Energie raționalizată și contoare „șuntate” ‒ planul UE de limitare a consumului
Din proiectul de plan al Uniunii Europene (pdf aici) pentru raționalizarea energiei electrice și a gazului reiese propunerea de a reduce de la distanță puterea contoarelor din locuințele private, în mod automat și fără intervenția utilizatorului, datorită contoarelor „inteligente” instalate în locuințe. Aceasta este posibil datorită așa-numitelor contoare de energie de a doua generație „smart metering”, instalate în majoritatea locuințelor, care – după cum se explică într-un slide tehnic al Arera – permit „activarea, dezactivarea și schimbarea puterii” de la distanță.
Acesta este, bineînțeles, cel mai pesimist scenariu, dar la care UE sugerează că statele membre ar fi necesar să se gândească pentru a evita colapsul rețelei energetice. Raționalizarea de la distanță a energiei electrice (cu economisirea prețioaselor gaze pe care le folosesc centralele electrice) este de fapt deja permisă de tehnologia actuală și a fost pusă pe hârtie într-un proiect al UE ca o posibilă măsură de economisire a energiei.
Proiectul dezvăluit presei prevede o „raționalizare ascunsă” a aprovizionării în orele de vârf de consum: contorul din casele noastre, setat în prezent la 3,3 kilowați-oră, ar putea fi astfel redus în putere – între orele 8 și 19 – împiedicând funcționarea simultană a mai multor aparate electrocasnice. Pe scurt: dacă continuăm să consumăm energie electrică, aprinzând luminile din casă, televizorul și mașina de spălat, poate în timp ce mașina de spălat vase curăță vasele, limitatorul contorului ar putea să explodeze. Nu mai este vorba de persuasiune morală prin amenințarea cu sancțiuni, ci de o reducere a consumului de la distanță.
„Pe scurt, când Europa decide astfel, curentul electric se șuntează și aparatele electrocasnice nu mai funcționează”, se plânge Alessandro Panza, europarlamentar al Ligii. „Ar fi acesta planul mult așteptat al UE pentru a răspunde la această urgență? Înainte de a pune mâna pe contoarele noastre și de a cere noi sacrificii de la cetățenii aflați deja în dificultate, instituțiile UE ar fi indicat să înceapă să își reducă risipa, începând cu închiderea sediului inutil al Parlamentului European de la Strasbourg, care funcționează doar patru zile pe lună.”
Citiți și:
Anatomia crizei care va veni
Aceste elite ne urăsc și ne pregătesc cu bună știință o iarnă grea
yogaesoteric
15 octombrie 2022