FBI se preface că îi protejează pe americani de atacuri cibernetice și dă vina pe ruși
Presa centrală din Statele Unite a lansat recent un avertisment fără precedent, de o anvergură care poate fi considerată uriaşă: conform The New York Times, FBI-ul ar fi detectat un atac hacker care provine din Rusia, prin intermediul căruia s-ar introduce un malware ce „pune stăpânire” pe dispozitivele router din casele oamenilor. Virusul respectiv a fost numit VPNFilter și, potrivit experților de la Cisco (liderul mondial în proiectarea și protecția rețelelor web), programul malefic ar fi afectat deja peste jumătate de milion de routere din toată lumea, din 54 de țări diferite. Mai mult, având în vedere configuraţia în reţea a acestor tipuri de atacuri, se presupune că numărul routerelor infectate ar creşte exponenţial în timp.
Avertismentul subliniază că VPNFilter permite hackerilor nu doar să înregistreze toate activităţile din reţea ale tuturor dispozitivelor conectate, dar și să propage atacuri coordonate la nivel mondial. Serviciile secrete americane pun în vedere că hackerii ruși ar putea să anuleze complet conexiunea la Internet pe zone întregi şi – ceea ce este și mai îngrijorător – ar putea efectua atacuri masive asupra unor obiective specifice. Ca măsură de protecție, FBI-ul îi îndeamnă pe oameni să-și repornească sistematic routerele sau să le readucă din când în când la setările minimale (din fabrică) după care să le reconfigureze.
Potrivit site-lui American Cybersecurity Insiders, care invocă surse din Departamentul Justiției, atacurile vin de la un grup de hacking legat de serviciile de informații militare ruse, numit Grupul Sofacy, ce acționează la ordinele președintelui rus Vladimir Putin. Cybersecurity scrie că Grupul Sofacy, care mai este numit și Fancy Bear (Ursul deocheat), ar mai fi fost implicat și în influențarea alegerilor prezidențiale din SUA din anul 2016.
În consecință autoritățile americane au instituit sancțiuni economice împotriva Federației Ruse, considerată vinovată că sub conducerea lui Vladimir Putin execută atacuri cibernetice la nivel global.
Cu privire la aceste acuzații, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat pentru Associated Press că rapoartele invocate de presa americană nu sunt decât „prostii ridicole”, care nu conțin niciun fel de probă reală. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că „Suntem deja plictisiți de minciuna despre hackerii ruși care continuă să intervină în SUA. Washingtonul nu a făcut publice niciun fel de dovezi pentru că ele nu există”. La rândul său, Alexei Kovalev, fostul șef al platformei media InoSMI din Rusia, afirmă că dezvăluirile CIA nu sunt de încredere „deoarece CIA este un grup de mincinoși profesioniști și sistematici, pe care nimeni nu-i mai crede. Nu există dovezi care să susțină acuzațiile lor. Este imposibil să discutăm serios de exemplu acest articol al Washington Post ce invocă informații care provin de la «o sursă anonimă din serviciile de securitate»”.
Merită să remarcăm pe scurt cum au fost construite aceste acuzații în presa americană. Unul dintre rapoartele FBI, considerat de mare autoritate, aduce o mulțime de detalii despre cum acționează virusul și alte informații de context, dar când vine vorba despre cine ar fi autorii, raportul nu afirmă decât că grupurile de hackeri „se crede că ar fi originare din Rusia”. Atât și nimic mai mult, niciun fel de probă!
Un alt raport, al National Intelligence Council, ce se referă la identificarea atacurilor cibernetice ale Rusiei, repetă de nenumărate ori fraze gen „Apreciem cu mare încredere că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de influență în alegerile americane din 2016”. Cât despre probele aduse… sunt oferite conexiuni vagi conform cărora românul poreclit Guccifer se dădea uneori a fi rus și că probabil erau mai multe persoane sub acest nume. Sau se arată (ca și dovadă) că postul de televiziune Russia Today (RT) ar fi preluat informații de la WikiLeaks și Julian Assange, despre care se sugerează că sunt trădători ai Americii. Sau sunt prezentate diferite declarații extrase și interpretate din emisiunile postului american RT America TV. Dar nu apare nicio probă directă legată de serviciile secrete ruse, niciun document, nicio interceptare care să indice concret presupusele ordine ale lui Vladimir Putin.
