Europa, razna. Comisie a UE votează în favoarea filtrelor de cenzură şi a taxei pe link

 

Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a votat în luna iunie 2018 în favoarea unor elemente foarte controversate ale noii reforme a Uniunii Europene – Legea privind dreptul de autor (copyright). Articolele controversate – 11 şi 13 – stabilesc filtre de încărcare, drepturi de autor auxiliare, taxe pe link şi restricţii privind textul şi exploatarea datelor.

A existat o rezistenţă puternică față de aceste două articole, manifestată de activişti pe internet, lobbişti şi unii membri ai Parlamentului European, dar totul a fost în zadar, articolele fiind adoptate cu o majoritate de 13 voturi pentru şi 12 împotrivă şi, respectiv, 15 la 10.

Articolul 11 (adică taxa pe link sau de conectare) îi va forţa pe toţi cei care folosesc fragmente de conţinut jurnalistic online să obţină mai întâi o licenţă de la editori – practic scoţând în afara legii modelele curente de afacere ale majorităţii agregatorilor şi aplicaţiilor pentru ştiri. Acest aspect ar putea, de asemenea, să ameninţe hyperlinkurile şi să ofere putere editorilor în detrimentul binelui public.

Articolul 13 (adică motoarele de cenzură) va face platformele responsabile de monitorizarea comportamentului utilizatorilor pentru a opri încălcarea drepturilor de autor dar, în esenţă, acest aspect înseamnă că doar platformele majore vor avea resursele pentru a permite utilizatorilor să comenteze sau să distribuie conţinut.

Oamenii care se opun propunerii se tem că aceasta ar putea duce la o cenzură mai amplă, care va ameninţa libertatea de exprimare prin parodie, satiră şi chiar materiale video privind proteste.

Pentru cei care au navigat pe internet suficient de mult, problema cu articolul 13 este destul de clară. Practic, este sistemul Content ID de la Youtube, însă se aplică la întregul internet, precizează The Verge.

Unii analişti susţin că platformele vor fi obligate să creeze filtre de încărcare extrem de sofisticate (sau „motoare de cenzură”), deoarece ar fi singura modalitate de a preveni eventualele încălcări ale drepturilor de autor, conform qmagazine.ro.

Votul Comisiei nu transformă automat în lege reforma din Legea privind dreptul de autor (copyright) şi articolele sale controversate. În schimb, votul cimentează poziţia Parlamentului European asupra problemei – fapt care ar putea avea o mare greutate – înainte ca propunerea să intre în stadiul final al procesului legislativ.

Totuşi, există o cale pentru a modifica acest lucru. Plenul este instrumentul Parlamentului European de a scoate diverse probleme de sub competenţa Comisiei pentru Afaceri Juridice şi de a le supune votului în Parlament – adică toți cei 750 de europarlamentari să voteze, nu doar 25. Dar ca aceasta să se petreacă, este necesar un suport puternic, astfel că opozanţii au început deja să facă presiuni pentru desfăşurarea unei sesiuni plenare.

Reforma copyright-ului şi impactul ei asupra internetului reprezintă o problemă importantă, astfel încât unii analişti speră că va fi adusă în faţa tuturor reprezentanţilor cetăţenilor europeni. Astfel, opozanţii acestui proiect îndeamnă cetăţenii statelor membre UE să îşi contacteze reprezentanţii în Parlamentul European pentru a-şi face auzite vocile.

Citiți și:

Fără precedent: Parlamentul olandez votează împotriva cenzurii de la Bruxelles

«Cenzorul cel Bun» sau 1984 este… mâine? Google, Facebook, Twitter și Youtube pregătesc cenzura conținuturilor online incorecte politic…

Cenzura noastră cea de toate zilele


 

yogaesoteric
3 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More