Europa Liberă: „SRI îşi spală imaginea prin instituţii de învăţământ superior civile”

„Nu ar fi problemă că şcolarizăm studenţi în beneficiul lor, dar mi se pare o declaraţie de forţă a SRI, iar instituţiile de învăţământ superior stau drepţi în faţa unui serviciu secret. Militarizăm tot?”

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a început o campanie de recrutare a studenţilor care doresc să lucreze pentru serviciul secret. Ministerul Educației aprobă numărul de locuri, iar tinerii învață în universitățile civile în baza unui protocol. Unii profesori nu văd cu ochi buni această colaborare. Candidații au locuri rezervate de anumite universități „în beneficiul SRI”, durata contractului, după terminarea studiilor, fiind de cel puțin 10 ani. Cazarea și mâncarea tinerilor aleși de SRI sunt plătite de instituție. Aceștia au statut de militar, dar învață după programa națională, sunt cazați în cămine studențești obișnuite și obțin diplomele la universitățile civile, transmite Europa Liberă.

Ce susține Europa Liberă:

„Unii profesori universitari nu văd cu ochi buni aceste recrutări prin intermediul universităţilor civile, în condiţiile în care SRI are propria academie care formează viitorii ofiţeri de informaţii.

Dascălii acuză o campanie de imagine a serviciului secret prin intermediul universităților. «SRI îşi spală imaginea prin instituţii de învăţământ superior civile. Nu ar fi problemă că şcolarizăm studenţi în beneficiul lor, dar mi se pare o declaraţie de forţă a SRI, iar instituţiile de învăţământ superior stau drepţi în faţa unui serviciu secret. Militarizăm tot? Mi se pare o afişare ostentativă», a declarat un profesor universitar, care a cerut să nu îi declinăm identitatea.

Alt cadru universitar arată că această campanie declanşată a SRI seamănă cu una publicitară şi că universităţile din ţară n-ar fi cazul să intre în această «horă».

«SRI recrutează oameni de unde vrea, e normal, aşa se petrece peste tot în lumea serviciilor secrete. Dar mi se pare o tentativă de spălare a imaginii fostei Securități din vremea comunismului. Au ajuns universităţile să se exprime public pe această temă, nu mi se pare normal», ne-a declarat alt profesor universitar.

Ovidius e mândră de colaborare, deși n-are baza legală

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Matematică și Informatică (FMI), va școlariza, în anul universitar 2022-2023, la propunerea Serviciului Român de Informaţii (SRI), patru locuri la studii de licență. Astfel, vor fi disponibile, în regim de învățământ la zi, cu frecvență, fără taxă, două locuri în cadrul specializării Informatică și alte două la specializarea Matematică-Informatică.

Am solicitat Universității să facă public protocolul încheiat cu SRI pentru școlarizarea studenților.

Încă nu are așa ceva, dar universitatea ne-a transmis că se bucură că va școlariza viitori ofițeri de informații.

«În considerarea relațiilor de colaborare dezvoltate cu Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’ pe linie educațională, universitatea noastră se bucură de a fi inclusă în premieră printre cele câteva instituții de învățământ superior din țară, în demersul cu privire la promovarea în oferta de școlarizare a unor locuri necesare pentru a acoperi nevoile de pregătire a viitoarelor cadre ale SRI în cadrul programelor de studii de licență organizate. În acest sens, între părți se vor perfecta detaliile colaborării și pe această nouă linie, urmând ca UOC să prevadă, pentru anul universitar 2022-2023, în oferta sa educațională, și locuri pentru pregătirea viitorilor specialiști ai SRI, în baza cifrelor de școlarizare aprobate de Ministerul Educației», ne-a transmis Dan Marcel Iliescu, rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Mai mult, instituția de învățământ găzduiește pe site-ul propriu reclama SRI cu oferta de angajare.

De data aceasta, serviciul nu dorește doar școlarizarea studenților pe cheltuiala proprie, ci se adresează studenților din anii terminali sau chiar absolvenți care doresc să-și schimbe locul de muncă.

Pedanteria de la Brașov

Și Universitatea Transilvania din Brașov a publicat pe pagina sa de Facebook ghidul candidatului pentru SRI, cu trimitere la pagina serviciului secret. Am cerut la rectorat protocolul semnat cu SRI și ni s-a transmis că cererile în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, potrivit unui regulament intern, este necesar să fie semnate olograf și transmise într-un format special, altfel nu pot fi procesate.

«Informațiile publice se solicită prin transmiterea unei cereri cu datele solicitantului și asumate prin semnătură olografă», se arată în răspunsul transmis de prorectorul Liliana Rogozea.

La rândul ei, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca ne-a comunicat că «Nu avem semnat încă un acord cu Academia de Informații ‘Mihai Viteazul’ (ANIMV) având ca obiect școlarizarea studenților la UBB în beneficiul Academiei, deși există o solicitare de a accepta 6 locuri la specializarea Informatică. Vom analiza această posibilitate după ce Ministerul se pronunță cu privire la alocarea acestor locuri».

Ministerul Educației fuge de protocol

Ministerul Educației spune că nu are semnat un protocol cu SRI, «mingea» fiind în terenul universităților care vor să școlarizeze viitori ofițeri.

«Ministerul Educației nu a semnat niciun protocol de colaborare cu Academia Națională de Informații/SRI privind școlarizarea studenților. Există o serie de protocoale inter-universitare, însă acestea nu implică Ministerul Educației», ne-a transmis instituția prin Biroul de Comunicare publică.

Universitatea Politehnică din București (UPB), condusă de Mihnea Costoiu, nu a răspuns solicitării noastre.”

Citiți și:
Securitatea – păcatul originar al democraţiei din România. De la Iliescu la Iohannis, nimeni n-a ştiut prea bine cine pe cine slujeşte, ea pe ei, sau ei pe ea
Despre securiștii de ieri și de azi (I)
Desecretizarea Protocolului SRI – Parchetul General: Dezvăluirea unui act para-legal, de o gravitate uriașă (I)

 

yogaesoteric
25 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More