Este acum cert, fulgerele sunt capabile să declanșeze reacții nucleare în atmosferă

 

Pentru prima dată, oamenii de știință au observat cum un fulger a dezvoltat reacții nucleare în atmosferă, fapt care confirmă o ipoteză veche de aproape un secol.

De mult timp a fost lansată ipoteza că electronii din fulgere pot produce raze gama și că acestea induc ulterior reacții nucleare, dar până acum fenomenul nu fusese constatat în mod efectiv.

În sprijinul acestor ipoteze oamenii de știință detectaseră semnale concludente încă din anii 1980. Ei au utilizat observatoare, aeronave și sateliți. Dar până anul trecut a fost dificil să se confirme experimental că reacțiile nucleare au dat într-adevăr naștere neutronilor sau pozitronilor.

Pentru a studia fenomenul, cercetători de la Universitatea Kyoto, Japonia, conduși de astrofizicianul Teruaki Enoto, au folosit detectoarele de radiație instalate la centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa din Niigata. În timpul unei furtuni din luna februarie 2017, echipa a detectat „radiații intense”, inclusiv radiații gamma, în momentul apariției unui fulger.

 

„Aceasta este o indicație concludentă a anihilării electroni-pozitroni și reprezintă o dovadă clară a faptului că reacțiile fotonucleare pot fi declanșate de furtuni”, explică fizicianul Leonid Babich de la Centrul Nuclear Federal al Rusiei.

Savanții știau deja că fulgerul poate interacționa cu electroni din interiorul atomilor. Mai nou, reacțiile fotonucleare au indicat faptul că fulgerul interacționează, de asemenea, chiar și cu nucleele dacă razele gamma au o energie suficient de mare pentru a disloca neutronii din nuclee.

În plus față de generarea de neutroni și pozitroni, oamenii de știință au observat și izotopi radioactivi produși natural în atmosferă. Este a doua oară când a fost sesizat acest fenomen, primul caz fiind cel în care respectivele particule au fost produse sub acțiunea razelor cosmice.

Deși există acum dovezi ferme că fulgerul generează particule radioactive în atmosferă, nu există niciun motiv de îngrijorare. Cercetătorii nu știu încă dacă acest fenomen are loc în cazul tuturor fulgerelor…

„Aceasta este încă o întrebare deschisă”, susține Teruaki Enoto de la Universitatea din Kyoto, citat de ScienceAlert. Și, în orice caz, reacțiile nucleare produse de fulgere sunt de un ordin infinitezimal, departe de a constitui un pericol pentru civilizația umană.


Citiți și:

Uimitoarele fulgere formate deasupra Terrei, surprinse de pe Stația Spațială Internațională

Cercetătorii au descoperit un «soare interior» care încălzește planeta?
 

yogaesoteric
7 iulie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More