Global Times: Cum câștigă SUA din prăbușirea Europei

Statele Unite au devenit principalul beneficiar al crizei energetice europene datorită noilor oportunități pentru companiile americane pe piața gazelor naturale lichefiate (GNL). Această opinie a fost exprimată la începutul lunii septembrie de ziarul Global Times.

Din cauza scăderii aprovizionării cu gaze din Rusia, UE a fost nevoită să crească importurile de GNL din Statele Unite cu orice preț, ceea ce a adus profituri fără precedent furnizorilor americani, a declarat Lin Boqiang, directorul Centrului de Cercetare a Economiei Energetice din China de la Universitatea Xiamen.

În 2021, SUA au furnizat UE 34 de miliarde de metri cubi de gaz, iar în prima jumătate a anului 2022, livrările s-au ridicat la 39 de miliarde de metri cubi, scrie ziarul, citând date de la compania de analiză Refinitiv și Reuters .

În trecut, acest demers ar fi fost de neconceput, deoarece este evident că, din cauza costurilor de transport, prețurile pentru GNL american sunt mult mai mari decât pentru gazul rusesc”, a spus Lin Boqiang. „Dar acum criza ucraineană a făcut aceasta o realitate, deoarece UE este hotărâtă să-și reducă dependența energetică de gazul rusesc.

Chiar și cu importurile costisitoare de GNL din SUA, el a spus că va fi în continuare dificil pentru Uniunea Europeană să evite inflația în creștere, penuria de energie și întreruperile producției în iarna care vine, când cererea de energie crește de obicei brusc.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut un plafon al prețurilor gazului rusesc în UE, iar apoi a anunțat și necesitatea ca Uniunea Europeană să abandoneze cât mai curând sursele de energie rusești. Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a răspuns spunând că „pur și simplu nu ar exista gaz rusesc în Europa dacă Uniunea Europeană ar introduce un plafon de preț pentru acesta”.

Citiți și:
Prețurile uriașe la gaze și la electricitate, menținute de UE pentru reducerea consumului
Dependența Europei de gazul rusesc ar putea avea drept consecință milioane de șomeri. Analiză a think-tank-ului Bruegel

 

yogaesoteric
20 octombrie 2022

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More