Energia verde: cel mai mare transfer de bogăție către cei bogați din istorie

Ne aflăm în mijlocul celui mai mare transfer de bogăție din istorie. Sistemele eoliene subvenționate de guvern, panourile solare și vehiculele electrice aduc beneficii în mod covârșitor membrilor bogați ai societății și națiunilor bogate. Cei săraci și clasa de mijloc plătesc pentru programele de energie verde prin taxe mai mari și costuri mai mari pentru electricitate și energie. Națiunile în curs de dezvoltare suferă daune de mediu pentru a extrage și livra către națiunile bogate materialele necesare pentru energiile regenerabile.

Începând cu anul 2000, lumea a cheltuit peste 5 trilioane de dolari pentru energia verde. Au fost montate peste 300.000 de turbine eoliene, au fost instalate milioane de panouri solare, au fost vândute peste 25 de milioane de vehicule electrice (VE), sute de mii de hectare de pădure au fost tăiate pentru a produce combustibil din biomasă, iar aproximativ trei procente din terenurile agricole sunt folosite în prezent pentru a produce biocombustibil pentru vehicule. Lumea cheltuiește aproximativ 1.000 de miliarde de dolari pe an pentru energie verde. Subvențiile guvernamentale se ridică la aproximativ 200 de miliarde de dolari pe an, iar în ultimii 20 de ani s-au cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în subvenții.

Liderii mondiali sunt obsedați de necesitatea unei tranziții către o energie regenerabilă pentru a salva planeta de încălzirea globală cauzată de om. Guvernele livrează un râu nesfârșit de bani pentru a promova adoptarea energiei verzi. În SUA, Legea privind reducerea inflației din 2022 a oferit 370 de miliarde de dolari în subvenții și împrumuturi pentru surse regenerabile și vehicule electrice. Dar subvențiile și mandatele pentru regenerabile favorizează în mod covârșitor membrii bogați ai societății, în detrimentul celor săraci.

Sistemele eoliene primesc credite fiscale pentru producție, scutiri de impozit pe proprietate și, uneori, primesc plăți chiar și atunci când nu generează electricitate. Proprietarii de terenuri primesc până la 8.000 de dolari pe turbină în fiecare an din contractele de închiriere pentru sistemele eoliene de pe terenurile lor. Veniturile din arendă pot fi destul de mari pentru un proprietar de terenuri cu multe turbine. În Anglia, contribuabilii obișnuiți plătesc sute de milioane de lire sterline pe an sub formă de taxe care sunt direcționate sub formă de subvenții către companiile eoliene și proprietarii de terenuri bogați.

În SUA, 39 de state au în prezent legi privind măsurarea netă. Măsurarea netă oferă un credit pentru energia electrică generată de sistemele solare de pe acoperișuri care este reintrodusă în rețea. Generatorii de energie solară primesc de obicei credite la tariful de vânzare cu amănuntul a energiei electrice, aproximativ 14 cenți pe kilowatt-oră. Acesta este un tarif subvenționat, care este mai mult decât dublu față de cei aproximativ cinci cenți pe kilowatt-oră obținuți de centralele electrice. Locuitorii de apartamente și proprietarii de case care nu își permit să instaleze sisteme solare pe acoperiș plătesc facturi de electricitate mai mari pentru a subvenționa casele care primesc credite de măsurare netă. De asemenea, proprietarii de sisteme solare pe acoperiș primesc stimulente fiscale federale și de stat, un alt transfer de bogăție de la cetățenii obișnuiți.

Subvențiile federale americane de până la 7.500 de dolari pentru fiecare mașină electrică achiziționată, împreună cu subvențiile de stat suplimentare, avantajează în mod direct cumpărătorii de vehicule electrice. Anul trecut, prețul mediu al unui VE în SUA a fost de 66.000 de dolari, ceea ce este inaccesibil pentru majoritatea șoferilor. Un studiu realizat în 2021 de Universitatea din Chicago a constatat că proprietarii de VE din California parcurg doar 5.300 de mile pe an, mai puțin de jumătate din kilometrajul unui automobil obișnuit. Majoritatea mașinilor electrice din SUA sunt mașini secundare pentru cei bogați.

O mașină electrică de dimensiuni medii are nevoie de o baterie care cântărește aproximativ 1.000 de kilograme pentru a oferi o autonomie acceptabilă. Din cauza greutății bateriei, vehiculele electrice tind să fie cu aproximativ 50% mai grele decât mașinile pe benzină, ceea ce provoacă daune rutiere mai mari. Dar vehiculele electrice nu plătesc taxa de drum inclusă în prețul fiecărui galon de benzină. EV-urile ar fi normal să plătească taxe rutiere mai mari decât mașinile tradiționale, dar, în prezent, acest cost este suportat de șoferii obișnuiți de mașini pe benzină.

Sistemele regenerabile necesită cantități uriașe de metale speciale. Bateriile mașinilor electrice au nevoie de cobalt, nichel și litiu pentru a obține o densitate energetică și o performanță ridicată. Magneții din turbinele eoliene necesită metale rare, cum ar fi neodimul și disprosiul. Cantități mari de cupru sunt esențiale pentru motoarele vehiculelor electrice, baterii, panouri eoliene și solare, precum și pentru sistemele de transmitere a energiei electrice de la locațiile eoliene și solare îndepărtate. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, un VE necesită de aproximativ șase ori mai multe metale speciale decât o mașină pe benzină sau diesel. O instalație eoliană necesită de peste zece ori mai multe metale decât o centrală electrică pe bază de gaz natural, în funcție de energia electrică livrată. Majoritatea acestor metale sunt extrase în țările în curs de dezvoltare.

Aproape 70% din cobalt este extras în Republica Democrată Congo. Indonezia produce peste 30% din nichel la nivel mondial. Chile produce 28% din cupru. China produce 60% din metalele pământoase rare. Aceste națiuni se luptă cu poluarea gravă a aerului și a apei din cauza operațiunilor miniere. Muncitorii din mine suferă, de asemenea, de condiții de muncă precare și de utilizarea muncii forțate și a practicilor de exploatare a copiilor. Dar se pare că niciun cost nu este prea mare pentru ca oamenii bogați din țările dezvoltate să poată conduce o Tesla.

În plus, Uniunea Europeană a aprobat recent un mecanism de ajustare la cotele de carbon (CBAM). CBAM va taxa bunurile provenite din țările sărace care nu sunt fabricate prin procese cu emisii reduse de carbon. Veniturile CBAM vor fi o sursă excelentă de fonduri pentru programele europene de energie verde de care beneficiază cei bogați.

În ianuarie, California, Connecticut, Hawaii, Illinois, Maryland, New York și Washington au propus o taxă pe avere pentru miliardari. Este interesant de observat că toate aceste șapte state impun și subvenționează puternic panourile eoliene și solare și vehiculele electrice, care transferă bogăția de la locuitorii săraci și din clasa de mijloc către aceiași miliardari.

Citiți și:
Bill Gates primește 1 miliard de dolari de la marile companii pentru a finanța „energia verde”
Agenda verde e doar o fațadă: Zeci de turbine gigantice din parcurile eoliene scoțiene, alimentate de generatoare diesel

 

yogaesoteric
9 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More