DARPA, insecte, știință țicnită și noi (oamenii): Nu ai unde să te ascunzi

 • Utilizarea iresponsabilă a tehnologiilor noi și foarte avansate de către armată pune în pericol viața oamenilor
 • Virușii modificați pot fi utilizați pentru a modifica genele la o specie țintă, inclusiv în mod ereditar
 • „Insect Allies” este un program al DARPA conceput pentru a modifica genetic plantele mature aflate într-un mediu de viață prin eliberarea de insecte infectate cu viruși modificați genetic
 • Unii oameni de știință, deși sunt de acord cu modificarea genetică în principiu, pun la îndoială motivele DARPA și își exprimă îngrijorarea
 • Cercetătorii din Singapore, precum și DARPA în SUA, au conceput „insecte controlate de la distanță”

Cei mai nebuni dintre nebuni au evadat cumva din ospiciu și s-au instalat în poziții înalte de putere. Nebuni fiind, ei vin cu idei tâmpite una după alta lătrând ordine către noi, având o strălucire stranie în ochi. Sunt țicniți – și sunt la conducerea instituțiilor, școlilor, ziarelor și armatelor.

Umblă de colo-colo cu pistoalele lor high-tech pline cu otrăvuri high-tech și cu micile lor foarfeci sadice CRISPR. Sunt țicniți – da, chiar sunt țicniți – și ne omoară încet, iar uneori nu chiar atât de încet. Bine ați venit în viitorul în care toxicitatea înseamnă sănătate, iar tradiționala nebunie este noua normalitate. Nu noi suntem nebuni – ei sunt nebuni – și așa au fost încă de la început. Iar în 2020, au încetat să se mai prefacă. Acum ce mai urmează?

Proiectul „Insectele Aliate” („Insect Allies”)

Poate credeți că le-ați văzut pe toate, dar iată o idee nouă. Luați niște insecte, infectați-le cu un virus modificat genetic conceput pentru a modifica genetic, în timp real, plantele mature și eliberați-le. Eliberați-le în sălbăticie și repetați: „este sigur și eficient”.

Bună idee, nu-i așa? Ei bine, DARPA așa a crezut, astfel că în 2016 a demarat un proiect numit „Insect Allies”, care este conceput pentru a face toate acestea. (Este vorba de un proiect diferit de controversata eliberare de țânțari modificați genetic de către Oxitec.) Povestea oficială a DARPA este că, în numele securității naționale, o modalitate bună de a proteja culturile americane de potențiale amenințări este de a le modifica genetic folosind virusuri modificate genetic ca modificatori genetici și insecte ca seringi zburătoare. Și că nu le mai rămâne altceva de făcut decât să o testeze!

Sursa imaginii: http://www.darpa.mil/news-events/2016-10-19

(Un singur sezon de creștere
Cultură nesănătoasă > Transmiterea prin intermediul insectelor a genelor modificate în plantele mature > Cultură sănătoasă
)

Într-un comunicat din 2016, intitulat „DARPA Enlists Insects to Protect Agricultural Food Supply” (DARPA înrolează insecte pentru a proteja rezervele de alimente din agricultură), agenția a declarat:

Un nou program DARPA este pregătit să ofere o alternativă la răspunsul tradițional la amenințările agricole, folosind terapia genetică țintită, pentru a proteja plantele mature într-un singur sezon de creștere.

DARPA propune să valorifice un sistem de livrare natural și foarte eficient în două etape, pentru a transfera genele modificate către plante: insectele vectori și virușii vegetali pe care aceștia îi transmit. În acest proces, DARPA își propune să transforme anumite insecte dăunătoare în «insecte aliate», de aici numele noului demers («Insect Allies»).

Cele trei domenii tehnice ale «Insect Allies» – proiectarea trăsăturilor, optimizarea vectorilor de insecte și terapia genetică selectivă în plantele mature – se suprapun pentru a sprijini obiectivul de a transforma rapid plantele mature pentru a le proteja împotriva perturbărilor agricole naturale sau intenționate, fără a fi nevoie de o infrastructură extinsă. Cunoștințele fundamentale și instrumentele generaliste dezvoltate în cadrul programului ar putea sprijini, de asemenea, viitoarele inovații în agricultură.

Unii fermieri suspicioși s-ar putea întreba prostește: ce se va petrece pe termen scurt și pe termen lung cu oamenii care mănâncă acele plante, cu oamenii și animalele care ar putea fi mușcate de acele insecte, cu insectele sălbatice care se împerechează cu insectele infectate și cu toate celelalte viețuitoare din zonă și din afara ei care ar putea fi afectate? Ce absurditate ridicolă. Iată răspunsul: nimeni nu știe – și, mai important, nimănui nu-i pasă. Mai aveți întrebări?

