Evidențierea electrofiziologică a intuiţiei

 

Știaţi că atunci când nu comunicăm conștient cu ceilalți, sistemele noastre fiziologice interacționează în moduri subtile și neașteptate? Știaţi că semnalele electromagnetice produse de inimă sunt înregistrate în activitatea undelor cerebrale ale oamenilor din jurul nostru? De exemplu, înregistrările și observațiile făcute în timpul studiilor de specialitate dovedesc că răspunsurile sistemului nostru fiziologic se sincronizează cu cele ale partenerului cu care avem o comunicare empatică. Să fie aceste noi dovezi științifice răspunsul pentru numeroasele fenomene de telepatie, precogniție, clarvedere sau pentru senzațiile de déjà-vu?

R. McCraty, M. Atkinson și R. T. Bradley au realizat un studiu prin care au dorit să contribuie la o înțelegere științifică a intuiției, a procesului prin intermediul căruia informațiile de care nu suntem conștienți sunt percepute de sistemul psihofiziologic. Primul obiectiv, prezentat în două etape, a presupus dezvoltarea concluziilor formate în urma unui experiment anterior care a demonstrat că organismul poate răspunde la stimulii emoționali puternici cu câteva secunde înainte ca emoția respectivă să fie experimentată cu adevărat. Al doilea obiectiv a fost să dezvolte teoria care explică cum corpul primește și procesează informațiile captate prin percepția intuitivă.

Studiul a constat în derularea a 30 de imagini liniștitoare, plăcute și a unei serii de 15 fotografii care inspirau teamă, dezgust, frică și anxietate. Aceste imagini au fost prezentate unui grup de 26 de participanți. Primele măsurători au inclus conductivitatea pielii, electroencefalograma și electrocardiograma. Aceste înregistrări au fost făcute pentru a se observa când și unde anume au loc schimbările fiziologice în momentul procesării informațiilor intuitive.

Rezultatele studiilor sunt prezentate în două părți. În prima parte este vorba despre rolul inimii în percepția intuitivă. În mod surprinzător, inima (și deci nu creierul) este cea care primește și răspunde prima dată la informațiile energetice subtile. O accelerare a ritmului cardiac s-a înregistrat înainte de apariția imaginilor neplăcute. S-au semnalat diferențe majore în procesarea prestimulilor informației între femei și bărbați. În acest sens s-a observat că femeile sunt mai intuitive decât bărbații.

În a doua parte sunt prezentate rezultatele care indică în ce zonă a creierului sunt procesate informațiile intuitive și rezultatele care arată că prestimulii emoționali au fost înregistrați mai întâi la nivelul inimii și apoi au fost transmişi către creier. În urma acestui studiu s-a ajuns la concluzia că inima are un rol major în procesarea și decodarea informațiilor intuitive.

Așadar suntem într-adevăr îndreptățiți să credem că există acea „voce interioară” omniscientă și omniprezentă în baza căreia putem abandona uneori rațiunea? Reprezintă această inteligență superioară deschiderea spre tărâmul seducător al câmpurilor energetice?

Probabil că și dvs. ai trecut prin situații în care, deși totul părea să fie în regulă, ceva din corpul vostru protesta sau opunea rezistență. Uneori poate ați ascultat aceste semnale, dar alteori le-ați ignorat. Prin exercițiu, aceste semnale intuitive pot deveni din ce în ce mai clare și mai puternice. Tot prin exercițiu, oricine poate învăța să se acordeze pe frecvența fericirii, sănătății și prosperității. Intuiția ne ghidează în permanență către aceste scopuri. Trebuie să începem prin a fi atenți, prin a ne asculta corpul. În timp vom învăța să facem distincția între vocea intuitivă și celelalte voci care dialoghează permanent în interiorul nostru.

