Ministrul de Finanţe rus: Am putea abandona dolarul în tranzacţiile petroliere

 


Anton Siluanov

În luna iulie 2018, piaţa obligaţiunilor şi analiştii politici au reacţionat cu surpriză când, potrivit celui mai recent raport Treasury International Capital, Rusia a lichidat aproape toate bonurile sale de Trezorerie, vânzând marea majoritate a obligaţiunilor guvernamentale în doar două luni, în martie şi aprilie, potrivit site-ului Zero Hedge.

Apoi, în condiţiile în care SUA ameninţă că va impune un nou set de sancţiuni „strivitoare” asupra Rusiei, Moscova nu numai că intenţionează să continue să lichideze bonurile, dar şi să reducă în mod semnificativ dependenţa de dolarul american.

Într-un interviu acordat canalului Rossia 1, ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, a afirmat că Rusia „doreşte să reducă investiţiile în titluri de valoare” după noile sancţiuni anunţate de SUA şi că „dolarul american devine un instrument de neîncredere pentru plăţi în comerţul internaţional”. Ministrul s-a mai referit la posibilitatea utilizării monedelor naţionale în locul dolarului în comerţul cu petrol.
„Nu exclud mişcarea. Ne-am redus în mod semnificativ investiţiile în active americane. De fapt, dolarul, care este considerat a fi monedă internaţională, devine un instrument riscant pentru plăţi”, a notat Siluanov.

În luna august 2018, rubla rusească a ajuns la cel mai scăzut nivel în peste 2 ani, după ştirile privind noi sancţiuni americane împotriva Rusiei ca răspuns la presupusul amestec în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în oraşul britanic Salisbury. Rubla a înregistrat pierderi şi din cauza vânzării generale de valute pe pieţe emergente ca urmare a crizei financiare turceşti tot mai intense.

Siluanov a afirmat că sancţiunile sunt „neplăcute”, dar nu vor avea un efect fatal. Ca răspuns, Moscova va continua doar să minimalizeze investiţiile în economia şi titlurile de valoare americane şi va promova efectuarea de plăţi în ruble şi alte valute, inclusiv moneda euro.

Totuşi, potrivit Zero Hedge, răspunsul nu va viza companiile americane care operează în Rusia, a precizat Siluanov. „În prezent, nu plănuim niciun fel de măsuri restrictive sau închideri [de companii] – de exemplu, închiderea restaurantelor McDonald’s – din moment ce în aceste companii lucrează cetăţeni ai noştri.”

Între timp, în condiţiile în care Rusia ia în calcul abandonarea dolarului, interesul în recent încheiatul contract futures introdus de China – ţiţei tranzacţionat în yuani sprijiniţi cu aur – a înregistrat o creştere. În plus, în luna august 2018, aceste tranzacţii au atins un nou nivel record, mişcare ce a coincis cu reimpunerea sancţiunilor americane asupra Iranului.

Ce anume ar putea explica această modificare în privinţa contractelor de ţiţei? China poate depăşi în mod eficient sancţiunile aplicate împotriva Iranului de către SUA prin impunerea unor preţuri în yuani pentru petrolul iranian. În plus, China a înlocuit gigantul francez de energie Total cu un pachet de acţiuni de 80,1% în Faza 11 a câmpului de gaz Pars Sud, cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume găsite într-un singur loc.

Citiți și:

Război economic: China şi Rusia se aliază împotriva dolarului

Moare acum dolarul? Rusia și alte țări BRICS părăsesc sistemul bancar global pentru unul bazat pe aur

 

yogaesoteric
3 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More