Flagelul contemporan al sinuciderilor este agravat de presa avidă de senzaţional

 

Dezinformarea sistematică realizată de presă prin asocierea aberantă
a unor cazuri de sinucidere cu MISA

 
de Marian Vieru
 

Pe planeta pe care trăim, la fiecare 40 de secunde o persoană îşi pune capăt zilelor, ajungându-se la o cifră totală de un milion de morţi pe an. Veritabil flagel contemporan, sinuciderile sunt stimulate şi de popularizarea lor aberantă, ca ştiri de senzaţie pe care presa le vânează cu aviditate şi le exploatează la maxim. Am remarcat încercarea aberantă a presei româneşti de a asocia MISA cu unele cazuri de suicid, combinând astfel două subiecte de senzaţie pentru a-şi mări audienţa. Deşi în niciunul dintre cazuri nu există vreo legătură a persoanelor respective cu şcoala noastră de Yoga, campania de dezinformare purtată de presă continuă şi prin acest gen de articole.

 
Cele mai ridicate rate ale sinuciderilor se înregistrează în ţările fostului bloc comunist, respectiv în Lituania, Estonia, Rusia, Letonia şi Ungaria. În Lituania, la nivelul anului 2000, s-au înregistrat 42 de sinucideri la suta de mii de locuitori. În România, potrivit raportului de activitate pe 2006 al reţelei de medicină legală, în 2006, sinuciderile au reprezentat 27,7% din totalul deceselor violente. De asemenea, numărul sinuciderilor a fost mai mare decât cel al victimelor înregistrate în urma accidentelor rutiere.
 

Popularizarea deşănţată a cazurilor de sinucidere are efecte dezastruoase

 
Specialiştii estimează că există un risc major ca numărul de sinucideri să crească dacă nu se vor face programe naţionale pentru prevenirea sinuciderilor şi pentru diagnosticarea precoce a bolilor mintale. Principala patologie psihiatrică ce generează sinuciderea este depresia. Pe de altă parte, se discută şi de o oarecare implicare a factorilor genetici în declanşarea comportamentului suicidar. Toate aceste concluzii au determinat autorităţile şi specialiştii din mai multe state occidentale să recurgă la programe complexe de prevenire, cu participarea celor din mediile în care trăiesc minorii – şcoală, familie, comunitatea locală.
 
În aceste condiţii, este îngrijorător modul în care mass-media foloseşte astfel de cazuri tragice, disecându-le în paginile ziarelor ori prin intermediul televiziunilor, numai şi numai  pentru a-şi mări rating-ul, trecând astfel, cu sau fără bună ştiinţă, peste calităţi umane de bază cum ar fi compasiunea, bunul simţ şi respectul faţă de oameni, ca să nu mai vorbim despre regulile foarte clare ale deontologiei profesionale, pe care le încalcă, paradoxal, tocmai în scopul amintit mai sus. Oare profesionalism nu înseamnă a-ţi face foarte bine meseria tocmai respectând regulile pe care le presupune aceasta? Oare astfel de ziarişti nu se află ei într-o stare de gravă confuzie în ceea ce priveşte meseria pe care consideră că o practică, a frumuseţii şi nobleţii acesteia?
 
Apreciem Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) care a sancţionat postul de televiziune OTV cu întreruperea timp de 10 minute a emisiei, din cauza reflectării incorecte a cazului sinuciderii elevului bucureştean Bogdan Costache.
 

CNA a sancţionat postul OTV pentru emisiunile „Cazul Ralph – sinucidere”

 
CNA consideră că în emisiunea „Dan Diaconescu în direct”, difuzată de OTV în 27, 29, 30, 31 mai şi 1 iunie, la adresa căreia au fost primite nouă reclamaţii, au fost încălcate prevederile articolelor 34, alineatul 1, privind prezumţia de nevinovăţie, 32 – care stipulează dreptul la propria imagine, 42 – referitoare la prezentarea de dovezi care să probeze afirmaţiile făcute, 43 – care interzice specularea unor imagini ce prezintă scene de suferinţă umană şi traume, ca şi a articolului 80 – referitoare la prezentarea părerii unor clarvăzători, toate regăsindu-se în Codul de reglementare în audiovizual.
 
