Este SIE serviciul de spionaj european folosit de CIA pentru sabotaje în Rusia?

CIA folosește serviciul de spionaj al unui aliat european din NATO pentru a desfășura o campanie de sabotaj sub acoperire în interiorul Rusiei, sub conducerea agenției, potrivit unor foști oficiali americani din serviciile de informații și din armată.

Campania implică celule latente de lungă durată pe care serviciul de spionaj aliat le-a activat pentru a împiedica invazia Moscovei în Ucraina, prin purtarea unui război secret în spatele liniilor rusești.

Plănuită de ani de zile, campania este responsabilă pentru multe dintre exploziile inexplicabile și alte incidente care s-au abătut asupra complexului militar industrial rus de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit a trei foști oficiali ai serviciilor de informații americane, doi foști oficiali militari americani și o persoană din SUA care a fost informată cu privire la campanie. Foștii oficiali au refuzat să identifice țintele specifice ale campaniei dirijate de CIA, dar poduri de cale ferată, depozite de combustibil și centrale electrice din Rusia au fost toate avariate în incidente inexplicabile, de când Kremlinul a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie.

Deși niciun membru al personalului american nu este implicat pe teren în Rusia în executarea acestor misiuni, ofițerii paramilitari ai agenției comandă și controlează operațiunile, potrivit a doi foști oficiali din serviciile de informații și unui fost oficial militar.

Ofițerii paramilitari sunt repartizați la Centrul de Activități Speciale al CIA, dar sunt detașați la Centrul de Misiuni Europene al agenției, au declarat cei doi foști oficiali din serviciile de informații. Folosirea unui serviciu de informații aliat pentru a oferi CIA un nivel suplimentar de negare plauzibilă a fost un factor esențial în decizia președintelui american Joe Biden de a aproba loviturile, potrivit unui fost oficial american pentru operațiuni speciale.

În timp ce comanda și controlul asupra programului de sabotaj revine CIA din motive legale, aliatul NATO are un cuvânt important de spus în ceea ce privește operațiunile care vor continua, deoarece oamenii lor sunt cei care își asumă riscurile. Sursele au respins în mod repetat orice idee că aliatul NATO ar fi un proxy al CIA, descriind că este vorba despre un parteneriat strâns. Aliatul european ai cărui agenți desfășoară campania de sabotaj nu este menționat aici, deoarece această dezvăluire ar putea pune în pericol securitatea celulelor care sunt încă operaționale în interiorul Rusiei.

Orice acțiune secretă întreprinsă de agențiile americane este necesar să fie autorizată printr-o constatare prezidențială. După ce comunitatea serviciilor de informații americane a ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale americane din 2016, președintele Barack Obama a semnat o astfel de constatare pentru o acțiune sub acoperire împotriva Rusiei înainte de a părăsi mandatul, potrivit The Washington Post. Constatarea a implicat Agenția Națională de Securitate și Comandamentul cibernetic al armatei, pe lângă CIA, și a inclus o schemă de a planta „arme cibernetice în infrastructura Rusiei”, potrivit Post.

Acea constatare din 2016 a inclus, de asemenea, o mențiune despre operațiuni de sabotaj, potrivit unui fost oficial CIA. Alți foști oficiali au declarat că actuala campanie de sabotaj ar fi necesitat fie o constatare complet nouă, fie o modificare a unei constatări preexistente privind Rusia.

Purtătorul de cuvânt al CIA, Tammy Thorp, a negat orice implicare a agenției în valul de explozii misterioase care au lovit infrastructura de apărare și de transport a Rusiei în 2022. „Afirmația conform căreia CIA sprijină cumva rețelele de sabotori din Rusia este categoric falsă”, a declarat purtătoarea de cuvânt. În conformitate cu titlul 50 din Codul SUA, care autorizează acțiunile sub acoperire, CIA poate nega în mod legal existența acestor operațiuni tuturor, cu excepția așa-numitei „Gang of Eight” – președinții și membrii minoritari principali ai comisiilor de informații din Congres, președintele și liderul minorității din Camera Reprezentanților, precum și liderii majorității și minorității din Senat.

Campania aliatului NATO, supravegheată de CIA, este doar una dintre cele câteva eforturi de operațiuni secrete întreprinse de națiunile occidentale în Rusia, potrivit a doi foști oficiali americani din cadrul operațiunilor speciale. Alarmate de invazia Rusiei din februarie 2022, alte servicii de informații europene au activat rețele de rezistență de mult timp adormite în propriile țări, care, la rândul lor, au trimis agenți în Rusia pentru a crea haos fără ajutorul CIA, potrivit unui fost oficial militar american. În plus, după cum s-a raportat pe larg, serviciile de informații și forțele de operațiuni speciale ucrainene își desfășoară propriile operațiuni în spatele liniilor rusești.