Prima cercetare în ceea ce privește Insect Allies, intitulată „Multiplexed heritable gene editing using RNA viruses and mobile single guide RNAs” („Editarea genetică ereditară multiplex utilizând virusuri ARN și ARN-uri ghid unice mobile”), a fost publicată în 2020. Vă rugăm să rețineți cuvântul „ereditară” (heritable) din titlu. În lucrare se menționează:

Progeniturile mutante sunt recuperate în generația următoare în procente cuprinse între 65 și 100%; până la 30% din progeniturile derivate din plantele infectate cu un virus care exprimă trei sgRNA au mutații în toate cele trei locusuri vizate.”

DARPA nu a dezvăluit niciodată dacă a testat acest program în afara serelor.

Obiecții din partea comunității științifice și chiar a presei de dinainte de 2020

Câțiva oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea asupra acestor cercetări – și, cel puțin în perioada pre-covid, aceștia s-au opus.

Iată o scurtă animație educativă din 2019 realizată de Societatea germană Max Planck (fostul Institut Max Planck pentru Știința Istoriei Umane). Principala lor obiecție este potențiala militarizare a acestei tehnologii, în principiu nu îi deranjează editarea genetică.

Dar standardele noastre de sănătate și demnitate sunt atât de scăzute încât această obiecție înseamnă mai mult decât nicio obiecție, și chiar și acest tip limitat de obiecție și chestionarea DARPA necesită un anumit curaj (chiar dacă nu se știe dacă ar mai fi obiectat și în 2020).

Și iată ce spunea Vice (!!!) în 2018 despre protestul oamenilor de știință:

În editorialul publicat în revista Science Magazine, oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru Biologie Evolutivă și de la Universitatea din Freiburg din Germania, precum și de la Universitatea din Montpellier din Franța, au cerut mai multă transparență și oportunități de discuții publice cu privire la proiect și implicațiile sale.

«Simplificări ușoare ar putea fi folosite pentru a genera o nouă clasă de arme biologice», se arată într-un comunicat de presă, «arme care ar fi extrem de transmisibile la speciile de culturi sensibile datorită dispersiei insectelor ca mijloc de livrare».

Ce a spus DARPA?

Într-un e-mail către Motherboard, un purtător de cuvânt al DARPA a respins teza din articolul publicat de Science Magazine și a negat orice intenție de a desfășura tehnologia dezvoltată prin intermediul Insect Allies într-un cadru ofensiv.

Am creat Insect Allies în mod special pentru a dezvolta o tehnologie care poate furniza caracteristici benefice și de protecție a plantelor, pentru a le ajuta să supraviețuiască amenințărilor agricole neprevăzute și/sau în mișcare rapidă”, a scris purtătorul de cuvânt. „O vedem ca pe o completare critică a setului de instrumente de securitate națională, parte a unei strategii stratificate pentru a păstra securitatea rezervelor alimentare.”

Programul Insect Allies este o colaborare între Agenția pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), Agenția pentru Protecția Mediului, Armata SUA și alte agenții. Potrivit unei prezentări de diapozitive a DARPA, obiectivul programului Insect Allies este de a «transforma în mod stabil mai multe plante de cultură mature într-o comunitate complexă de plante și insecte cu mai multe specii, cu trăsături îmbunătățite de interes agricol» până la jumătatea anului 2021.

Publicația Newsweek a acoperit și ea acest subiect. Într-un articol din 2018, cei de la Newsweek au spus că „Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) a guvernului SUA a fost acuzată că încearcă să creeze o nouă clasă de arme biologice care ar fi livrate prin intermediul insectelor infectate cu viruși”.

Oamenii de știință de la DARPA analizează introducerea unor viruși modificați genetic care pot modifica cromozomii direct în lanuri – aceștia sunt cunoscuți sub numele de agenți de alterare genetică orizontală a mediului (HEGAA). Programul DARPA folosește principiile HEGAA-urilor, dar, spre deosebire de metodele tradiționale de dispersie – cum ar fi pulverizarea câmpurilor cu acestea – programul dorește să le răspândească prin intermediul insectelor.

