Epidemia cu virusul Zika este posibil să fi fost provocată de țânțarii modificați genetic de compania britanică biotech Oxitec!

 

Cea mai nouă apariție de natură virală contagioasă care bagă spaima în tot globul, mai ales în femei care se tem să nu dea naștere unor bebeluși cu malformații congenitale, e posibil să fi fost cauzată de prezența țânțarilor modificați genetic (GMM) în Brazilia, după cum pretind criticii acestor superinsecte. La întâlnirea internațională a experților în materie de sănătate, care a avut loc la Geneva, s-a discutat despre posibile tratamente pentru virusul Zika și s-au ridicat întrebări dacă nu cumva tocmai acești țânțari sunt vinovați de răspândirea bolii.
 

La mijlocului anului 2012, compania britanică Oxitec a eliberat super insectele cu scopul de a reduce populația de țânțari care răspândește febra denga, virusurile Zika și Chikungunya, în nordul Braziliei. La acel moment, au apărut mai multe păreri ce exprimau îngrijorarea referitoare la eliberarea acestor țânțari modificați genetic fără realizarea unor studii despre posibilele efecte secundare.

„Este o abordare experimentală care până în prezent nu a avut succes și a provocat mai mult rău decât bine”, afirma dr. Helen Wallace, director al GeneWatch, pentru The Guardian, în 2012.

Primul caz de infectare cu virusul Zika în America a fost raportat în luna mai 2015. Se estimează că aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost infectați cu acest virus, despre care criticii Oxitec spun că s-a răspândit în aceeași țară în care au fost eliberați țânțarii modificați genetic – Brazilia. De la izbucnirea maladiei, s-au numărat peste 4.000 de cazuri de bebeluși născuți cu microcefalie în Brazilia, deși numeroase alte cauze pot fi atribute apariției acestei malformații.

Subspecia de țânțari Aedes aegypti, care poartă atât virusul Zika, cât și febra denga, este exact cea țintită de Oxitec prin țânțarii săi modificați genetic. Scopul Oxitec a fost de a elibera în natură doar țânțari Aedes modificați genetic masculi pentru ca aceștia să se reproducă cu femelele purtătoare de virus. Puii rezultați ar fi urmat să moară înainte de vârsta reproducerii din cauza modificării genetice. Prezența antibioticului tetraciclină ar anula ADN-ul modificat genetic. Pare a fi un scenariu de filme de la Hollywood!

S-a observat că, totuși, în prezența tetraciclinei, există deja o rată de supraviețuire cunoscută de aproximativ cinci procente în cazul acestor insecte modificate genetic, iar alte cercetări susțin că rata de supraviețuire ar putea crește până la 15%.

Dacă vă întrebați cum ar putea țânțarii să intre în contact cu acest antibiotic, care este adesea folosit pentru a trata acneea juvenilă, aflați că el poate fi găsit și în natură, în sol, la suprafața apei și în mâncare.

Criticii Oxitec mai sugerează faptul că, în absența studiilor asupra potențialelor efecte secundare ale țânțarilor mutanți, este posibil ca aceștia, de fapt, să se înmulțească în sălbăticie, apărând mutații necunoscute, fapt care ar favoriza răspândirea virusului Zika.

„Țânțarii reprezintă hrana multor animale. Am dori să vedem studii despre ce se petrece atunci când păsările, liliecii și amfibienii mănâncă aceste insecte modificate genetic”, a afirmat Jaydee Hanson, un analist politic senior de la Centrul american pentru Siguranța Alimentelor, pentru Bloomberg News. „Ei introduc în ecosistem anumite structuri genetice care nu au mai existat.”

Hanson a mai avansat și posibilitatea ca alte specii de țânțari să fie purtătoare ale virusului Zika: „Nu rezolvă problema”. Erau necesare studii suplimentare referitoare la insectele modificate genetic înainte de eliberarea lor în natură de către Oxitec, pentru a răspunde acestor tipuri de întrebări care au rămas, încă, fără răspuns.

Dacă acest scenariu de tip Jurassic Park ar fi putut fi întâmplător, recentul serial TV din Anglia, numit „Utopia”, sugerează că ar putea fi vorba despre un plan pus la cale în mod intenționat pentru a reduce populația globului.

Citiți și:

Experienţe ştiinţifice au provocat o revenire în forţă a bolii Zika

Oamenii de ştiinţă cer oprirea experimentelor de alterare genetică a embrionilor umani


 

yogaesoteric
30 martie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More