Despre securiștii de ieri și de azi (I)


Din 1990, serviciile secrete o ţin din scandal în scandal. Nereformarea acestora, implicarea în jocuri economice şi politice sunt principalele acuzaţii formulate de societatea civilă. Nu în ultimul rând, manipularea dosarelor, în special în epoca Măgureanu, iar apoi secretizarea acestora în timpul lui Timofte, astfel încât acum, la CNSAS ajung numai frânturi din dosare sau, cum a fost cazul lui Şerban Mihăilescu, numai coperţile dosarului fostului şef de cabinet al premierului comunist Constantin Dăscălescu.

Site-ul Comisarul.ro a prezentat în acest an mai multe dezvăluiri despre serviciile secrete româneşti şi, mai ales, despre faptul că acestea nu s-au rupt decât prea puţin de practicile Securităţii. Numeric, ele sunt astăzi peste aparatul fostei Securităţi. La fel, mult superioare, din acelaşi punct de vedere, celor occidentale. Un oficial atrăgea atenţia într-o discuţie off the record că numărul mult prea mare de ofiţeri de informaţii înseamnă că România are o problemă cu democraţia.

De asemenea, chiar dacă fostul preşedinte Băsescu a încercat să ne convingă că în servicii nu mai sunt cadre ale Securităţii, lucrurile nu prea stau deloc aşa. Dacă ne uităm cu atenţie la cadrele serviciilor de informaţii, vom găsi foşti securişti de marcă în calitate de consilieri ai unor şefi ai serviciilor. Un caz-şcoală este cel al copiilor sau nepoţilor de securişti – un exemplu, nepotul generalului Neagu Cosma, care acum este şeful Diviziunii C din SRI.

Surse din fosta Securitate ne-au precizat că Silviu Predoiu şi Vasilică Sarcă, actualii şefi operativi ai SIE (Serviciul de Informaţii Externe), au intrat în Şcoala de la Brăneşti în 1987, fapt confirmat de altfel şi de CV-urile celor doi publicate pe site-ul SIE. Adică, exact în momentul în care PCR şi Securitatea îşi alegeau cu mare grijă cadrele. Contextul internaţional şi presiunile la adresa regimului Ceauşescu de a se democratiza şi de a respecta drepturile omului au făcut ca la Bucureşti sita angajărilor să fie una foarte dură. Mai ales în Securitate, şi cu atât mai mult în cea externă, cea care trebuia să aducă dictatorului mult-râvnitele informaţii care să ducă la rămânerea la putere. Psihologii s-au ferit să comenteze cazul Predoiu-Sarcă. În ce măsură un tânăr pregătit ideologic şi îndoctrinat timp de doi ani într-o bază de spionaj se poate rupe de practicile învăţate acolo? Literatura de spionaj spune că este destul de greu de realizat acest lucru.


Profil

Silviu Predoiu s-a născut pe 5 august 1958 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Geologie-Geografie Bucureşti.
În 1984-1985 a lucrat la ICE Geomin, o întreprindere de comerţ exterior aflată ca toate celelalte ICE-uri sub influenţa Securităţii.
Între 1985 şi 1993 a lucrat la Regia Autonomă Metale Rare Bucureşti. Tatăl său a fost CI-stul şef al miliţiei (șeful direcției de contrainformații a miliției), adică una din structurile de informaţii importante, din aparatul represiv comunist.
În CV-ul lui Predoiu apare un amănunt interesant, şi anume că în 1993 a urmat un curs postuniversitar de jurnalism. În 1999 a făcut şi un curs postuniversitar de management.
Între 2000 şi 2002 a fost şef direcţie la combaterea crimei organizate, iar în 2004 a ajuns şef direcţie generală (contraspionaj, protecţie), practic cea mai importantă direcție din SIE. La 18 noiembrie 2005 a ajuns adjunct al directorului SIE.