În emisiunile reclamate, au fost difuzate relatări ale unei pretinse martore (Liliana) privind posibila crimă comisă de soţul profesoarei Corina Vasile, în complicitate cu aceasta. De asemenea, au fost prezentate pe post ameninţări şi instigări la violenţă la adresa Corinei din partea unor telespectatori. Totodată, au fost prezentate „dezvăluirile” unei clarvăzătoare, care a avansat aceeaşi ipoteză a crimei. Realizatorii emisiunii au invitat în studio, contrar legii, persoane minore pentru reconstituirea unor evenimente.
 

SMS-uri instigatoare de la telespectatori difuzate fără discernământ

 
Tot în cadrul acestor emisiuni au fost lansate câteva afirmaţii aberante, fără nici o legătură cu realitatea, care urmăresc să inducă ideea că Mişcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut ar fi responsabilă de drama recentă a tânărului care s-a sinucis. Astfel, în emisiunea din 30 mai 2007, Cazul Ralph Sinucidere, s-a promovat ideea că cele trei personaje implicate în drama sinuciderii tânărului Bogdan Costache ar face parte din MISA şi din acest motiv s-ar fi ajuns la această tragedie. Singura „dovadă” au fost afirmaţiile „clarvăzătoarei” Ildiko, coroborată cu unele sms-uri repetate obsesiv pe banda emisiunii. Iată câteva dintre mesajele reluate cu obstinaţie în timpul emisiunii pentru a incita populaţia la ură şi a crea o atitudine ostilă (reproducem mesajele originale cu greşelile de ortografie ale autorilor):
 
“Corina e membru Misa si sacrificiul suprem este iubirea”

“Corina e membru Misa si sacrificiul suprem este iubirea si ea asta a facut cand Bogdan a atins cota maxima lasacrificat. Mirela Toplita”

“Doamna Ildiko are mare dreptate, face parte din organizatia MISA, este coordnata de grupul ei.Ea manipuleaza totulcu aj.energiei negative.Fiti atenti-prin sex c.absorbea energie.B.S.”

“Da-ti voie Corinei sa plece (nn-din tara) ca asa a plecat si Bivolaru! Rusine Justitiei Romane! Eu lucrez in Sua si doar daca cineva acolo incearca sa adreseze cuvinte vulgare unei femei este arestat.”

“Oameni buni, nu e derapaj. Ei sunt m MISA. Cunosc foarte bine o fam. din Bacau au si copil. s-au despartit, dar traiesc impreuna. Merg saptamanal la MISA fac sex in grup si de fiecare data facea testul HIV(ea medic)… orgii…”

“In MISA nu exista ideea de pacat. Totul e permis: relatii sexuale intre rude, etc. au adepti printre intelectuali nu-s transparenti, sunto casta. Tantra yoga. Gina”

“Lucia din Timisoara Legea nu trebuie sao lase sa plece ca Bivolaru sa dispara”

“Da-ti voie sa plece ca asa a plecat si Bivolaru! Rusine Justitiei Romane! Eu lucrez in Sua si doar daca cineva acolo incearca sa adreseze cuvinte vulgare unei femei este arestat.”
 
Nici una dintre cele trei persoane implicate în această tragedie nu are nici o legătură cu MISA şi nu a practicat yoga în cadrul acestei şcoli. Iar calomniile privind orgiile sexuale, pe lângă faptul că sunt aberante, nu au nici o bază reală (sunt acuzaţii false, ce nu pot fi demonstrate prin nici o mărturie sau vreun alt fel de dovadă valabilă pentru simplul fapt că nu există).

„Clarvăzătoarea” şi reporterul încropesc o istorie ridicolă

 
Dialogul care are loc în timpul emisiunii respective între reporter şi „clarvăzătoare” este un model de „colaborare” între cei doi în scopul insinuării ideii de crimă cu premeditare de care se face vinovată o aşa-zisă sectă:
 

„Reporter: Ce-mi puteţi spune? Ce aţi văzut la uşa Corinei?

 Ildiko: La uşa Corinei e foarte interesat ce mi s-a derulat, ce am văzut, că eu am premoniţii… multe lumânări, dar nu în timpul ăsta cât  a fost aruncat copilul, ci dinainte eu văd nişte oameni, mai mulţi oameni unde ea s-a adunat… nu ştiu dacă m-am exprimat foarte bine…

Reporter: Adică se întâlneşte cu mai multe persoane odată?

Ildiko: Da, mai multe persoane odată şi văd lumânări aprinse, înţelegeţi, ca un fel de spiritism, parcă se roagă, sau nu ştiu, e ceva foarte ciudat, eu nu am mai întâlnit.

Reporter: Ca un fel de sectă?

