Fiţi aproape întotdeauna pregătiţi pentru a realiza sacrificiile pe care le implică o adevărată relaţie de cuplu bazată pe iubire reciprocă

de profesor yoga Gregorian Bivolaru

Dincolo de fericirea şi armonia care trebuie să caracterizeze orice relaţie de cuplu bazată pe iubire reciprocă, este evident că ea presupune şi anumite sacrificii. Atunci când iubim o anumită fiinţă umană şi ne angrenăm într-o relaţie amoroasă cu acea fiinţă, trebuie să renunţăm implicit la anumite preocupări şi este necesar să facem unele sacrificii. Iubirea reciprocă şi sentimentele afective şi amoroase puternice ne impulsionează, în mod  spontan, să consimţim să facem, de cele mai multe ori cu bucurie, anumite sacrificii care se impun.

Fericirea care ne face să alegem, din atâtea posibilităţi, o anumită fiinţă umană pe care o iubim, este imensă. Desfătarea afectivă şi amoroasă pe care ne-o provoacă sentimentul de a fi gratificat şi fermecat de prezenţa unică a fiinţei iubite este pentru noi magică şi nesfârşită. Oricât de fermă şi de satisfăcătoare ar fi această opţiune a noastră, ea este totodată şi expresia anumitor renunţări şi transformări ale priorităţilor noastre, pe care suntem gata să ni le asumăm atunci în numele iubirii.
Atunci când suntem profund îndrăgostiţi şi iubim fără măsură, suntem dispuşi să facem pentru fiinţa iubită unele lucruri şi să renunţăm cu uşurinţă la altele. Spre exemplu, Z renunţă la studiile sale universitare pentru a se ocupa de cei doi copii ai lui X, a cărui soţie a murit de cancer. B îşi părăseşte casa pe care şi-a construit-o cu eforturi considerabile pentru a se muta în oraşul în care se află  A, o tânără femeie de care s-a îndrăgostit şi care este titularizată în acel oraş ca profesoară.

Acest gen de modificări pe care cei ce se iubesc sunt dispuşi să le facă unul pentru celălalt, nu reprezintă decât vârful icebergului. Fiinţele umane care se iubesc cu adevărat se confruntă adeseori cu noi opţiuni şi cu felurite decizii care le obligă să facă anumite sacrificii, ca o expresie a voinţei lor de a mai face încă un pas în direcţia unei fuziuni profunde, intense şi plenare. În astfel de situaţii, unul dintre ei trebuie eventual să se adapteze unui nou orar, unei tendinţe excesive către curăţenie a celuilalt (sau dimpotrivă, către o stare de dezordine care este destul de dificil de tolerat). 
Unul dintre cei doi iubiţi trebuie, spre exemplu, să accepte o altă destinaţie pentru vacanţă decât cea pe care şi-o dorea (dar care ulterior se dovedeşte ca fiind o alegere foarte fericită) sau trebuie să pregătească unele feluri de mâncare care nu sunt pe gustul său, ori să accepte unele obiceiuri care nu-l încântă. Aproape orice sacrificiu pe care trebuie să-l realizăm atunci când ne angrenăm într-o relaţie amoroasă implică, de asemenea, revizuirea conştientă şi lucidă a propriilor noastre preferinţe.

În cazul în care sacrificiul este privit dintr-un anumit punct de vedere, transformator, el poate să se dovedească un gest creator, imaginativ, profund binefăcător, o ocazie de a ne lărgi în anumite direcţii orizonturile, de a descoperi viaţa într-o lumină nouă, diferită. Mai presus de orice, sacrificiile pe care le facem atunci când suntem angrenaţi într-o relaţie amoroasă evidenţiază totodată profunzimea iubirii noastre. Renunţând la priorităţile noastre dogmatice, închistatoare, prin acceptarea acelui sacrificiu, noi nu facem altceva decât să ieşim, plini de iubire, în întâmpinarea celuilalt. Acţionând  în felul acesta, ne vom putea da seama că ceea ce contează cu adevărat pentru noi în viaţă este iubirea.

Fragment din lucrarea SECRETE AMOROASE ESENŢIALE PENTRU CUPLURILE YOGHINE CARE ASPIRĂ SĂ FIE FERICITE (capitolul 11)

Citiţi şi:
În cadrul relaţiilor amoroase, urmăriţi să vă cunoaşteţi cu frenezie şi adoraţie unul pe celălalt
Fiţi cât mai receptivi la energia extazului amoros!

yogaesoteric
15 iulie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More