Este necesar ca practicanții yoga să reflecteze: De ce Steve Jobs nu și-a lăsat copiii să folosească iPad-uri


Dacă, la fel ca și noi, faci parte din generația anilor 80-90, pun pariu că te-ai gândit adeseori asupra modului cel mai potrivit de a-ți crește și educa copiii în societatea de astăzi (asta în cazul în care nu ești deja părinte). Mai ales în materie de tehnologie, lucrurile s-au schimbat considerabil comparativ cu vremurile copilăriei noastre.

Iată întrebarea-cheie: ți-ai lăsat copiii să folosească iPod-urile și iPad-urile?
În cadrul unui articol de ziarul The New York Times, reporterul Nick Bilton a declarat că l-ar fi întrebat mai demult pe Jobs: „Cu siguranță copiii dumneavoastră sunt îndrăgostiți de iPad, nu-i așa?”. La care Jobs a replicat: „Nu au folosit niciodată astfel de gadgeturi. La noi acasă avem grijă să limităm expunerea copiilor la tehnologie”.

În special în Silicon Valley, desprinderea copiilor de tehnologie a devenit un adevărat trend în rândurile directorilor tehnologici și inginerilor care își protejează odraslele de efectele tehnologiei. Mai mult, își trimit copiii la școli non-tech, așa cum este școala Waldorf din Los Altos, care elimină complet folosirea computerelor în procesul de educație, concentrându-se exclusiv pe metodele clasice de predare și învățare.

Chris Anderson, director executiv al companiei 3D Robotics și tată a cinci copii, explică mai îndeaproape motivele care îi determină pe cei care lucrează în industria tehnologiei de calcul să-și țină copiii la adăpost de aceste inovații: „Copiii ne acuză pe mine și pe soția mea de faptul că avem o atitudine fascistă și că ne facem prea multe probleme legate de folosirea gadgeturilor, reproșându-ne mereu faptul că niciunul dintre prietenii lor nu are parte de un tratament atât de aspru în această privință… Dar acționăm așa pentru că am asistat la pericolele tehnologiei din prima linie. Am constatat efectele negative pe pielea mea, așa că nu vreau ca și copiii mei să fie afectați.”

Dacă privim lucrurile prin prisma propriei noastre dependențe de iPhone-uri și de alte gadgeturi, atunci este firesc să ne facem probleme că am putea să ne educăm copiii în spiritul unei vieți disfuncționale, scindate și complet lipsite de imaginație și de creativitate, atunci când le punem la dispoziție astfel de dispozitive de la vârste foarte fragede.

Am fost ultima generație care ne-am jucat afară, la aer și nu în casă, cu ochii ațintiți într-un ecran, iar asta s-a petrecut tocmai pentru că nu am avut smartphone-uri și laptop-uri. Am învățat și ne-am distrat făcând mișcare, interacționând unii cu alții în mod direct și am preluat informații din cărți și socializând cu alți oameni, nu căutându-le pe Google.

Tocmai acest caracter multilateral și holistic al educației noastre ne-a ajutat să devenim oameni compleți și închegați. Având în vedere toate aceste lucruri, ar trebui să ne preocupe mai mult faptul că ne privăm copiii de libertatea de a sta ore în șir pe chat și de a juca continuu „Candy Crush”, dacă nu le punem la dispoziție un smartphone, sau faptul că i-am putea priva de o dezvoltare sănătoasă și mai autonomă prin decizia de a le pune la dispoziție un smartphone?

În ceea ce mă privește, consider că Steve Jobs a procedat cât se poate de corect față de copiii săi. Așadar, data viitoare când mai reflectezi asupra modului în care ai vrea să-ți educi copiii, recomand să te gândești bine dacă atunci când le înmânezi un gadget le faci un bine sau, mai degrabă, un rău.

În loc să-i educi de mici în spiritul tehnologiei, poate ar fi mai bine să-i scoți de mână afară și să te joci cu ei în aer liber. S-ar putea să te urască acum pentru asta, dar cu siguranță vor ajunge să-ți mulțumească mai târziu. Sunt convins că, odată cu înaintarea în vârstă, cu toții regretăm timpul pierdut în lumea virtuală, timp pe care l-am fi putut petrece bucurându-ne de natură, de soare și de compania oamenilor în carne și oase și nu a eroilor din jocurile video.

Călin Petru Bărbulescu
Sursa: Secretele.com


Citiți și:

Internetul, televiziunea şi jocurile video influențează în mod nefast mentalitatea și capacitățile cognitive ale tinerilor, afirmă unii specialiști

Controlul insidios al minții umane: tehnologii folosite pentru subjugarea maselor

 

yogaesoteric
22 septembrie 2015
  

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More