Fata de 16 ani ce a fugit de acasă nu are nici o legătură cu MISA. O nouă încercare a EVZ de a realiza presiuni asupra justiției
Către Evenimentul Zilei
În atenţia redactorului şef Vlad Macovei şi a Alexandrei Dordea (content manager evz.ro)
În urma publicării articolului Fată de 16 ani fugită de acasă pentru a se integra în MISA în data de 10 martie 2011, semnat de Ciprian Iancu, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică.
DREPT LA REPLICĂ
Fata de 16 ani ce a fugit de acasă nu are nicio legătură cu MISA. O nouă încercare a EVZ de a realiza presiuni asupra justiției
În urma publicării articolului Fată de 16 ani fugită de acasă pentru a se integra în MISA în data de 10 martie 2011, semnat de Ciprian Iancu, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră.
Maria Harhătă, fata de 16 ani care a plecat de acasă nu este şi nu a fost înscrisă la cursurile de yoga ale școlii MISA, nici în Hunedoara, nici în București, nici în vreun alt oraș. Orice persoană minoră care dorește să frecventeze cursurile de yoga MISA are nevoie de acordul părinților pentru a face aceasta. Este o minciună sfruntată că fata ar fi plecat de acasă pentru a se integra în MISA.
Chiar dacă mama disperată a fetei susține că este de vină MISA că ea nu mai reușea să se înțeleagă cu fata ei şi tot MISA este de vină că fata nu mai dorește să ia legătura cu ea (o scuză bună pentru a nu-şi vedea partea de vină în eşecul relației dintre ea şi fiica sa), este revoltător faptul că jurnaliștii Evz pot publica această informație ca fiind adevărată, fără a o verifica în prealabil. Dacă reporterul Evz Ciprian Iancu ar fi contactat Biroul de Presă al MISA ar fi aflat că Maria Harhătă nu este şi nu a fost cursantă yoga MISA. Citind cu atenţie acest articol putem sesiza că argumentele solide pe care se bazează povestea reporterului Evz, poveste care oricum nu era deloc de actualitate, sunt: „… mai ales că aceasta, se pare, se află sub influenţa unor prieteni care ar fi cursanţi MISA”, „… începuse să vorbească în termeni foarte asemănători cu cei pe care i-am auzit folosiţi la televizor de o doamnă purtător de cuvânt al MISA sau cam aşa ceva”, „… am bănuieli că un angajat de la liceu e şi el cursant MISA. Mai mult, despre acel angajat Maria începuse să vorbească foarte des acasă” sau „… îi trimisese unui oarecare «G», probabil Gregorian Bivolaru, un email”.
De-a dreptul comic este că deşi aflăm chiar din acest articol că fata şi-ar fi informat familia după ce a dispărut că este bine şi să nu îşi facă griji pentru ea, iată ce declară subinspectorul Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al Poliţiei Hunedoara: „Se fac cercetări, minora a fost dată dispărută, dar se pare că avem de-a face cu o plecare voluntară.”
Evenimentul zilei şi-a făcut obiceiul de a publica articole pline de minciuni despre şcoala de yoga MISA exact înaintea unor termene ale unor procese fabricate împotriva şcolii de yoga MISA şi a profesorului de yoga Gregorian Bivolaru. Deşi este evident că subiectul nu este de actualitate şi că în cazul prezentat nu se aduc informații noi, revelatoare, putem concluziona că Evz răspunde unor comenzi şi publică aceste minciuni despre MISA pentru a menţine şcoala de yoga în oprobriul public şi a realiza astfel presiuni asupra justiţiei. Este binecunoscută această modalitate de a influenţa procesele pe rol. Acest articol a apărut în data de 10 martie, cu patru zile înainte de data stabilită de Curtea de Apel Alba Iulia pentru a da sentinţa în recursul iniţiat de Parchetul Tribunalului Sibiu împotriva sentinţei penale date de Tribunalul Sibiu în 23 aprilie 2010 prin care Gregorian Bivolaru a fost achitat. În ciuda acestor presiuni asupra justiţiei care nu sunt deloc ceva nou în cazul MISA, instanţa din Alba Iulia a respins apelul declarat de Parchetul Tribunalului Sibiu, deci şi judecata în a doua instanță a demonstrat că Gregorian Bivolaru este nevinovat.
Reporterul Evz a încălcat grav normele Codului Deontologic al Ziaristului pentru că nu a relatat adevărul (Articolul 1), nu a verificat informaţiile publicate din cel puţin două surse credibile (Articolul 2), informaţiile nu au fost exacte şi obiective (Articolul 3), nu au fost date publicităţii punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate (Articolul 5), şcolii de YOGA MISA nu i s-a oferit posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere (Articolul 5) şi pentru că a distorsionat intenţionat informaţia, făcând acuzaţii nefondate şi a calomniat, săvârşind abateri profesionale de maximă gravitate (Articolul 9).
De aceea, pentru că se pare că ori nu cunoaşteţi aceste norme ale deontologiei profesionale, ori le ignoraţi cu rea voinţă, vă informăm şi ce spune Articolul 10: „ziaristul şi redacţia au datoria de a face corecţiile necesare în cazul în care, din vina lor, vor fi date publicităţii informaţii inexacte. În asemenea cazuri, instituţia respectivă de presă are obligaţia de a publica/difuza, în termen de 5 zile de la primire, pentru publicaţiile cotidiene dreptul la replică al reclamantului, ca formă esenţială de reparare a prejudiciului adus acestuia.” Astfel, invocând Articolul 10 al Codului Deontologic al Ziaristului vă solicităm să publicaţi acest drept la replică, pentru a repara prejudiciul de imagine adus şcolii de yoga MISA.
Biroul de Presă MISA
16 martie 2011
Această replică a fost trimisă şi lui Marian Bătăiosu (care a preluat articolul Evz pe blogul său) şi site-urilor MEDIAŞ INFO, ROL.RO care şi ele au preluat integral articolul Evz.
ACTUALIZARE 16 martie 2011: Site-ul Mediaș Info a publicat aici dreptul la replică al Biroului de presă MISA.