General maior Vasilică Sarcă s-a născut la 20 mai 1958, la Brăila. Este absolvent al Facultăţii de Transporturi, iar în 2005 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare.
În 2000 ajunge locţiitor şef direcţie la Secretariatul General al SIE, iar în 2004, şef direcţie generală (Resurse Umane). La fel ca şi Predoiu, din 18 noiembrie 2005 a fost adjunct al directorului SIE.
La mijlocul anilor ’90, Sarcă a lucrat sub acoperire în Cehia.

Însă în afara CV-urilor oficiale există mai multe informaţii despre cei doi adjuncţi de la SIE. În special despre Silviu Predoiu.

Avansaţi în grad de Iliescu

Ambii directori adjuncţi ai SIE ar trebui să îi poarte recunoştinţă preşedintelui Iliescu. Acesta i-a înaintat în funcţie şi apoi i-a făcut generali. De fapt, despre amândoi s-a spus că au fost şi în anturajul lui Adrian Năstase. De aici poate că porneşte şi pasiunea pentru artă a celor doi. Sarcă este pictor amator, iar tablourile sale au ajuns în diferite cancelarii occidentale, fiind făcute cadou de preşedintele Iliescu omologilor săi. De Predoiu în schimb se spune că este un mare colecţionar de artă, la fel ca şi fostul spion anti-NATO Mihai Caraman, numit în 1990 şeful SIE.

Soţia generalului Predoiu a fost adusă în 2001 la compartimentul sinteză al SIE. Apoi a fost avansată şef al serviciului analiză, iar apoi a ajuns în alte posturi importante. Unele surse foarte bine informate spun că a ajuns în fruntea unui important serviciu. Într-o discuţie off the record cu un jurnalist de la Adevărul, Predoiu a negat informaţia.


Securist din tată în fiu

În 1993, Predoiu a fost numit secretar III la Ambasada României din Nigeria. În 1998 a fost retras din post din cauza unui scandal la ambasada din Niger. Adevărul cunoaşte dedesubturile scandalului în care a fost implicat Predoiu, dar nu ne vom referi la aceste aspecte. Generalul Predoiu este fiul unui securist de frunte. Tatăl generalului, Silviu Predoiu, a fost şeful direcției de Contrainformații Militare de la Inspectoratul General al Miliţei. În 1989 era inspector-şef al Inspectoratului Ministerului de Interne din Giurgiu, iar în timpul revoltei din decembrie 1989 a fost fugărit pe stradă de revoluţionari.

Predoiu senior a fost bun prieten cu tatăl directorului SIE Gheorghe Fulga, colonelul de miliţie Fulga, fost şef al Serviciului de Pază şi Ordine din Miliţia Braşov. Atât Fulga senior, cât şi Predoiu senior au fost avansaţi în 2003 de preşedintele Ion Iliescu, „lot” în care au mai intrat şi Geoană senior, dar şi tatăl generalului Soare de la SRI, cel reţinut recent de DNA.

Poliţiştii politici de la 112

Generalul Corneliu Grigore, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), managerul liniei de urgenţă 112, a fost unul dintre ofiţerii de Securitate care au făcut poliţie politică. În conducerea STS mai este însă un personaj care a fost ofiţer de Securitate. Cei doi au făcut parte din celebra Unitate Specială de Transmisiuni „R”. Scandalul poliţiei politice de la 112 apare la câteva zile după ce UE a criticat serviciile oferite pe numărul de urgenţe.

Potrivit unor surse din CNSAS, Grigore, dar şi generalul Ioan Balaure, director adjunct pe probleme economice al STS, au fost identificaţi că au făcut poliţie politică. Informaţia a fost confirmată în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional şi de Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate al premierului. Dezvăluirea reprezintă o bombă, deoarece la 18 ani de la evenimentele din decembrie 1989 mai găsim, iată, ofiţeri de Securitate în posturi-cheie în serviciile de informaţii. În urmă cu un an, şeful statului spunea că nu ar mai exista niciun fost ofiţer de Securitate în structurile serviciilor de informaţii. Informaţia se dovedeşte, iată, inexactă, iar doi dintre ofiţerii de Securitate conduc STS.