Multiplele campanii de sabotaj au un impact semnificativ, potrivit lui Mick Mulroy, un fost ofițer paramilitar al CIA. „Nu știu cine se află în spatele acestor atacuri, dar valoarea lor este substanțială și servește unor scopuri multiple”, a declarat el. „Rusia a avut o problemă semnificativă în a ține pasul cu liniile sale de aprovizionare logistică. Aceste atacuri îi complică și mai mult efortul de a-și aproviziona forțele”.

Ele servesc, de asemenea, să semene îndoiala în conducerea Kremlinului, deoarece arată că președintele rus Vladimir Putin „nu are control asupra a ceea ce se petrece în propria țară”, a spus Mulroy. „Este vorba de un program secret, de ruși nemulțumiți care își sabotează propria uzină sau de pură incompetență a muncitorilor? Nu știu, și poate că nici Kremlinul nu știe. Aceasta contează doar pentru autocrații paranoici.

Într-adevăr, prin refuzul de a-și asuma meritele pentru aceste acte distincte de sabotaj comise de serviciul de spionaj european sub conducerea CIA, cele două agenții speră să transmită un mesaj Kremlinului, trimițând în același timp serviciile de securitate rusești să se agite în toate direcțiile pentru a-i găsi pe vinovați, potrivit unui fost oficial militar american. „În cazul sabotajului și al subversiunii, există o componentă psihologică”, a declarat fostul oficial.

Au fost multe incendii în Rusia în ultimele luni, în special în uzinele de fabricare a armelor și în alte situri cruciale”, a declarat analistul rus Olga Lautman, cercetător nerezident la Center for European Policy Analysis. „Presa rusă a relatat aceste incendii ca fiind incidente separate. Ei nu au creat nicio propagandă în jurul acestor incidente și le tratează ca pe niște accidente”.

De exemplu, atunci când o clădire a Forțelor de Apărare Aerospațială din Rusia a ars la sfârșitul lunii aprilie 2022, ucigând peste 20 de persoane, mass-media de stat rusească a raportat că incendiul a fost cauzat de cabluri defecte. Dar Kremlinul înțelege că nu este vorba doar de incendii accidentale și accidente industriale, în ciuda a ceea ce difuzează mass-media oficiale, potrivit unui fost oficial american din serviciile de informații.

Natura suprapusă a diferitelor campanii de acțiuni secrete din spatele liniilor rusești a creat probleme pentru serviciile de spionaj occidentale care conduc aceste misiuni. Pe parcursul verii, a devenit clar pentru ofițerii CIA că era din ce în ce mai mult nevoie de decuplare între propriile forțe de substituție din Rusia, potrivit a doi foști oficiali militari. Au avut loc numeroase incidente în care au fost tăiate linii de cale ferată sau linii electrice care au interferat neintenționat cu alte misiuni, a declarat unul dintre ei.

Mai rău, două celule de sabotaj s-au compromis reciproc în timp ce urmăreau aceeași țintă, potrivit celor doi foști oficiali militari. Un agent a murit, iar altul a fost capturat în schimbul de focuri de armă rezultat cu serviciile de securitate rusești, au spus aceștia. De atunci s-a lucrat mult pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente, potrivit unuia dintre foștii oficiali din cadrul operațiunilor speciale.

Extras dintr-un manual de sabotaj militar

Rădăcinile acestor misiuni de sabotaj în interiorul Rusiei sunt adânci. Serviciile de spionaj aliate au amplasat unele dintre depozitele de explozibili și echipamente folosite de aceste celule cu mai mult de un deceniu în urmă, potrivit a doi foști oficiali militari. La acea vreme, acest serviciu de spionaj acționa unilateral, fără nicio participare a CIA, potrivit unui fost oficial american pentru operațiuni speciale și unei persoane care a fost informată despre campania de sabotaj.

CIA s-a implicat ca reacție la invazia parțială a Ucrainei de către Rusia în 2014. După ce Kremlinul a ocupat Crimeea și părți din estul Ucrainei, agenția a început să planifice, împreună cu serviciile de spionaj aliate, să împingă mai mulți agenți în Rusia, cu ordinul de a se ascunde până când va fi nevoie de ei. Prima dintre aceste celule adormite aflate sub controlul combinat al CIA și al serviciului de spionaj aliat s-a infiltrat în Rusia în 2016, potrivit unui fost oficial militar american și unei persoane din SUA care a fost informată despre această campanie.

