Facebook știe pe cine ai sunat și cui i-ai dat SMS-uri în ultimii ani

 

După scandalul Cambridge Analytica, rând pe rând au început să iasă la iveală o serie de informații despre modurile în care Facebook a avut grijă de „cobaii” săi.

Scandalul Cambridge Analytica, în care este implicată și rețeaua socială, a fost doar vârful unui aisberg plin de mizerii despre care începem să aflăm încet, dar sigur. Zuckerberg a încercat să se spele pe mâini și să spună că nu știa ce făcea CA cu datele a 50 de milioane de utilizatori, dar este greu să-l iei în serios.

Ulterior au apărut noi informații despre modul în care nu terții, ci chiar Facebook știe cine sunt oamenii cu care relaționezi. Un neozeelandez care și-a descărcat datele de pe site, Dylan McKay, a descoperit că Facebook a colectat metadate despre apeluri făcute de pe telefonul său Android.

În aceste metadate sunt colectate numele contactelor, numerele de telefon, data fiecărui apel, dar și durata fiecăruia dintre acestea, fie el efectuat sau primit. Mai mulți utilizatori au raportat aceeași „problemă”, iar unii au informații chiar și despre SMS-uri și MMS-uri.

 

Facebook folosește datele din agenda ta pentru a-ți recomanda prieteni, iar în cele mai recente versiuni ale aplicațiilor de mobil, este făcută o cerere explicită de acces la istoricul apelurilor și SMS-urilor. Chiar dacă refuzi aceasta acum, s-ar putea să fi dat această permisiunea fără să știi, în trecut, din cauza modului în care Android lucra cu permisiunile.

Dacă ai oferit aplicației de Facebook permisiunea de a citi contactele cu ceva timp în urmă, înainte de Android 4.1, este necesar să știi că astfel i-ai oferit acces și la istoricul mesajelor și apelurilor. Chiar dacă permisiunile s-au modificat, aplicațiile puteau trece peste această regulă dacă erau scrise conform unui Android API anterior de versiunea 16, când au fost făcute modificările.


Citiți și:

Legătura dintre Facebook și Cambridge Analytica. Palantir, firma care are contracte cu NSA și CIA, este deținută de un oficial al Facebook

Sfârșitul erei Facebook? Gigantul american, lovit de cea mai mare criză după scandalul Cambridge Analytica

 

yogaesoteric
11 martie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More