La 7 decembrie 2005, preşedintele Traian Băsescu face numiri în fruntea STS. Corneliu Grigore devine prim-adjunct al directorului STS, iar Ioan Balaure, adjunct. Grigore a fost până în 1980 cadru al armatei, iar din acel an până în 1990 a deţinut, conform biografiei sale publicate pe site-ul STS, „funcţii de executare şi conducere în cadrul Unităţii Speciale de Transmisiuni «R»”. După 1990, Grigore deţine funcţii de conducere în STS, care preluase activitatea Unităţii Speciale „R”. În 1995 devine locţiitorul şefului Direcţiei Radiocomunicaţii, mai apoi şeful sectorului prognoză, modernizare şi dezvoltare. Între 1999 şi 2001 ajunge „consilier ştiinţific” al directorului STS. Din 2001 devine şeful Direcţiei de Management.

Ioan Balaure, directorul adjunct pe probleme economice al STS, a lucrat în Unitatea Specială „R” având „funcţii de execuţie” între 1983 şi 1990, după cum precizează în CV-ul oficial. Din 1994 până în 2005 a condus Direcţia Economică şi Financiar-Contabilă.


„Meliţa şi eterul”

Unitatea Specială „R” a făcut parte din celebra operaţiune a Securităţii „Meliţa şi eterul”, care a vizat postul de radio Europa Liberă, dar şi celelalte staţii cu emisiuni în limba română, în special Vocea Americii şi BBC. „R” se ocupa de telecomunicaţiile speciale, dar avea activităţi şi de poliţie politică. De exemplu, disidentul braşovean Werner Sommerauer, arestat după manifestările anticomuniste de la Braşov din 1987, a fost identificat pe baza informaţiilor transmise de Unitatea Specială „R”, care îi urmărea pe radioamatorii din România, domeniu în care activa şi acesta. Sommerauer a devenit cunoscut după ce a dezvăluit că ar fi fost bătut de fostul ofiţer de Securitate Ristea Priboi. Pe site-ul STS, istoria comunistă a serviciului este falsificată. Se spune că ar fi funcţionat în cadrul Ministerului de Interne, dar se uită să se precizeze că a fost, de fapt, parte a Securităţii.

Actualii generali Corneliu Grigore şi Ioan Balaure sunt menţionaţi ca ofiţeri de Securitate care au făcut poliţie politică într-un document al CNSAS, alături de alte zeci de persoane, pe baza probelor găsite in dosarele de urmărire cercetate până în prezent.
Informaţia a fost confirmată de Marius Oprea, la acea vreme consilierul pe probleme de securitate naţională al premierului Tăriceanu. El spune că această situaţie „aduce, de fapt, atingere siguranţei naţionale şi prejudicii mari de imagine la nivelul Uniunii Europene”. Despre dosarele în care au fost implicaţi cei doi actuali generali, şefi la STS, Oprea spune că este vorba „despre dosare de urmărire informativă”.

Despre STS au apărut în timp mai multe dezvăluiri cu privire la afacerile pe care acest serviciu le-a făcut. Unul dintre cei care au obţinut contracte cu STS este fostul consilier prezidenţial Daniel Andrei Moldoveanu. Un altul este Bogdan Chireac. DLAF a demarat recent o investigaţie preliminară legată de o licitaţie privind achiziţionarea de soft pentru sistemul 112.

 
Citiți a doua parte a acestui articol
 

Sursa: comisarul.ro

Citiţi şi: 
SISTEMUL, entitatea care conduce din umbră. Primele nume
Dezvăluiri tulburătoare despre cazul MISA, din interiorul serviciilor secrete 
Primii ani ai masoneriei române de după 1989
 

yogaesoteric
21 septembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More