Cum se ruga Sfântul Maxim Mărturisitorul neîncetat?

 

Când ne rugăm, putem să ne dăm seama ce legătură avem cu Dumnezeu și cu oamenii. În rugăciune ne apar fel de fel de gânduri care arată cine suntem în realitate.

Sfântul Maxim Mărturisitorul de pildă, în Cuvântul ascetic, redă un dialog între un monah bătrân şi un frate tânăr, care a întrebat despre rugăciune. Monahul în vărstă răspunde:
„Înţelesurile sunt înţelesuri (noemata) ale lucrurilor. Iar dintre lucruri, unele cad în sfera simţurilor, iar unele sunt inteligibile. Ocupându-se aşadar, mintea cu ele, poartă în sine înţelesurile lor. Harul rugăciunii însă uneşte mintea cu Dumnezeu. Iar unind-o cu Dumnezeu, o desface de toate înţelesurile. Atunci mintea, întreţinându-se cu Dumnezeu, dezbrăcată de toate, ajunge să ia formă dumnezeiască… De aceea Apostolul porunceşte să ne rugăm neîncetat, ca având mintea continuu unită cu Dumnezeu, să o rupem câte puţin de la pofta celor materiale.”

Acest dialog ne ajută să înțelegem ce anume ne îndemna Sfântul Apostol Pavel, care deși avea atât de multe de făcut pentru a propovădui şi pentru a ajuta Bisericile, spunea totuşi: „neîncetat să vă rugaţi”. Cum se ruga el neîncetat?

Sfântul Maxim Mărturisitorul, răspunzând la această întrebare, nu spune că Sfântul Apostol Pavel repeta mereu: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine”, ci spune altceva. „Rugăciunea neîncetată este să ai mintea pururea lipită de Dumnezeu cu multă dragoste şi cu dor, să atârni cu nădejdea de Dumnezeu şi să te încrezi în El în orice ai face şi ţi s-ar petrece.”

Din acest răspuns al Sfântului înţelegem că de fapt rugăciunea nu este o simplă repetare a unei formule, ci este o atitudine interioară specifică, de rugăciune, o angajare spre slujirea lui Dumnezeu, să simţi că eşti lipit de Dumnezeu cu gândurile tale, să simţi că „atârni” de El, să ai nădejde în El şi să te încrezi în Dumnezeu în orice ai face şi orice ţi s-ar petrece. Și atunci această stare sufletească este primită de Dumnezeu ca o rugăciune.

Citiți și:

Adevărată rugăciune nu necesită nimic mai mult, decât o mare dragoste exprimată faţă de Dumnezeu
Rugăciunea în viziunea unui yoghin

Rugăciunile izvorăsc din inima noastră


 

yogaesoteric
11 martie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More