Cu știința CIA, serviciul de spionaj aliat le-a furnizat agenților infiltrați ai celulelor adormite sub acoperire ceea ce comunitatea de informații numește „legende” – biografii false care ar explica prezența lor în Rusia – și documentele care să susțină aceste acoperiri. Există, de asemenea, ceea ce un fost oficial militar a numit „o rețea extinsă” de companii de fațadă care au fost înființate ca platforme pentru a sprijini astfel de operațiuni din spatele liniilor de luptă. „Unele dintre ele datează de aproape 20 de ani”, a declarat fostul oficial militar.

Potrivit a doi foști oficiali din cadrul serviciilor, ambele agenții de informații au făcut o prioritate din asigurarea faptului că agenții aveau o negare plauzibilă în cazul în care ar fi fost descoperiți de serviciile de securitate rusești. O altă prioritate este aceea de a minimiza riscul pentru civilii ruși. „O parte din îndrumările lor privind țintele este de a sta departe de moartea civililor”, a declarat un fost oficial militar.

După infiltrările din 2016, mai multe echipe s-au strecurat în Rusia în următorii ani. Unele au introdus în mod clandestin muniții noi, în timp ce altele s-au bazat pe depozitele originale, potrivit a doi foști oficiali militari și unei persoane care a fost informată despre campania de sabotaj.

Cu două zile înainte de invazia din februarie a Ucrainei, serviciul de spionaj aliat prin intermediul căruia CIA derulează campania de sabotaj a folosit un sistem de comunicații secret pentru a-și activa celulele latente din întreaga Rusie, potrivit unui fost oficial militar și unei persoane care a fost informată despre campanie. Aceste celule s-au deplasat în mod discret la locațiile depozitelor de muniții îngropate în întreaga țară și au luat explozibili și alte materiale necesare pentru operațiunile viitoare. După ce își inventariau și verificau echipamentul, agenții așteptau ordinul de a-și lovi țintele.

Când tancurile rusești au trecut granița ucraineană pe 26 februarie, celulele adormite erau în așteptare, gata să acționeze.

Unele dintre primele atacuri de sabotaj din spatele liniilor rusești au avut loc în afara Rusiei, în Belarus, când „o rețea clandestină de lucrători feroviari, hackeri și forțe de securitate disidente” a început să atace liniile de cale ferată care făceau legătura între Rusia și Ucraina, potrivit The Washington Post. „Începând cu 26 februarie 2022, la două zile după ce a început invazia, o succesiune de cinci atacuri de sabotaj împotriva cabinelor de semnalizare a dus la oprirea aproape completă a traficului feroviar”, a relatat Post, citând un fost lucrător feroviar care trăiește acum în Polonia.

Pe măsură ce războiul din Ucraina a continuat, unele dintre echipele supravegheate de CIA și de serviciul de spionaj al aliatului NATO s-au deplasat înainte și înapoi peste granițele internaționale pentru a colecta mai multe muniții și pentru a efectua repetiții ale misiunii, potrivit unui fost oficial militar.

CIA și unitatea de operațiuni speciale de elită a națiunii gazdă au supervizat unele dintre aceste repetiții, care se desfășoară în țara de origine a serviciului de spionaj aliat, potrivit unui fost oficial militar american și unei persoane care a fost informată cu privire la această campanie. JSOC a sprijinit, de asemenea, operațiunile de sabotaj cu informații furnizate de drone, care pot vedea și auzi adânc în Rusia.

Echipele la nivel de elită cu care avem cele mai bune relații primesc aproape întotdeauna sprijin de supraveghere aeriană pentru operațiuni majore de sabotaj” în spatele liniilor rusești, a declarat persoana care a fost informată cu privire la campanie, adăugând că unele dintre platformele ISR sunt modele care nu au fost niciodată dezvăluite public. „Drone despre care încă nici măcar nu știm că există, zăbovesc peste tot în spațiul aerian ucrainean și rusesc”, a spus persoana respectivă.

Extras dintr-un manual de sabotaj militar

CIA a desfășurat operațiuni de sabotaj încă de la înființarea agenției, în 1947. În timpul Războiului Rece, agenția a planificat și executat astfel de operațiuni din Cuba până în Vietnam și în toată America Centrală. Misiuni similare au fost, de asemenea, o parte esențială a planurilor agenției pentru Europa de Vest, în cazul în care Uniunea Sovietică ar fi invadat-o vreodată.

Dar, în timp ce acele planuri pentru o Europă ocupată de sovietici implicau așa-numitele rețele de partizani „stay behind” – civili care duceau o viață normală până la invazia inamicului, moment în care se activau pentru a începe să desfășoare misiuni de sabotaj și spionaj – actuala campanie din interiorul Rusiei seamănă mai mult cu operațiunile CIA înainte de invazia americană din 2003 în Irak.