Ildiko: Da, ca un fel de sectă, înţelegeţi, pentru că am văzut şi îngenunchiaţi oamenii ăştia şi pe urmă şi dânsa. Şi pe dânsa am văzut îngenunchiată şi scotea aşa zgomote sunete…foarte interesant.

Reporter: Incredibil ce-mi spuneţi! Credeţi că un fel de sectă, că nici eu nu ştiu cum s-o numesc, se strângea unde aici în garsionera Corinei?

Ildiko: Nu nu în altă parte. Şi aicia odată mi-a arătat că au fost şi aicia câţiva dar nu aşa de mulţi, dar în altă parte cum mi s-a derulat, mi-a intrat în premoniţie un bărbat de 40 şi ceva de ani, înţelegeţi, cu care ţine legătura…

Reporter: În ce sens ţine legătura?

Ildiko: În aşa sens pentru că dânsul dă, cum să vă spun, mai multe informaţii sau mai multe întâlniri, înţelegeţi, şi este o întâlnire cu mai multe persoane şi în alt loc şi acolo se adună şi eu cum văd, ăsta e lucru necurat, nu ştiu, cu diavol sau nu ştiu cu ce.

Reporter: Adică vreţi să spuneţi că a fost premeditată în vreun fel moartea lui Bogdan? Ei a ştiut că o să-l omoare în ziua aceia pe Bogdan sau a fost omorât Bogdan?

Ildiko: Nu ştiu, ei au fost pregătiţi..

Reporter: Deci din punctul dumneavoastră de vedere Bogdan nu s-a aruncat singur de la geam?

Ildiko: Nu, nici vorbă…Păi acuma chiar că mă chioresc, atunci sp pierd…aaaa…cum să vă spun… aaaa…harul sau talentul meu, păi nu e primul caz… aaa… aicia a fost, a aruncat aicia de doi bărbaţi, mi-au intrat în premoniţie înţelegeţi care au fost în casă la doamna profesoară, aicia doi bărbaţi şi profesoara a fost, dar aicia a ieşit un mare scandal înţelegeţi pentru că eu văd şi tăietura la omul respectiv şi pe mână şi pe gât… înţelegeţi o zgârietura foarte mare, adâncă…

Reporter: Corina era în timpul ce avea loc altercaţia dintre Bogdan si cei doi bărbaţi?

Ildiko: A fost, păi cum să nu….

Reporter: Deci ea a fost martoră…

Ildiko:Da, cum să nu…

Reporter: Dar spuneţi-mi credeţi că are legătura cu întâlnirile astea în care se aprind lumânări, fac mătănii, şi aşa mai departe, deci moartea lui Bogdan are legătura cu întâlnirile astea pe care spuneţi că le are?

Ildiko: Aicia nu pot să… cum să vă spun, aaa… nu-mi vine cuvântul cum să mă exprim, aicia nu sunt sigură, înţelegeţi, pentru că la mine cum se derulează ca un film eu spun ce văd, dar acuma nu ştiu, încă nu am aflat, nu mi s-a arătat dacă şi băiatul a fost dus acolo la locul respectiv, aicia nu pot să comentez, dar sunt sigura că doamna a umblat la un loc unde s-au adunat oamenii de genul ca un fel de spiritism…”

 

Există rapoarte realizate de experţi internaţionali (câteva dintre acestea pot fi citite chiar pe siteul nostru) care demonstrează în mod ştiinţific că MISA NU este o sectă, ci este pur şi simplu o şcoală de yoga. Pe lângă catalogarea calomnioasă a şcolii de yoga MISA drept sectă, este evident faptul că în acest dialog (şi mai ales prin asocierea acestui dialog cu SMS-urile citate mai sus) se încalcă flagrant prezumţia de nevinovăţie, dreptul la propria imagine şi sunt prezentate drept dovezi părerile unei clarvăzătoare, care în nici un fel de circumstanţă nu pot figura ca atare, deci nici într-o emisiune de televiziune care pretinde că cercetează adevărul.
 
Mai avem o întrebare retorică în legătură cu acest dialog: de ce oare o imagine cu lumânări aprinse şi oameni care se roagă, chiar dacă se pretinde că a fost „văzută” prin clarviziune, nu i-a dus cu gândul, de exemplu, la o biserică. Oare interpretarea pe care au sugerat-o cei doi participanţi la discuţie nu arată doar propria lor perversitate?
 

