Este acesta «începutul sfârșitului»? Băncile regionale din SUA au început să se clatine, raportând pierderi din cauza căderii prețurilor la energie

 

În timp ce „carnagiul” de pe piața energetică din ultimii ani a afectat materiile prime, în special petrolul, iar apoi din ce în ce mai mult și capitalul și prețurile obligațiunilor companiilor energetice americane, până acum o singură industrie a rămas relativ neatinsă: băncile. Motivul este că, de-a lungul anului trecut, prin scrisori, telefoane și întâlniri, băncile s-au folosit de orice oportunitate pentru a-i asigura pe investitori că s-au asigurat din plin față de orice potențială pierdere ce ar fi putut să fie provocată de împrumuturile defectuoase către industria energetică (în ciuda a două trimestre financiare încheiate în fiasco de compania Jefferies).

Evenimentele au luat însă altă turnură pe 13 ianuarie, când BOK Financial Corporation a făcut unele anunțuri îngrijorătoare. BOK este o companie regională de servicii financiare cu sediul în Tulsa, Oklahoma, SUA, care valorează 31 de miliarde de dolari, având un capital de împrumuturi de 3,4 miliarde de dolari și acoperind aria statelor din centrul și sud-vestul Americii. Corporația a anunțat că fusese exagerat de optimistă atunci când a prevăzut „pierderi la credite în valoare de 3,5 – 8,5 milioane de dolari” și că, din cauza unor împrumuturi extrem de defectuoase oferite unui producător de energie, se confruntă cu pierderi dramatice de 22,5 milioane de dolari la credite. Iar lucrurile merg încă și mai prost pentru compania financiară, care a adăugat că a „observat transferurile uriașe de credite și pierderile din ce în ce mai mari din portofoliul energetic. Din cauza tuturor factorilor cumulați au fost necesare măsuri care au implicat cheltuieli mult mai mari decât cele estimate inițial”.

BOK Financial este prima bancă ce admite că geamurile sale roz nu i se mai potrivesc: „Ne așteptăm ca multe alte bănci care au miliarde de dolari plasate în industria energetică să admită că și ele au fost cu mult prea optimiste și să-și anunțe creșterea imensă a rezervelor pentru credite neperformante, întrucât nu au altă alegere decât să recunoască pierderi majore în portofoliile de împrumuturi curente.”

Este o pierdere de numai 22,5 milioane de dolari, ce mare lucru? Aceasta ar putea fi o bună întrebare pentru a fi adresată acționarilor, care au retezat din rădăcini investițiile lor la BOK – numai pe 13 ianuarie 2016, compania a înregistrat o pierdere de 300 de milioane de dolari în capitalul de piață.

Iată comunicatul trimis de bancă la acea dată:
„BOK Financial Corporation (NASDAQ: BOKF) a anunțat astăzi că se așteaptă ca pierderile la credite, înregistrate în cel de-al patrulea trimestru al anului 2015, să fie de 22,5 milioane de dolari. Compania previzionase o estimare a pierderilor la credite de 3,5 – 8,5 milioane de dolari pentru acest trimestru.

Stacy Kymes, vicepreședinte executiv al departamentului Corporate Banking a comentat: «Un singur debitor a raportat un declin al producției cu mult mai mare decât fusese previzibil și cheltuieli mai mari pentru operațiuni de concesiune, conducând la imposibilitatea de a-și achita împrumutul. În plus, după cum am specificat la sfârșitul lui 2014, când au început să scadă prețurile la materiile prime, ne așteptam la transferuri de credite în portofoliul energetic de-a lungul acestui ciclu și la un risc crescut al pierderilor în cazul în care prețul materiilor prime nu revenea la normal în decursul unui an. Cum acum suntem în al doilea an al scăderii prețurilor, am observat transferurile uriașe de credite și pierderile din ce în ce mai mari din portofoliul energetic. Din cauza tuturor factorilor cumulați au fost necesare măsuri care au implicat cheltuieli mult mai mari decât cele estimate inițial».

Steven Nell, director financiar, a adăugat: «Dincolo de creșterea pierderilor la împrumuturi, rezultatele celui de-al patrulea trimestru au fost mai slabe decât ne așteptam, în mare parte din cauza unor venituri mai mici din taxe și unor cheltuieli care au fost puțin mai mari decât anticipasem. Drept urmare, ne așteptăm ca venitul net în al patrulea trimestru, incluzând impactul estimărilor crescute, să fie între 58 – 61 de milioane de dolari, sau 0,87 – 0,91 dolari pe acțiune. Vom oferi mai multe detalii despre rezultatele celui de-al patrulea trimestru și vom actualiza sugestiile pentru previzionările legate de pierderile la împrumuturi pentru 2016 atunci când vom anunța câștigurile, la finalul lunii ianuarie».”


Citiți și:

Nouă dintre cele mai mari bănci din lume sunt bune de plată

Bancherii s-au întâlnit în secret la Londra pentru a plănui să «elimine cash-ul»!

 

yogaesoteric
7 februarie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More