Este foarte rar ca libertatea să poată fi pierdută brusc

Este foarte rar ca libertatea să poată fi pierdută brusc. Sclavia este atât de terifiantă pentru cea mai mare parte a oamenilor obișnuiți cu libertatea, încât aceasta trebuie sustrasă în trepte și deghizată această sustragere într-o mie de feluri pentru ca oamenii să se poată obișnui progresiv cu sclavia.” – David Hume

Această afirmație în zilele noastre s-a condensat și ne cunoscută ca „sindromul broaștei fierte”. Broasca fiartă la foc mic nu își dă seama de ceea ce i se petrece.

Dar cum se explică chestia asta?

Căci dacă suntem cât de cât buni observatori și sinceri, suntem obligați să recunoaștem că lumea în care trăim nu este una a inteligenței, pentru marea majoritate a oamenilor. Pentru cei mai mulți, este o lume simplistă în alb și negru, condusă prin sloganuri și propagandă ieftină, dar masivă, pe toate gardurile, pardon, pe toate ecranele.

Acesta este rezultatul unei lungi Evoluții, evoluție care accelerează în loc sa se domolească sau să-și modifice direcția, căci tehnicile moderne utilizate pentru a o amplifica sunt redutabile. Ele se sprijină pe trusturile media și manipularea pe scară largă a emoțiilor oamenilor și a modului în care oamenii percep realitatea. Lumea este reprezentare, spunea Schopenhauer, nu-i așa ?

Un real regres, de la inteligență la instrumentarea emoțiilor. Acest regretabil regres se înscrie într-o tendință universală tot mai evidentă a ființei umane de căutare a confortului și a efortului minim posibil.

Iată de ce este tot mai dificil de a comunica mesaje complexe unui public larg, obișnuit doar cu sloganuri și mesaje în formă de medalie, scurte, care sună bine, chiar dacă sunt false. Este legea științei comunicării, a propagandei din toate timpurile, astăzi formată la școala mesajelor publicitare repetate la nesfârșit.

Lumea modernă este o lume de semne, nu se poate spune că de simboluri. O lume unde legătura cu realitatea ar fi de așteptat să poată fi ușor asociată cu acestea, ceea ce însă nu se petrece. Trăim tot mai mult printre semne, ca suspendați în aer și tot mai departe de realitatea dură, care tocmai pentru că este greu de suportat a fost evacuată, îndepărtată de simbolurile care o desemnează.

Concret, am putea da câteva exemple: indicii bursieri Dow, s&p, robor, euribor, libor, USD, RON ș.a.m.d.

Precum o umbră care părăsește obiectul care-i dă naștere, aceste semne se îndepărtează tot mai mult de ceea ce ar fi necesar să reprezinte, lăsându-ne într-o lume de umbre fără trup, o lume falsă, fabricată prin manipularea percepțiilor, cu ajutorul sloganurilor publicitare și a propagandei oficiale.

Asta nu înseamnă că viața a încetat sa fie consistentă, profundă, complexă, nu, deloc, ea continuă să existe cu toate paradoxurile ei, atâta doar că această viață consistentă este văzută ca o relicvă a unor vremuri de mult trecute. Ne aducem aminte că toate acestea au existat desigur, numai că ele nu mai sunt operante și nici eficiente. Trăim astfel într-o lume orizontală din care sensul a fost înlăturat, în care sensul a fost ascuns și înlocuit cu alternanța orizontală alb-negru, stânga-dreapta, zero-unu, o lume digitală.

Sunteți pentru sau împotrivă, iar cei puțini care cred încă într-o lume de profunzimi multidimensionale și care sunt tentați să despice firul de păr în patru sunt considerați inutili și repede respinși. Nu mai e vreme și nu mai sunt vremuri pentru așa ceva!? Păcat.

Doar elitele, sau chiar doar super elitele au încă acces și practică sensul. Ceilalți nu au decât dreptul plăcerii simțurilor, oricare ar fi ele aceste plăceri, chiar și cele mai deviante. Pentru asta e nevoie de teoria gender în așteptarea legiferării depenalizării consumului de droguri și a pedofiliei. Prostituția este cvasi oficială deja de multă vreme.

Americanismul este, pentru noi, mai periculos decât comunismul.” – Julius Evola, Orientations (1950)

Citiți și:
De ce nu poate exista un popor liber fără libertatea de exprimare
Studiu devastator pentru SUA. Tinerii americani iubesc comunismul. „Marxismul nu atacă libertatea omului”
Esența totalitară a „binelui” făcut cu forța versus cele mai „senioriale însușiri: libertatea și încrederea (credința)”

 

yogaesoteric
7 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More