze mișcările oamenilor, acesta a fost deja folosit în cazul supravegherii unor pacienți cu Alzheimer și Parkinson, fiind o metodă mai puțin invazivă de a învăța despre mișcările acestora, chiar în confortul casei lor, fără ca ei să se simtă deranjați de prezența camerelor de filmat. Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce duce la starea cunoscută sub numele de demență.

O astfel de tehnologie precum RF-Pose implică evidente riscuri în ceea ce privește invadarea vieții private a oamenilor. Deși fiecare cercetare științifică poate ajuta la progresul omenirii, este necesar să urmărim cu mare atenție în ce scopuri va fi folosită aceasta pe viitor.

Citiți și:

Atenționare: inteligenţa artificială poate reconfigura ordinea globală. Riscul autoritarismului digital

Liderii mondiali deja au decis: Următorul pas sinistru în Inteligența Artificială este augmentarea oamenilor

 

yogaesoteric
8 martie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More