Cercetătorii care au tras un semnal de alarmă au întrebat în mod specific de ce, pentru utilizarea în agricultură, era atât de important să se folosească insectele ca vectori de modificare genetică, având în vedere că pulverizarea era disponibilă. Ca răspuns pentru Newsweek la vremea respectivă, DARPA a negat toate acuzațiile de utilizare militară și a reiterat că scopul proiectului era de a proteja culturile americane. În 2022, a fost publicată o altă lucrare în care cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea:

Pericolul și potențialul de expunere al unei abordări HEGAA pot varia foarte mult în funcție de virusurile, insectele vector, speciile de plante țintă și modificările genetice selectate și de efectele acestora. Cu toate acestea, în stadiul actual de dezvoltare, cel mai critic aspect este fiabilitatea compromisă a abordării HEGAA, în principal din cauza concepției sale complexe cu trei specii diferite […]

Acestea reprezintă un motiv de îngrijorare din cauza numeroaselor efecte care pot crește potențialul de pericol și de expunere. În combinație cu actuala inadecvare a măsurilor corective, este clar că este nevoie urgentă de o analiză timpurie pentru a stabili dacă abordările HEGAA pot fi limitate și controlate în mod inerent prin conceptul lor tehnologic specific.

Horizontal Environmental Genetic Alteration Agents” (HEGAA, Agenți de modificare genetică a mediului pe orizontală)

Ce sunt HEGAA? Potrivit Wikipedia, termenul „agent de alterare genetică” apare pentru prima dată în 2016 în legătură cu acest proiect, într-un „plan de lucru al DARPA care descrie o licitație pentru contracte de dezvoltare de viruși ai plantelor modificați genetic, pentru o abordare care implică dispersarea lor în mediul înconjurător”. Folosirea sintagmei „mediu pe orizontală” alături de „agent de alterare genetică” pentru a genera acronimul HEGAA s-a făcut pentru prima dată în publicația științifică [menționată anterior] din 2018.

Agenții, cum ar fi agenții patogeni, simbioții sau ansamblurile de proteine sintetice care pot fi dobândite prin transmitere pe orizontală în mediul înconjurător, pot fi potențial modificate pentru a deveni HEGAA. Aceasta s-ar putea realiza prin metode biotehnologice pentru a le conferi capacitatea de a modifica nucleotidele din cromozomii indivizilor infectați prin sisteme de editare a secvențelor specifice, cum ar fi CRISPR, ZFN sau TALEN.

Niciun agent infecțios cunoscut nu are în mod natural capacitatea de a edita genele eucariote într-un mod care să poată fi direcționat în mod flexibil către secvențe specifice (diferit de procesele naturale substanțial aleatorii, cum ar fi integrarea retrovirală).

Prin definiție, evenimentele de editare genetică induse de HEGAA sunt destinate să aibă loc în afara unor instalații închise, cum ar fi laboratoarele sau spitalele.

Deși virușii modificați genetic cu editare CRISPR au fost utilizați cu succes ca instrumente de cercetare în laboratoare sau pentru terapia genică în mediul clinic, toate evenimentele de editare genetică sunt destinate să aibă loc fizic în cadrul unor instalații închise. În schimb, HEGAA, pentru modul lor de acțiune preconizat, se bazează pe inducerea unor evenimente de editare genetică care au loc în mare parte sau exclusiv în mediul înconjurător.

Există două tipuri de HEGAA: somatice și germinale. HEGAA-urile somatice nu sunt transmisibile prin moștenire, în timp ce cele germinale „au impact asupra celulelor somatice și, de asemenea, asupra liniilor celulare din care pot fi generate în cele din urmă celule germinale (de exemplu, spermatozoizi, ovocite, polen, ovule, zigoți sau semințe)”.

Când vine vorba de proiectul „Insect Allies”, avem o zonă gri. Ipoteza inițială a fost că „Insect Allies” a implicat HEGAA somatice, dar lucrarea din 2020 menționată mai sus arată că modificările genetice din plante au fost transmisibile ereditar. Iată mai multe detalii:

 • HEGAA sunt viruși care au fost modificați genetic pentru a dobândi capacitatea de a modifica cromozomii unei specii țintă (de exemplu, o plantă sau un animal) atunci când sunt eliberați în mod intenționat în mediu.
 • Cuvântul „orizontal” provine de la capacitatea lor de a fi transmise în mediu prin infectare.
 • Termenul „de mediu” provine din intenția ca acești viruși modificați genetic să fie diseminați în mediul înconjurător.
 • Cuvântul „agenți de alterare genetică” provine din capacitatea de a modifica cromozomii unei specii țintă. Aceasta se poate petrece prin provocarea unei mutații aleatorii sau prin introducerea unei noi secvențe de ADN.
 • Specificitatea HEGAA depinde de două elemente: (1) gama de specii pe care virusul modificat genetic le poate infecta, și (2) prezența secvențelor de ADN adecvate în cromozomii vegetali ai celulelor care sunt infectate.
 • În figura de mai jos este ilustrat un exemplu de HEGAA viral dispersat de insecte, care distruge o genă specifică a unei plante.

