Europa, condamnată la creșterea prețurilor gazelor. Mai mult decât duble în 2024!

Preţurile europene la gazele naturale ar putea „mai mult decât să se dubleze” anul viitor din cauza penuriei cauzate de scăderea exporturilor rusești, potrivit unei estimări a băncii Goldman Sachs.

Capacitățile de stocare mai mari și o iarnă neobișnuit de caldă au contribuit la scăderea bruscă a prețurilor la gazele naturale în Europa în ultimele luni.

Contractele futures pe gaze din cadrul Dutch Title Transfer Facility, contractul de referință la nivel european, s-a tranzacționat în luna februarie la 52,70 euro (55,81 dolari) pe megawat oră. Aceste contracte au atins un nivel record de aproximativ 343 de euro pe megawatt/oră în luna august 2022.

Europa, care a fost grav afectată de întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia în urma conflictului din Ucraina, a reușit să treacă iarna fără o criză majoră de aprovizionare.

Cu toate acestea, „deficitul structural” din bilanțurile europene de gaze naturale nu a fost încă rezolvat și prezintă un risc de creștere a prețurilor la gaze din regiune, subliniază analiștii Goldman Sachs.

Ei susțin că „abia în 2025 ne așteptăm ca actuala criză energetică europeană să găsească o soluție mai sustenabilă, când va începe să intre în funcțiune următorul val de proiecte globale de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate, aflate în prezent în construcție”.

UE ar putea înregistra un deficit de aproximativ 27 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze în acest an, dacă livrările rusești vor scădea la zero, iar importurile de GNL ale Chinei vor reveni la nivelurile din 2021. Țările europene au semnat în ultimele luni mai multe acorduri de import de GNL cu SUA și cu țările din Golf.

Recenta scădere a prețurilor gazelor ar putea fi trecătoare, capacitățile europene sunt deja vândute pe piețele futures, mult mai scump. Se tranzacționează la un nivel dublu față de anul trecut și chiar mai ridicat față de mediile pe termen lung.

De asemenea, prețurile energiei din întreaga lume au crescut brusc, pe măsură ce economiile au revenit la normal după pandemie.

Pe măsură ce națiunile europene încetează să mai cumpere gaze din Rusia, ele este necesar să își reducă drastic propriile exporturi, ceea ce pune și mai multă presiune asupra aprovizionării internaționale.

Comisia Europeană a avertizat că prețurile ridicate ale energiei au devenit un element structural al economiei europene – și globale – din cauza unei nepotriviri persistente între cerere și ofertă care a fost declanșată de ridicarea blocajelor covid-19 și a fost ulterior exacerbată de războiul Rusiei în Ucraina.

Înainte de război, Rusia a furnizat 75% din gazul de care avea nevoie Europa și 55% din petrol. Pe termen lung, energiile regenerabile vor înlocui importurile rusești ca furnizor cheie al necesarului de energie al Europei, dar această perspectivă mai are de așteptat câțiva ani. Și nu reprezintă singura soluție pentru cerințele energetice ale continentului în viitorul imediat.

Este limpede că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina va continua să reverbereze pe piețele energetice pentru o perioadă îndelungată. Amenințarea de a închide conductele de gaz poate că a fost o armă pe care Rusia a putut să o folosească doar o singură dată, dar impactul macroeconomic se va resimți ani de zile.

Citiți și:
Global Times: Cum câștigă SUA din prăbușirea Europei
Rusia creează o nouă ordine internațională
Cum a declanșat fondul de investiții Blackrock criza energetică globală

 

yogaesoteric
26 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More