Experienţa mistică de tip tantric

Tantra se deosebeşte de celelalte religii şi învăţături filozofice, prin aceea că pune în prim plan experienţa personală, clipa prezentă pe care o transformă permanent în bucurie oceanică. De aceea, misticismul tantric se bazează pe concret, este profund ancorat în realitatea în care trăim.

Pentru a se apropia de iluminare şi a o atinge, un tantric îşi trezeşte şi îşi amplifică toate simţurile şi toate energiile fiinţei, dinamizând astfel toate potenţialităţile fiinţei sale. Ajungând în final să-şi reveleze adevărata identitate, sinele divin, printr-o trăire efectivă a prezentului.

Fie că este vorba despre Shankara, Ghandi, Rufus Jones sau Sfânta Tereza, toţi misticii descriu anumite elemente comune, atunci când se referă la experienţa propriu-zisă. Starea mistică nu poate fi exprimată în cuvinte. Doar cineva care a avut o astfel de trăire interioară se va putea raporta oricând la ea şi o va putea recunoaşte şi în ceilalţi. Tantra ne învaţă că cea mai înaltă stare de conştiinţă, numită samadhi, este accesibilă tuturor căutătorilor perseverenţi. Samadhi este o stare complet diferită de toate celelalte stări obişnuite şi este determinată de abandonarea voinţei individuale în faţa Voinţei Divine. Chiar dacă experienţa este scurtă, efectul devine permanent (prin evocare) şi se constituie în aspiraţia de a ne transforma într-un om din ce în ce mai bun, într-o fiinţă desăvârşită, întocmai după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
 

La un alt nivel al conştiinţei umane, omul ajunge să recunoască Adevărul Divin şi să experimenteze eternitatea. Dispar toate limitările şi apare unitatea cu Divinitatea şi cu Macrocosmosul. Nu mai există dorinţă, căci ea este transcensă chiar prin trăirea sa plenară. Misticul se ridică astfel deasupra haosului de zi cu zi şi este cuprins de linişte şi o pace inefabilă, putând experimenta sacrul şi sfinţenia chiar în mijlocul oricărei activităţi aparent banale sau obişnuite.

Tantricul, folosindu-se de energia sexuală şi de unele pregătiri spirituale speciale, trăieşte o experienţă mistică şi sexuală foarte intensă. El valorifică la maximum fiecare clipă, pe care în loc să o nege sau renege, el o trăieşte plenar şi astfel ajunge să treacă dincolo de ea. Calea tantrică este originală, bazându-se pe faptul că experimentând efemerul ajungi să atingi ceea ce este etern, unic, universal valabil, cosmic, divin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More