(Ce este un HEGAA viral dispersat de insecte?
Virusurile modificate genetic (puncte roșii) transmise de insecte au capacitatea de a modifica cromozomii plantelor în celula infectată
)

În concluzie, această pagină web informativă afiliată la Societatea Max Planck, al cărei scop este „de a contribui la promovarea unei dezbateri publice și informate despre acest tip de tehnologie”, este una dintre cele mai bune surse de informații despre HEGAA și despre proiectul Insect Allies. De altfel, această pagină de internet se referă și la vaccinurile care se răspândesc singure. Iată un mic promo video al „Euroscience Open Forum 2020”:

Iar aici prezentarea integrală (o parte din materialul prezentat este deja învechit, dar foarte educativ):

Project Coast” (Proiectul Coasta)

Unul dintre participanții de mai sus a menționat că „Project Coast” s-a derulat în Africa de Sud – și deși nu are o legătură directă cu Insect Allies, oarecum are.

„Project Coast” a fost un proiect de dezvoltare a toxinelor și a armelor biologice desfășurat în Africa de Sud în perioada apartheidului. Ca parte a acestui proiect, oamenii de știință au dezvoltat în secret instrumente de asasinare și metode de sterilizare mascată, destinate populației de culoare din Africa de Sud. Un avertisment?

Înapoi la DARPA

Iată mai multe informații de pe site-ul informativ afiliat la MPS:

Chiar dacă se apropie jumătatea programului Insect Allies, DARPA a ales să nu descrie public, în răspunsul său la articolul nostru din Science, care este temeiul pentru care a ajuns la concluzia că există o cale de dezvoltare care ocolește proliferarea timpurie a armelor biologice (a se vedea imaginea atașată și descrierea pe pista neagră).

Aceasta se adaugă la explicarea în detaliu a motivelor pentru care planul lor de dezvoltare este mai ușor de realizat decât căile alternative (descriere pe pistele roșii). După cum arată clar articolul nostru din Science, acest aspect este esențial pentru a justifica rațiunea de a se lansa în dezvoltarea HEGAA și a multor alte tipuri de virusuri modificate genetic.

În următorii cinci ani, doar o minoritate dintre inovațiile anticipate inspirate de CRISPR vor implica eliberări intenționate în mediu (a se vedea raportul recent al NAS). HEGAA și alte virusuri modificate genetic au proprietatea de a prezenta un risc de proliferare a armelor biologice în faza inițială, care nu este împărtășit de majoritatea celorlalte tehnici propuse (inclusiv cele avangardiste, cum ar fi tehnologia gene drive).

Alegerea de a nu aborda în mod clar aceste probleme evidente de interes global, așa cum se detaliază în articolul din Science, face ca modelul lor actual de a dezvolta mai întâi și de a explica mai târziu să fie o cale deosebit de nechibzuită, în special pentru acest program cu transmitere prin insecte, care, în multe privințe, pare a fi conceput pentru a se lăsa dus de val.”

Living Foundries” (Turnătoriile vii)

Pentru a oferi un fundal pentru proiectul Insect Allies, iată o scurtă privire asupra programului de bioinginerieLiving Foundries” al DARPA, lansat în 2010.

Programul „Living Foundries” al DARPA vizeazăsă permită producția adaptabilă, scalabilă și la cerere de molecule critice, de mare valoare, prin programarea proceselor metabolice fundamentale ale sistemelor biologice pentru a genera un număr mare de molecule complexe”.

Programming Biological Systems” (Programarea sistemelor biologice)

Pentru a ne putea orienta în această nouă tentativă de normalitate, este necesar să le înțelegem mentalitatea. Vă rugăm să rețineți utilizarea termenului „inginerie” pe tot parcursul acestei prezentări cu iz de bunăvoință:

DARPA’s Biological Technologies Office (Biroul pentru tehnologii biologice al DARPA)

Biroul pentru tehnologii biologice al DARPA a fost înființat în 2014. Iată un videoclip informativ despre (în propriile lor cuvinte): „modul în care DARPA gândește tehnologia biologică pentru apărarea patriei”.