Se poate constata că și majoritatea articolelor din presa americană merg pe același calapod: titlul afirmă categoric că Rusia a lansat atacuri cibernetice, dar în conținut tonul este mult mai evaziv și se afirmă doar că „se crede că atacurile ar fi legate de Rusia”. De exemplu, cunoscutul cotidian New York Times postează titlul impresionant „Solicitare urgentă a FBI: Reporniți routerul pentru a stopa virusul rusesc”, după care citind articolul aflăm cu privire la grupul de hackeri că FBI „crede că ar fi legat de o agenție de informații militară a Rusiei”. Doar „crede”? Dar pe ce bază? Aici totul rămâne învăluit de mister, lăsând cititorului impresia că dacă FBI-ul a zis că e așa, înseamnă că știu ei agenții de ce, chiar dacă – probabil din motive de secret de stat – nu pot să divulge. New York Times invocă de asemenea un anunț al Departamentului de Justiție al SUA, care ar veni cu dovezi concludente. Anunțul nu face însă nicio referire la Rusia, ci doar la grupul Sofacy, zis și Fancy Bear (Ursul Deocheat), despre care – așa cum am văzut – un raport al FBI afirmă imbatabil că grupul „se crede că ar fi legat de Rusia”. În tot acest context este relevantă declarația directorului adjunct al Departamentului Justiției al SUA, Scott Smith, care spune cu privire la atacul cibernetic că „Anunțul de astăzi scoate în evidență capacitatea FBI de a lua măsuri rapide în lupta împotriva criminalității cibernetice și angajamentul nostru de a proteja poporul american și dispozitivele oamenilor”.
Așa să fie oare? Cum se explică atunci nenumăratele imixtiuni ale administrațiilor americane în viața privată a propriilor cetățeni? Magnitudinea încălcării drepturilor fundamentale prin operațiuni întreprinse de serviciile secrete ale SUA nu doar în privința propriei populații, ci la nivel mondial, a devenit parțial cunoscută public prin dezvăluirile senzaționale făcute de Edward Snowden, Julian Assange și mulți alți experți curajoși care au decis să facă public adevărul. Știm însă că pentru aceste dezvăluiri Julian Assange este în prezent în închisoare, iar Eduard Snowden a scăpat doar pentru că a fugit din SUA. Potrivit informațiilor prezentate, foarte documentat de Snowden, serviciile secrete americane au instalat programe malware în foarte multe țări, care pot defecta la comandă rețele electrice, baraje, spitale etc. Sunt atent monitorizați majoritatea liderilor mondiali și marii magnați. Aceasta presupune procesarea tuturor datelor despre aceștia, de la camere de supraveghere, înregistrări telefonice, accesări internet, note diplomatice, scandaluri sexuale. Snowden a explicat că metadatele unei singure ținte urmărite conduc la urmărirea tuturor contactelor acelei persoane și apoi fiecare dintre respectivele persoane de contact vor fi urmărite la rândul lor cu toate contactele pe care le au și tot așa, în mai multe multiplicări, ceea ce în final conduce la o urmărire a populației la o scară gigantică.
Poate că, într-adevăr, și rușii au acționat prin hackeri și atacuri cibernetice. În orice caz, este dificil să mai avem încredere în rapoartele serviciilor secrete americane. Merită să ne amintim cu cât patos și convingere erau prezentate în anul 2002-2003 rapoarte convergente de la mai multe agenții de informații americane conform cărora Irakul ar fi avut arme de distrugere în masă și ar fi fost pe punctul să atace SUA. Iar după ce armata americană a distrus această țară provocând o imensă catastrofă în istoria acestei națiuni, s-a constatat că de fapt presupusele arme extrem de periculoase… nu au existat niciodată.
Să ne amintim de asemenea rapoartele ultra-sofisticate ale serviciilor speciale americane care „demonstrau” că turnurile gemene s-au prăbușit în 2001 cu viteza de cădere liberă deoarece ar fi fost lovite de avioane deturnate de islamiști. Chiar și turnul nr. 7, care nu a fost lovit de niciun avion, s-a prăbușit brusc, perfect uniform, exact ca la o demolare controlată!
Așadar, puteți fi siguri că serviciile secrete americane lucrează pentru protejarea și propagarea „democrației” pe toată fața pământului. Iar dacă vă trece cumva prin minte că aceste servicii nu ar fi spus vreodată adevărul… este clar că ați căzut în plasa vicleană a propagandei rusești!
Citiți și:
CIA poate spiona pe oricine prin intermediul televizoarelor, iPhone-urilor, smartphone-urilor și computerelor cu Windows
Clienţii serviciilor Microsoft sunt spionaţi de către Guvernul SUA cu permisiunea companiei Microsoft
WikiLeaks publică cele mai detaliate documente «scurse» vreodată de la CIA: Sunt mult mai ample decât fişierele Snowden
yogaesoteric
18 iunie 2019
Also available in: Français