Episcop sirian ortodox: «Ce s-a petrecut în Orientul Mijlociu se va petrece şi în Europa»

 

„Persecuţia creştinilor în Europa ar urma sa înceapă în curând”, spune episcopul ortodox pentru Elveţia şi Austria, Dionysios Isa Gurbuz. Datorită persecuţiei creştinilor din ţara sa, el ar fi fost serios „traumatizat”.

Într-un interviu acordat publicaţiei Tagesanzeiger, capul bisericii se arată afectat de soarta creştinilor din Orientul Mijlociu.

Gurbuz vede în acţiunile grupurilor teroriste precum Daesh, talibanii şi Al-Qaeda o prelungire a genocidului din 1915 din acea parte a Turciei, care în acea vreme aparţinea Siriei. La vremea respectivă au murit două milioane de creştini ortodocşi armeni, sirieni şi greci, iar un milion de creştini s-au convertit la Islam, fiind forţaţi.

Gurbuz consideră că încă de la început, un punct de pe agenda Islamului a fost alungarea creştinilor din Orientul Mijlociu prin teroare.

Episcopul consideră naivă viziunea unei convieţuiri paşnice după pătrunderea fluxului de refugiaţi, deoarece şi printre refugiaţi ar exista terorişti. Pe agenda refugiaţilor ar fi convertirea Europei la Islam. Această convertire s-ar petrece de la sine din cauza familiilor musulmane care au copii mulţi, iar episcopul atrage atenţia că procesul acestei convertiri nu va fi paşnic.

Conform predicţiilor sale, în 20-30 de ani în Europa ar exista o majoritate musulmană, iar jumătate dintre femei ar purta hijab.

Conform declaraţiilor sale, episcopul a fost atât de traumatizat de persecuţia din Orientul Mijlociu, încât el face apel urgent la vigilenţă. Nu este vorba de un apel la ură, a ţinut să precizeze omul bisericii. Din perspectiva sa, islamul ar încerca „să preia puterea în Europa” şi să „înceapă persecuţia”.

„Ceea ce se petrece azi în Orientul Apropiat, se va petrece şi aici în Europa”, spune Gurbuz.

Siria era singura ţară din Orientul Apropiat în care creştinii puteau trăi nestingheriţi în credinţa lor, spune episcopul. În cazul în care liderul sirian Bashar al-Assad va fi înlăturat, ar putea să se petreacă exact ceea ce s-a petrecut în Irak după prăbuşirea lui Saddam Hussein, atunci când structurile politice de putere s-au prăbuşit şi grupările islamiste au preluat sceptrul puterii.

Pentru Isa Gurbuz, Primăvara Arabă a fost numai un joc, un intermezzo. „Deoarece islamul nu acceptă în ultimă instanţă niciun fel de democraţie, ci vrea doar să impună șaria.”

Episcopul în vârstă de 51 de ani provine – ca majoritatea creştinilor sirieni ortodocşi care trăiesc în Elveţia – din partea estică a Turciei, care a aparţinut odată Siriei. La începutul secolului, acolo mai trăiau încă 230.000 de armeni, dar astăzi practic nu mai este niciunul acolo, căci, conform spuselor lui Gurbuz, Turcia ar fi inamicul creştinismului.

Gurbuz şi-a început ucenicia fiind călugăr în renumita mânăstire Mor Gabriel, dar a părăsit sud-estul Turciei în 1989. Apoi a predat la Seminarul Teologic din Damasc. În 1997 a devenit primul episcop sirian ortodox din Germania.


Citiți și:

Interviu uimitor cu un ortodox din Siria, țară cu 90% populație musulmană

În anul 2016 au fost masacraţi în întreaga lume 90.000 de creştini

Merită Europa să fie lăsată să se autodistrugă? Cine pierde şi cine câştigă din acest proces 

 

yogaesoteric
30 noiembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More