Eveniment spiritual: concertul susţinut de INDRA în Salina Turda

de Anca Munteanu şi Bogdan Andrei

Muzică inspirată de lumea zeilor, concert live la 40 de metri în interiorul pământului  într-un cristal uriaş de sare, peste 300 de spectatori. Pe scurt aşa ar putea fi descris concertul susţinut de INDRA (Dan Bozaru), vineri 10 noiembrie, în Salina Turda din judeţul Cluj.

Sala, o uriaşă catedrală naturală de o frumuseţe rară, a fost umplută de lumini şi de muzica lui Dan Bozaru pentru aproape 3 ore. Cei mai mulţi dintre cei prezenţi au stat cu ochii închişi într-o postură de meditaţie, savurând pe deplin concertul. Finalul a adus o profundă stare de introspecţie, interiorizare şi centrare. „Nu-ţi venea să aplauzi la sfârşit. Doream ca momentul acela magic să se imprime profund în mine”, mărturiseşte Zoli din Târgu Mureş.

Muzica, precum şi atmosfera de basm i-a impresionat pe cei prezenţi. „Am simţit că este o muzică inspirată. Am trăit o stare foarte frumoasă, de trezire a sufletului. Muzica m-a condus către cunoaşterea de sine”, spune un alt spectator.

Dan Bozaru a vorbit despre tainele muzicii pe care o compune, înainte de a începe să cânte. El a mărturisit că inspiratorul său este marele zeu Indra, cunoscut în tradiţia hindusă ca stăpânul Lumii Zeilor. Un mesaj primit de Dan de la ghidul său spiritual precizează faptul că marele zeu Indra s-a manifestat şi a dorit să facă cunoscut faptul că este dispus să ajute în această perioadă dificilă a omenirii toate fiinţele umane care suferă şi care sunt încă în stare de ignoranţă. Pentru a fi ajutate, acestea trebuie să devină conştiente şi să dorească să se raporteze la el, precum şi să ştie de existenţa lui. Una dintre modalităţile de raportare la zeul Indra este chiar ascultarea şi intrarea în stare de identificare cât mai profundă cu muzica realizată de Dan Bozaru.

Locaţia aleasă este cu totul specială datorită vibraţiilor cristalelor de sare care, pe lângă faptul că sunt mari absorbante de energii impure – adică sunt foarte purificatoare – pot da naştere unei ambianţe minunate şi pot să inducă în acest fel, în paralel cu sunetele audiate şi succesiunea lor, stări de conştiinţă profunde şi mai ales o linişte interioară care este sau ajunge să fie într-o deplină armonie chiar cu purificarea fizică. În finalul concertului, în salină s-a realizat o meditaţie în spirală yang.

Nu este singura locaţie inedită pentru această succesiunea de concerte pe care Indra şi-a propus să le realizeze. Următoarele concerte sunt planificate la Sfinxul din Bucegi – în jurul solstiţiului de vară, în luna iunie a anului viitor, şi la Stonehenge (Anglia) – în toamna lui 2008.

Interviu cu Dan Bozaru – INDRA


Yogaesoteric

: Cât de importantă este ambianţa în care susţii concertele? Care este diferenţa între ambianţa de aici, din salina Turda, şi cea de la Costineşti, unde de asemenea ai avut o reprezentaţie live în vara aceasta (2007)?

INDRA
: Datorită specificului pe care îl are muzica electronică (mai ales cea în stilul Berlin School), ambianţa este foarte importantă, deoarece se are în vedere influenţa benefică asupra psihicului fiinţei umane, care este de durată, şi mai puţin exaltarea unor emoţii fără o finalitate precisă, aşa cum putem observa în cazul concertelor care abordează alte genuri de muzică, mai grosiere. În general vorbind, urmăresc să îmbogăţesc evenimentele live pe care le susţin prin proiecţii video speciale, efecte luminoase, lasere etc., toate acestea având drept scop nu distracţia auditoriului, ci mai ales favorizarea unei stări de pătrundere în propria conştiinţă, astfel încât spectatorul să ajungă să trăiască el însuşi, cât mai profund, o experienţă elevată generată de combinaţia atent aleasă a unor tonuri şi ritmuri muzicale armonioase cu imagini video special alese. Concertul din Salina Turda nu numai că este primul de acest gen din lume, dar el a implicat totodată şi o puternică latură energetică, favorizată pe de o parte de plasamentul locaţiei (în interiorul pământului), iar pe de altă parte de cristalele de sare care, după cum se ştie, au caracteristică semnificativă de a realiza o profundă purificare energetică a ambianţei.

Yogaesoteric
: Te rugăm să ne descrii câteva dintre percepţiile tale subtile din timpul concertului din Salina Turda.

INDRA
: Pot spune că în timpul concertului susţinut în salină am trăit o experienţă extraordinară. Reverbul special al sunetului (cauzat de gigantica sală din interiorul pământului), jocurile extraordinare de lumini proiectate pe pereţii din cristale de sare şi de asemenea starea adânc introspectivă a spectatorilor, au generat în mine o trăire empatică deosebită care m-a inspirat în mod deosebit în timp ce interpretam melodiile pe scenă. Câmpul subtil din salină este deosebit; aceasta s-a reflectat în mod direct şi în ceea ce priveşte mobilizarea exemplară a echipelor de tehnicieni şi a echipei de alpinişti, a căror contribuţie a fost esenţială în aducerea echipamentului de concert în sala imensă din interiorul salinei.


Yogaesoteric
: Te rog să ne spui dacă ai în lucru piese cu o tematică specială pentru următorul concert, programat să aibă loc în vara anului viitor la Sfinxul din Bucegi.


INDRA
: Îmi aleg cu grijă temele melodiilor pe care doresc să le interpretez în concertele mele, în funcţie de specificul locului în care se desfăşoară reprezentaţia live, de momentul temporal ales ori de ideea principală care a stat la baza realizării concertului respectiv. În perspectiva concertului de la Sfinx, probabil voi opta pentru unele melodii cu o tentă profund masculină, transcendentă, dar în acelaşi timp cu puternice rezonanţe arhaice, care să ne trimită imaginaţia, simţirea şi emoţiile noastre în timpurile de demult, în care strămoşii noştri manifestau o spiritualitate foarte înaltă şi o cunoaştere profundă a legilor cosmice şi a misterelor care le înconjoară.

yogaesoteric.net
noiembrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More