Eşti ceea ce mănânci

de Sebastian Ivaşcu

Sunt sigur că am auzit cu toţii de nenumărate ori această frază, însă rareori am luat-o în serios.

Pentru a explica mai bine acest concept eu folosesc următoarea analogie: dacă achiziţionezi un automobil Ferrari, mai mult ca sigur că vei avea grijă de el ca de ochii din cap. Îi vei face service-ul la timp, îi vei umple rezervorul cu nimic altceva decât benzină de cea mai bună calitate, ulei şi tot ce mai este nevoie, exact după specificaţia producătorului. Bănuiesc că nici nu ţi-ar trece prin cap să pui motorină în rezervor, nu ?

Ei bine, corpul omenesc este o maşinărie infinit mai complexă, de nepreţuit, pe care noi nu numai că o neglijăm zilnic, ci mai mult, o încărcăm cu tot felul de „gunoaie”, de parcă ar fi un tomberon şi nu bunul nostru cel mai de preţ. Aspectul nostru fizic, starea de sănătate fizică şi mentală sunt corelate în mod direct cu modul în care ne alimentăm. „Mens sana in corpore sano“ nu este doar un dicton latin, este o realitate. Însă pentru a avea un corp sănătos trebuie să îl hrănim cu „combustibil” de calitate, acesta fiind constituit din elemente nutritive ce sunt indispensabile unei bune funcţionări a organismului nostru. Aceste elemente nutritive trebuie să provină din surse de o cât mai bună calitate şi să fie cât mai sănătoase pentru organism. Aceasta poate să însemne vizite mai dese în piaţă, la tarabele cu fructe şi verdeţuri,  ocolirea raionului cu mezeluri şi a deserturilor.

Trebuie să privim alimentaţia ca pe o necesitate funcţională, nu ca pe o satisfacere nediscriminativă a poftelor.

Beneficiile unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate sunt nenumărate, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ şi merită o încercare. Motivaţiile pentru a alege o alimentaţie sănătoasă pot fi de ordin estetic sau cu privire la sănătatea noastră.

Smochinele

Unul din alimentele valoroase pentru organismul nostru sunt smochinele. Glanda pineală secretă hormonul melatonină dintr-o substanţă denumită serotonină. Efectul serotoninei asupra corpului este benefic atât din punct de vedere fizic, cât şi spiritual. În termeni simplişti putem afirma că serotonina amplifică „inteligenţa“. 
Smochinele sunt foarte bogate în serotonină. Medium-ul american Edgar Cayce a afirmat că, în timp ce se afla în transă, o mumie a prins viaţă şi i-a tradus o reţetă din scrierile egiptene străvechi. Reţeta conţine smochine negre asiriene, curmale negre asiriene şi o mână de mălai sau grâu pisat, ce trebuie gătite cu puţină apă.

Este interesant de remarcat faptul că Gautama Buddha şi-a petrecut aproape 30 de ani din viaţă sub un smochin (ficus religiosa), timp în care hrana sa a fost constituită din fructele pe care i le oferea pomul – adică smochinele.

Reţetă

Această reţetă reprezintă o alegere mai mult sau mai puţin exotică, având în vedere faptul că este veche de câteva mii de ani.

Ingrediente:

– o mână de smochine uscate
– o mână de curmale uscate
– o mână de mălai sau făină integrală de grâu
– 2 căni de apă 

Mod de preparare:

– se taie mărunt smochinele şi curmalele (după ce se extrag sâmburii) şi se lasă în apă la înmuiat peste noapte
– a doua zi, această apă se dă într-un clocot, apoi, amestecând încet se adaugă mălaiul sau făina integrală de grâu până la omogenizare
– se serveşte caldă

Citiţi şi:

Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Alimente miracol

Deşi sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană, alimentele modificate genetic sunt comercializate în întreaga lume
Organismul are nevoie de elemente minerale naturale. Aflaţi ce trebuie să mâncaţi ca să fiţi sănătoşi

 
 

yogaesoteric

aprilie 2008

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More