Fiți propria bancă. Finanțele descentralizate, capital fără intermediari

În ultimii doi ani a avut loc o creștere abruptă a inovațiilor în domeniul criptomonedelor. În prezent, unul dintre domeniile cu cea mai rapidă evoluție este cel al finanțelor descentralizate sau DeFi. Înlocuiește sistemul financiar tradițional cu promisiunea unei alternative fără frontiere, fără fricțiuni, mai ieftine și mai rapide.

DeFi cuprinde o rețea de aplicații concepute pentru a reproduce produsele financiare convenționale cu ajutorul criptomonedelor. Funcționează în cadrul unui ecosistem peer-to-peer care elimină intermediarii necesari pentru a lua decizii sau a aproba tranzacții în sistemul financiar tradițional.

Din octombrie 2022 există fonduri în valoare de 55 de miliarde de dolari în contracte legate de DeFi, un salt mare de la 15 miliarde de dolari în 2020, dar semnificativ sub vârful de 180 de miliarde din noiembrie 2021.

O mare parte din ceea ce fac aplicațiile DeFi se bazează pe contracte inteligente bazate pe blockchain, care sunt utilizate pentru a concepe produse financiare pe care oamenii le pot utiliza fără a avea nevoie de intermediari, cum ar fi băncile sau brokerii.

Ethereum este prima și cea mai utilizată platformă de contracte inteligente din lume. Dezvoltatorii pot construi aplicații financiare pe aceste blockchains. Au dat naștere unui ecosistem DeFi care a permis dezvoltatorilor să creeze afaceri eficiente, mai rapide și extrem de profitabile, inclusiv burse, bănci, piețe de asigurări și de instrumente derivate, toate acestea funcționând fără probleme și fără interacțiune umană.

Staking

DeFi permite desfășurarea de activități financiare fără intermediar, permițându-vă efectiv să fiți propria dumneavoastră bancă. Investitorii pot folosi o platformă descentralizată pentru a obține randamente, în același mod în care o fac cu contul lor de economii – dar fără implicarea unei instituții financiare.

Acest proces se numește „staking”, prin care se blochează activele criptografice pentru o perioadă de timp stabilită pentru a contribui la susținerea funcționării unui blockchain.

La fel cum fac băncile cu moneda fiduciară în cadrul finanțării centralizate (CeFi), împrumutul DeFi permite utilizatorilor să împrumute criptomonede și să câștige dobândă în calitate de împrumutător.

În timp ce ratele dobânzilor fluctuează atât în domeniul CeFi, cât și în domeniul DeFi, acesta din urmă nu cere împrumutaților să dea în garanție active solide. În schimb, împrumutații DeFi furnizează active criptografice într-un proces complet anonim și fără intervenție umană.

Motivul pentru care DeFi generează beneficii mai mari pentru utilizatori este că nu există sucursale bancare, angajați sau alte costuri operaționale cu care CeFi este obligată să se confrunte.

Divergența dintre cele două sisteme devine mai semnificativă în cazul neachitării unui împrumut. Spre deosebire de sistemul financiar convențional, împrumutații DeFi nu rambursează cu active fizice în situația unei potențiale neplăți a datoriei. Atunci când prețul criptomonedelor folosite ca garanție scade dramatic, se activează o măsură preventivă. Criptomoneda deținută ca garanție este apoi lichidată pentru a recupera împrumutul înainte ca valoarea garanției să scadă sub valoarea împrumutului.

Totuși, finanțele descentralizate posedă și riscurile inerente criptomonedelor, inclusiv perspectiva unei supravegheri intense din partea autorităților de reglementare, volatilitatea extremă a prețurilor și tehnologia în sine. În DeFi nu există nicio prevedere sau mecanism de recuperare a activelor pierdute din cauza unei erori tehnologice sau umane.

Citiți și:
Microsoft brevetează un nou sistem de criptomonede care folosește datele privind activitatea trupului
Operațiunea „ochiul”: creatorii unei noi criptomonede vor să scaneze irisul unui miliard de oameni până în 2023
Bitcoin și cele 3 întrebări incomode privind criptomonedele

 

yogaesoteric
18 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More