Fiecare stat cât de cât autonom are la dispoziție șase tipuri de instrumente prin care să-și proiecteze puterea

Fiecare stat cât de cât autonom are la dispoziție următoarele tipuri de instrumente prin care să-și proiecteze puterea. Adică de arme.

În primul și în primul rând, armele propriu-zise, armamentul militar. Cele care pot cauza morți, răniți și alte violențe sistemice. Tancuri, rachete, puști. Cine are, are. Cine n-are, they dig (sapă), vorba lui Clint Eastwood în The Good, The Bad And The Ugly (Cel bun, cel rău și cel urât).

În al doilea rând, aproape la fel de important, banii, capitalul. Mare instrument de gestionare a forței, banul. Aproape la fel de important precum și tancurile. Banul, Mammon, marea pârghie de forță de-a lungul istoriei. Cine are, are. Cine n-are, e slugă la ăl de are, cum ar zice Moromete în marea sa înțelepciune resentimentară.

În al treilea rând, tehnologia. Asta merge mână în mână cu resursa de cunoaștere. Dacă ai bani și nu ai tehnologie, cam complicat. Vezi cazul Arabiei Saudite, de exemplu. Degeaba ai făcut bani din petrol, dacă n-ai nici tehnologia necesară să-l scoți din pământ, nici armatele care să ți-l apere. Atunci te dai vasal la alții. Ghinion.

În al patrulea rând, ideologia. Mare și puternică armă, ideologia. De-a lungul istoriei, cea mai des întâlnită ideologie a fost cea religioasă. De ceva timp, își face efect cu aproape aceeași eficiență geostrategică ideologia laică. De la marile ideologii laice explicite ale secolului XX, nazism, comunism, socialism, liberalism, până la insidioasa, ultra-eficienta ideologie difuză a consumerismului ‒ un soi de religie laică la care se închină din ce în ce mai mulți oameni. În această categorie intră și valorile, cât și instrumentalizarea acestora, „războaiele culturale”.

În al cincilea rând, populația / demografia. O țară cu populație mică nu poate proiecta putere, oricât de tehnologizată și de bogată ar fi. O țară mare, chiar dacă precară la alte tipuri de resurse, își pune amprenta geostrategică asupra lumii. Vezi India sau, mai recent, Nigeria și Indonezia. Vezi, de exemplu, cazul cu războiul. Ai degeaba tehnică militară, dacă n-ai oameni să le tragi uniforma pe ei și să-i trimiți la luptă. Mai ales bărbați. Mai ales bărbați de vârsta potrivită.

Nu în ultimul rând, în al șaselea rând, resursele naturale. Cele mai importante cele minerale, dar și apa, calitatea solului etc. Petrolul și hidrocarburile fosile în general, această mirodenie a ultimelor două secole. Mai nou, pământurile rare. În unele părți din lume, apa. Cine are, are. Cine n-are, fie se milogește la alții, fie îi cucerește și le ia cu anasâna. După putirință, maică. După putirință.

Să recapitulăm. Arme. Bani. Tehnologie. Ideologie. Populație. Resurse naturale. Nu este neapărat o ordine, o ierarhie în această enumerare. Fiecare este importantă în felul său.

Conflictul geostrategic dintre lumea dezvoltată („Lumea Întâia”) și celelalte părți ale globului, mai ales „Lumea A Doua” este unul puternic definit de deținerea asimetrică a acestor resurse.

Armele, tehnologia și mai ales banii, la Lumea Întâia. De departe banii, cea mai importantă armă din cele mai recente conflicte geostrategice, prin care Lumea Întâia continuă să dețină hegemonia asupra celorlalți. Populația, resursele naturale și ideologia, la Lumea a Doua. De departe, populația și resursele naturale la Lumea A Doua.

Războiul din Ucraina este util să fie interpretat și prin prisma asimetriilor de deținere a acestor resurse. De departe, asimetria cea mai mare dintre Occident și Rusia era cea privind capitalul. În mod pașnic, Occidentul tindea să cumpere Rusia la bucată, ieftin. Ca și restul țărilor post-comuniste, de altfel, unde procesul este aproape încheiat.

În acest conflict „moale”, „rece”, în care armele erau ținute în teacă, dar banii erau în fiecare secundă folosiți pe post de pârghie de cucerire, era în cele din urmă inevitabil ca la o asimetrie pașnică să se răspundă cu una violentă. Războiul, unul dintre puținele domenii în care Rusia nu era atât de rămasă în urmă precum Occidentul. Și cu război s-a și răspuns. La bancnota de un dolar s-a răspuns cu sabia. Mă rog, cu tancul și cu racheta.

Rețineți: arme, bani, tehnologie / cunoaștere, ideologie, populație, resurse naturale.

Al Treilea Război Mondial de-abia a început. Să-l admirăm în toată splendoarea sa nemernică și destructivă. Slava!

Autor: Mirel Palada

Citiți și:
Și dacă Statele Unite au câștigat deja războiul din Ucraina?
Războiul din Ucraina ‒ Generalul Carl von Clausewitz și „Principiile războiului”

 

yogaesoteric
24 aprilie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More