Facebook a cumpărat un start-up specializat în controlarea directă a mașinilor doar prin intermediul creierului

 

Facebook a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că a cumpărat un start-up care încearcă să facă posibilă controlarea directă a computerelor şi a altor dispozitive şi aparate doar cu ajutorul creierului, nu prin intermediul unui mouse sau al mişcărilor degetelor, informează AFP.

Prin această achiziţie a CTRL-labs, reţeaua de socializare americană îşi consolidează ambiţia de a crea o legătură directă între creierul uman şi maşini.

Start-up-ul achiziţionat va fi integrat într-un laborator al gigantului din industria tehnologiei, Facebook Reality Labs, a declarat Andrew Bosworth, coordonatorul departamentului de realitate augmentată din cadrul Facebook. Noua achiziţie doreşte să accelereze dezvoltarea acestei tehnologii şi să o facă să devină accesibilă cât mai curând posibil pentru publicul larg, a precizat acelaşi specialist american.

„Ştim că există mijloace mai naturale, intuitive, de a interacţiona cu aparatele şi cu tehnologia”, a scris el într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare. „Şi noi vrem să le construim. Ideea acestui proiect constă într-o brăţară ce permite oamenilor să îşi controleze aparatele ca pe o extensie naturală a mişcărilor lor.”

Specialistul american a mai explicat că brăţara va interpreta impulsurile electrice din creier, similare celor care determină contracţia unui muşchi, de exemplu pentru a realiza gestul de a apăsa pe un buton.

Numai că, de această dată, nu va mai fi vorba despre a face un clic pe o tastatură, ci pur şi simplu utilizatorul va fi necesar doar să se gândească la acţiunea dorită.

Aceste impulsuri vor fi decodate şi „traduse într-un semnal digital pe care aparatul vostru poate să îl înţeleagă”, a explicat Andrew Bosworth. „El captează intenţia voastră pentru a vă permite să partajaţi o fotografie cu un prieten, utilizând o mişcare imperceptibilă sau, pur şi simplu, dorinţa de a o face.”

Facebook nu a precizat termenii financiari ai acestei achiziţii, însă companiile mass-media americane au afirmat că tranzacţia s-ar ridica la o sumă cuprinsă între 500 de milioane şi 1 miliard de dolari.

În august, cercetătorii dintr-o echipă americană finanţată de Facebook au reuşit să traducă în cuvinte activitatea creierului prin intermediul unor algoritmi.

Citiţi şi:

Facebook: Implant cerebral pentru a decoda activitatea neuronală

Mark Zuckerberg investeşte 5 miliarde de dolari într-un implant în creier ce poate întrerupe de la distanţă mişcările unei persoane…

 

yogaesoteric
7 noiembrie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More