În perioada premergătoare acelei invazii, ofițerii paramilitari ai CIA din Ground Branch au antrenat 70 de celule kurde, pe care le-au desfășurat apoi în porțiunile din Irak controlate de Saddam Hussein, vizând infrastructura. „Am ajuns să avem o mulțime de echipe… care operau în interiorul spațiului controlat de irakieni”, a declarat fostul ofițer de operațiuni al CIA Sam Faddis, care a condus una dintre echipele agenției. Activitățile lor au inclus deraierea unui tren de 90 de vagoane și aruncarea în aer a biroului unui ofițer de informații irakian. „Este un mod de a spune «Gata cu voi, suntem aici, s-a terminat»”, a spus Faddis.

Deși sabotajul poate părea un concept învechit, amintind de isprăvile lui T.E. Lawrence („al Arabiei”) în Primul Război Mondial și de cele ale Biroului Serviciilor Strategice în al Doilea Război Mondial, acesta rămâne un instrument relevant pentru a perturba logistica unui inamic și a semăna confuzie în zonele sale din spate.

Liniile de cale ferată și liniile electrice sunt ținte liniare care pot fi distruse cu ajutorul explozibililor și al altor tehnici. „În timp ce materialele s-au îmbunătățit, asamblarea liniilor de cale ferată a rămas în esență neschimbată de când au fost inventate trenurile”, scrie maiorul de armată Daniel Meegan în teza sa din 2020 de la Naval Postgraduate School Stricând jucăriile altora: Sabotajul într-o lume multipolară.

Meegan a folosit trei studii de caz în cercetarea sa: Campania lui Lawrence împotriva turcilor în Primul Război Mondial, operațiunile OSS în Grecia în al Doilea Război Mondial și activitatea de terorism intern a Weather Underground în Statele Unite în anii 1970. El concluzionează că astfel de operațiuni „arată că grupuri foarte mici de sabotori pot avea un impact dramatic asupra unor organizații inamice mult mai mari. Această utilizare a unor forțe mici de sabotaj a permis liderilor și planificatorilor să își concentreze efectivele limitate de oameni și materiale în altă parte, în timp ce le prezentau inamicilor multiple dileme”.

Extras dintr-un manual de sabotaj militar

Guvernul american a întâmpinat cu tăcere știrile despre incendiile și exploziile misterioase din Rusia. Dar Ucraina a provocat Kremlinul pe rețelele de comunicare virtuală cu privire la aceste evenimente, sugerând de mai multe ori că fumătorii neglijenți sunt responsabili pentru incendiile inexplicabile de la instalațiile militare rusești. După ce un incendiu misterios din luna august a distrus un depozit de muniție rusesc din Belgorod, chiar peste granița cu Ucraina, contul de Twitter al Ministerului ucrainean al Apărării a provocat Moscova cu un avertisment că „fumatul ucide!”.

O altă detonare de muniție «din cauza căldurii» în regiunea Belgorod din Rusia”, a glumit Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter în august, după ce s-a aflat despre o explozie la un depozit de muniție din Belgorod. „În câteva luni vom afla dacă muniția rusească poate exploda din cauza frigului”.

Oficialii ucraineni au început, de asemenea, să facă aluzii la propria lor capacitate de a lovi ținte cu ajutorul operațiunilor de gherilă din spatele liniilor inamice – atât în interiorul părților ocupate ale Ucrainei, cât și în Rusia.

În august, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru The New York Times că un atac asupra unei baze aeriene rusești din Crimeea a fost efectuat de „partizani” și că o „unitate militară de elită” ucraineană a fost responsabilă pentru aruncarea în aer a unui depozit de muniții rusești din peninsula ocupată.

S-a raportat pe scară largă că, după invazia din 2014 a Crimeei, serviciile secrete americane au început un program robust de pregătire pentru forțele ucrainene de operațiuni speciale. Este probabil ca aceleași forțe să conducă acum efortul acestor operațiuni de sabotaj în Crimeea”, a declarat Mulroy.

Între timp, exploziile misterioase din adâncul teritoriului rusesc au continuat. În timp ce aceste acte de sabotaj pot avea un impact atât psihologic, cât și substanțial asupra ofensivei Kremlinului, ele riscă, de asemenea, să escaladeze conflictul dintre lumea occidentală și Rusia dincolo de capacitatea oricăreia dintre părți de a estima – sau controla.

