Facebook nu este deloc ceva de încredere, acuză un fost manager al gigantului american

 

Într-un articol de opinie apărut în publicaţia The New York Times, Sandy Parakilas, fost manager al echipei de operaţiuni pentru platforma Facebook, a declarat că această companie a devenit un pericol pentru autoguvernarea americanilor.

Parakilas a scris că, înainte de oferta publică iniţială a Facebook (IPO) în 2012, el a condus activităţile companiei de a rezolva „problemele legate de confidenţialitate”, dar a fost tulburat de ceea ce a văzut în interiorul companiei. El a precizat că gigantul în social media a „prioritizat colectarea de date de la utilizatorii săi în defavoarea protejării lor în faţa abuzurilor”, şi că politicienii nu ar trebui să permită companiei să se autoreglementeze. Din motivul că, a adăugat el, compania nu o va face.

„Facebook ştie ce vă place, unde vă aflaţi, care vă sunt prietenii, interesele, dacă va aflaţi într-o relaţie sau nu, şi ce alte pagini vizitaţi pe Internet. Aceste date permit companiilor de publicitate să vizeze zilnic peste un miliard de vizitatori pe Facebook. Nu este de mirare că, de fapt, compania s-a extins şi a devenit un gigant de 500 miliarde de dolari în cei cinci ani care s-au scurs de la oferta sa publică iniţială.

Cu cât are mai multe date de oferit, cu atât prezintă o valoare mai mare pentru firmele de publicitate. Aceasta înseamnă că [Facebook] nu are niciun stimulent pentru a monitoriza colectarea sau utilizarea acelor date – excepţie făcând cazurile când sunt implicate articole media negative sau agenţii de reglementare. Facebook este liber să facă aproape tot ceea ce doreşte cu informaţiile voastre personale şi nu are niciun motiv să pună în funcţiune măsuri de protecţie.”

Pe când lucra la Facebook, Parakilas a descoperit în scurt timp că gigantul american este mult mai interesat de dispariţia articolelor pe care le consideră negative în mass-media decât să găsească modalităţi de protejare a utilizatorilor săi în faţa abuzării datelor. El a adăugat că acest aspect creează un „amestec periculos” pe care doar Congresul SUA îl poate soluţiona, fie printr-o reglementare mai strictă, fie prin împărţirea companiei în entităţi mai mici, astfel încât nimeni să nu controleze toate datele Facebook.

Parakilas a notat că este în joc însăşi „democraţia noastră”.


Citiți și:

Fondatorul Source Institute: «Țineți-i pe cei dragi departe de facebook». O pledoarie care ne dă fiori

Cum s-au folosit date personale extrase de la populaţie prin FB şi Google pentru manipulare în alegerile prezidenţiale din SUA

Giganţii internetului: noile puteri colonialiste. Cum am devenit iobagii noilor tehnologii
 

yogaesoteric
20 februarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More