Inima are așadar un rol extraordinar de important în desfășurarea acestor fenomene energetice subtile. Așa cum s-a observat deja, nu creierul este cel care percepe informațiile intuitive, ci inima. De altfel, de secole întregi se consideră că acest organ este sursa și sediul emoțiilor, iubirii, tristeții, curajului, înțelepciunii ș.a.m.d. De aceea sunt momente când simțim cele mai profunde bucurii sau cele mai intense mâhniri la nivelul pieptului. Instinctiv așezăm mâna acolo pentru că acela este locul din care parcă izvorăsc trăirile noastre.

Intuiția a fost definită drept o cunoaștere spontană și profundă a realității, un proces care nu depinde de rațiune. Este capacitatea de a cunoaște lucrurile fără ajutorul minții logice. Cercetări recente relevă că această formă de energie superioară deschide linia directă de comunicare cu forța vitală. Reprezintă un soi de limbaj energetic. Oamenii, lucrurile și evenimentele pot emite energie pozitivă care revigorează sau energie negativă care epuizează. Intuiția presupune capacitatea de a prelua aceste vibrații furnizând instrumente instinctive de măsurare a nivelului propriu de confort – psihic, emoțional și fizic. Vi s-a petrecut să intrați într-o încăpere plină de oameni și să vă simțiți instantaneu atras de o anumită persoană? Ați simțit vreodată că cineva vă privește insistent de la spate? Ați trecut pe stradă pe lângă oameni care vă dădeau fiori de teamă chiar dacă ei arătau decent? Fiecare dintre noi emite vibrații. Inima captează aceste forme de energii subtile transmițând apoi informațiile către creier. Semnalele intuitive care îți indică ce tip de om este cel alături de care te afli (în birou, la masă, în metrou, în intimitatea dormitorului ș.a.m.d.) sunt percepute de cele mai multe ori sub forma unor senzații și stări.

Iată câteva exemple de semnale intuitive ale energiei binefăcătoare la oameni:
– emană un sentiment de încredere, compasiune și ocrotire;
– fără să știi de ce, vă simțiți în siguranță și animați de dorința spontană  de apropiere;
– vă place să fiți în preajma lor, deveniți mai vesel și mai plin de energie;
– oamenii respectivi degajă o liniște luminoasă;
–  îi simțiți familiari și calzi.

În schimb, există și semnale pe care inima și corpul vi le transmit atunci când vă aflați în prezența unor oameni cu energie subtilă joasă, agresivă:
– vă simțiți încordat și aveți tendința să vă închideți;
– v-ați format un scut de protecție invizibil și respingeți orice vine din partea persoanei respective (nu includem aici reacțiile subiective de furie împotriva cuiva care ne-a deranjat);
– nu vă simțiți în siguranță și căutați instinctiv motive să vă îndepărtați;
– simți fiori reci aproape dureroși pe șira spinării sau un gol neplăcut în stomac;
– nivelul de energie vitală vă scade;
– poate apărea chiar senzația de vertij maladiv.

Mecanismele fiziologice prin care inima transmite informații către creier sunt observate în prezent și de Institutul de Cercetare HeartMath din California. În urma experimentelor și studiilor realizate pe parcursul mai multor ani s-a ajuns la concluzia că inima noastră poate percepe semnalele electromagnetice emise de alte persoane (fie persoane cu care avem o legătură apropiată, fie oameni oarecare din jurul nostru). De exemplu, ori de câte ori simțiți o stare de iubire pentru cineva, îi transmiteți practic un semnal electromagnetic foarte puternic (măsurabil) pe care inima și mai apoi creierul său îl receptează și îl procesează, chiar dacă persoana respectivă nu conștientizează desfășurarea acestor procese subtile. Oamenii mai senzitivi (și deci mai intuitivi) percep în mod direct aceste vibrații, văd câmpul energetic al oamenilor cu care intră în contact și simt energia anumitor locuri sau lucruri.

Cărei forme de inteligență superioară îi datorăm aceste capacități? Să fie oare vorba doar despre fiziologia unor organe precum inima și creierul?


Citiţi şi:

Inteligența inimii

Telepatia

 

yogaesoteric
30 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More