Până în prezent, țintele lovite de agenții dirijați de CIA prin intermediul serviciului de spionaj aliat au avut în mare parte o valoare tactică, mai degrabă decât strategică. Cu toate acestea, există pericolul ca actele de sabotaj să poată, împreună cu pierderile de pe câmpul de luptă, să-l pună pe Putin la colț și să riște o escaladare nucleară.

Astfel de lovituri îi lasă pe liderii Rusiei să știe că pot fi loviți în curtea lor. Potrivit observatorilor, acest fapt ar putea avea un dublu efect de limitare a opțiunilor militare ale Rusiei, încurajându-l în același timp pe Putin să escaladeze și mai mult conflictul. „Deși valoarea lor militară poate fi dezbătută, astfel de acte ar putea juca în favoarea celor mai mari îngrijorări ale lui Putin și ar putea avea un impact supradimensionat asupra calculului său de escaladare”, a declarat fostul ofițer CIA Douglas London.

Dar astfel de considerații nu este neapărat necesar să inhibe operațiunile secrete, potrivit lui Michael Kofman, director de studii despre Rusia la Center for Naval Analyses. „Întotdeauna există pericolul unei erori de calcul în ceea ce privește liniile roșii ale unui adversar”, a spus Kofman. „Este un risc persistent, dar este necesar să fie cântărit în raport cu obiectivele proprii și cu opțiunile probabile de ripostă ale unui adversar. Cheia este de a naviga într-un spațiu între aversiunea față de risc până la punctul de paralizie și nesăbuința gratuită”.

Pe măsură ce războiul s-a prelungit, unii aliați NATO au renunțat să mai sprijine operațiunile din spatele liniilor inamice din Rusia. Pe măsură ce războiul a ajuns la maturitate, implicațiile politice ale unor astfel de operațiuni au speriat unele guverne, însă Statele Unite și aliatul lor cheie din NATO care conduce programele de sabotaj au rămas agresive și orientate spre viitor.

Cu cât războiul va dura mai mult, cu atât este mai probabil ca ulterior campania de sabotaj să devină mai nerușinată, potrivit unui fost oficial din cadrul operațiunilor speciale, în special dacă Putin escaladează până la utilizarea armelor de distrugere în masă. „Deoarece dorim să-i transmitem un mesaj mai puternic lui Putin, este posibil să vedeți operațiuni la Moscova și în alte orașe cheie”, a declarat fostul oficial.

O notă privind publicarea acestui articol:

Mulți se vor întreba de ce un articol de această importanță apare pe site-ul meu personal și nu într-o publicație de prestigiu. Nu voi detalia întregul parcurs al acestui articol în acest moment, dar voi spune că, în timp ce lucram cu editorii unor publicații de mare tiraj, mi s-a cerut să fac acțiuni ilegale și lipsite de etică într-un caz, iar într-un alt caz am simțit că un oficial de rang înalt al CIA a reușit să-mi editeze articolul prin declarații neoficiale, înainte ca acesta să scurgă o știre către New York Times pentru a submina acest articol.

Nu învinuiesc comunitatea serviciilor de informații pentru că încearcă să țină operațiunile secrete departe de ziare. Aceasta este treaba lor și, în acest caz, au fost destul de eficienți. Însă învinuiesc presa pentru că nu a îndeplinit cea mai elementară premisă a muncii sale.

Acest articol a trecut printr-un proces riguros de verificare a faptelor și acțiunile de sabotaj au fost considerate la fel de importante ca bombardamentele strategice din Laos și Cambodgia sau precum campania secretă de drone a CIA în Pakistan. Cu toate acestea, aproape că nu a văzut lumina zilei. Jurnaliștilor le poate lipsi circumspecția de a examina modul în care organizațiile lor ajung să imite instituțiile de putere cărora pretind că le spun adevărul. La un moment dat, echitatea pe care o construiesc cu comunitatea de informații și cu comandamentele militare devine mai importantă decât informarea publicului.

Într-adevăr, guvernul rus știe foarte bine cine sponsorizează aceste lovituri de sabotaj. Mai mult, comunitatea serviciilor de informații vrea ca ei să știe. Singura parte lăsată în întuneric este publicul larg, mai puțin conștient de războiul din umbră care are loc în spatele scenei.

În cele din urmă, am simțit că mi se cerea să-mi compromit munca și să pun cariera înaintea propriei mele integrități.

Acesta este motivul pentru care articolul meu apare aici.

Autor: Jack Murphy, jurnalist de investigație

Citiți și:
„Este clară miza acestui război, în care Ucraina nu mai contează decât ca pretext”
Serviciile secrete britanice au prezis războiul din Ucraina acum 30 de ani

 

yogaesoteric
3 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More