Conform site-ului DARPA:

DARPA s-a bucurat de o relație puternică cu Silicon Valley încă de la începutul anilor 1960, colaborând cu inovatorii pentru a pune bazele unor noi industrii construite în jurul investițiilor Agenției în semiconductori, rețele, inteligență artificială, interfețe utilizator, programare, materiale, microsisteme și multe altele.

[Știam asta!!!] Biotehnologia apare acum ca un spațiu de oportunitate revoluționară și reprezintă un domeniu care este pregătit pentru o nouă colaborare între DARPA, cercetătorii de top ai națiunii, capitaliștii de risc și antreprenorii.

Iată câteva dintre subiectele de interes enumerate:

 • Building with Biology Using Engineered Living Materials (A construi cu ajutorul biologiei folosind materiale vii proiectate), care s-a concentrat pe programarea ADN-ului pentru a dezvolta materiale cu specificații în locurile în care acestea sunt necesare și pe dezvoltarea de materiale vii care răspund la mediul înconjurător și care se pot vindeca atunci când sunt deteriorate;
 • Menținerea țintei: Reducerea la minimum a efectelor în afara țintei în editarea genelor, care s-a axat pe posibilitatea de a face posibilă medicina personalizată prin efectuarea de teste rapide și cu costuri reduse ale răspunsurilor probabile ale unui individ la terapia genică personalizată;
 • Crearea unei lumi fără pandemii, care s-a axat pe viziunea DARPA privind asistența medicală distribuită care combină tehnologia de detectare a focarelor de pandemie, identificarea și creșterea rapidă a anticorpilor puternici pentru a lupta împotriva bolilor infecțioase și instrumentele de răspuns pentru a crea o barieră de foc pentru pandemii;
 • Imunitate la comandă, care s-a axat pe dezvoltarea și furnizarea rapidă de protecții împotriva bolilor infecțioase pe bază de acizi nucleici;
 • Failing Faster: De-Risking the Path to FDA Approval (Eșuarea rapidă: Eliminarea riscurilor în drumul spre aprobarea FDA), care s-a axat pe utilizarea tehnologiei organ-on-chip (organ pe cip) pentru a prezice mai bine eficacitatea noilor medicamente în curs de dezvoltare;
 • A Real-time Window into Your Body’s Chemistry (O fereastră în timp real către chimia trupului dumneavoastră), care s-a axat pe biosenzori in vivo integrabili în țesuturi pentru monitorizarea continuă a fiziologiei pe termen lung în vederea prezicerii apariției bolilor;
 • Reinventarea psihiatriei cu ajutorul neurotehnologiei, care s-a axat pe utilizarea unor sisteme neuronale implantate, în buclă închisă, pentru a înregistra și stimula creierul în vederea tratării bolilor neuropsihiatrice;
 • MindFlight: Your Brain Will Be Your Pilot Today (Zborul minții: Creierul tău va fi pilotul tău astăzi), care s-a axat pe controlul neuronal direct al sistemelor fizice complexe;
 • Memory Enhancement in the Everyday Life (Îmbunătățirea memoriei în viața de zi cu zi), care s-a axat pe tehnologia de stimulare electrică și auditivă neinvazivă pentru îmbunătățirea memoriei prin facilitarea procesului de reluare neuronală.

Insecte controlate de la distanță

Dacă, ajunși aici, credeți că le-ați văzut pe toate, ei bine, nu este așa. Iată un videoclip în care oamenii de știință din Singapore torturează insecte vii și le preschimbă în cyborgi.

Și aici, ați ghicit, este implicată DARPA:

Prin intermediul unui program finanțat de DARPA, oamenii de știință de la Universitatea din California au inventat o mică platformă care se conectează la creierul și mușchii de zbor ai insectelor. Odată implantat, dispozitivul preia controlul asupra corpului insectei, preschimbând-o într-un cyborg cu telecomandă capabil să primească comenzi de zbor de la un laptop aflat în apropiere.

Totul pare în regulă și distractiv (nu chiar, mai degrabă arată ca dintr-un film de groază) și am putea închide ochii – dar cât de distractiv ar fi dacă nebunii îndrăzneți ar încerca să vă controleze copiii de la distanță?

Citiți și:
Biodiversitatea: preluarea genetică a tuturor viețuitoarelor
Încă o păcăleală cu uriaș potențial de distrugere: Insectele modificate genetic ar putea salva culturile agricole, zice Pentagonul
Organismele modificate genetic sunt de 125 de ori mai periculoase decât se ştia

 

yogaesoteric
14 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More