Diaconescu, recidivist la instigare

 

Diaconescu Dan, din lipsă de profesionalism, şi-a făcut un obicei din a specula evenimente tragice pentru a-şi atrage audienţă, adaugând elemente cu potenţial de scandal doar pentru a-şi creşte ratingul. De exemplu, în emisiunea sa din 25 septembrie 2005, Apocalipsa la Costineşti, a urmărit să inducă ideea ca MISA ar fi fost vinovată de tragicele inundaţii care au avut loc în acea perioadă în Costineşti, repetând cu obstinaţie aceleaşi două-trei mesaje (care au fost rulate pe banda de ştiri ori citite de el în direct), pe tot parcursul emisiunii, care a durat trei ore:
 

„Dumnezeu nu doarme, să-i mai găzduiţi şi acum pe Bivolaru şi…

„Pentru ce păcate plăteşte Costineştiul? A fost pedepsit că a acceptat să fie pângărit… yoghinii MISSA”

„Dan Diaconescu: Poţi să-i crezi pe cei din presa de mâine care zic că e ceva cu sfârşitul lumii, că nu se explică. Bine, multă lume acreditează ideea că plătim pentru păcatele yoghinilor de la MISA, de acolo din Costineşti. Aşa cum şi New Orleans a povestit despre ce se-ntâmplă pe-acolo prin America şi de-aia i-a bătut Dumnezeu pe americanii de acolo din zonă.”

 
Şi a continuat pe acelaşi ton, chiar trecând peste intervenţiile propriilor săi invitaţi în emisiune, care au încercat să-l combată:

Un invitat (localnic din Constineşti): O să combat puţin; n-am nici o legătură cu MISA şi…. dar nici nu m-au deranjat vreodată, vreau să vă spun că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Bărbuleşti, care vorba aia sunt la sute de kilometri…

Dan Diaconescu: Pentru MISA…(n.n. observaţi că moderatorul este cel care ţine să accentueze acest lucru)

Un invitat: … pentru MISA? Pentru că a fost primit MISA şi spirala şi aşa mai departe? E tragic când nu înţelegi ce se întâmplă şi transferi toată… totul înspre rău, totul spre negru…

Un invitat: Interesant este… apropo de MISA. Dar apropo de MISA: toate zonele unde se făcea…, unde se adunau…

Un invitat: Au rămas neatinse!

Un invitat: Ba sunt înfloritoare, nu s-a-ntâmplat nimica, nici în zona Costineşti unde se făcea spirala aia văzută la televizor, nici în partea de sus dinspre Schitu de maici unde totul e frumos, mergi cu piciorul, cu maşina, nici o problemă…

Un invitat: Trebuie să punctez asta, că nu-mi iert dacă n-o spun. Faptul că nu ştiu pe cine… cine are aşa o grijă mare de această MISA în România, în speţă presa, trebuie s-o spun, dar nimeni nu o întreabă nimic de ea, ca dovadă că uite efectul nociv este aici in mesajele de la voi.

Ion Mitan: În general, ei sunt nişte oameni paşnici. Sunt foarte liniştiţi. Nu avem nici o treabă cu ei. Nu deranjează cu nimic.

În acest moment Dan Diaconescu trece brusc la alt subiect: „Acum vedem plaja de aproape. S-au pierdut şi ambarcaţiuni…” în timp ce pe banda din josul ecranului continuă să se deruleze „Pentru ce păcate plateşte Costineştiul? Eu cred că a fost pedepsit că a acceptat să fie pângărit…yoghinii MISSA”
 
Acest mod de a acţiona, adică repetarea cu obstinaţie a aceloraşi mesaje calomnioase, nu se justifică decât prin intenţia evidentă de a forma un curent de opinie cum că MISA ar avea o responsabilitate în tragediile respective. Această tehnică se transformă deci într-o veritabilă campanie de denigrare MISA. Toate aceste afirmaţii care nu au nici o legătură cu realitatea, aduc prejudicii grave de imagine zecilor de mii de practicanţi yoga din România, iar prin comentariile făcute instigă opinia publică la ură împotriva acestora.

Un adevăr trist este acela că MISA a devenit datorită presei un subiect care duce la creşterea audienţei şi care este folosit în acest scop cu aproape orice ocazie, fără legătură cu realitatea. În privinţa asocierilor care se fac în presă între practica yoga şi unele cazuri de sinucidere, acestea se află în totală contradicţie cu principiile spirituale şi morale fundamental benefice care se învaţă la această şcoală şi care exclud sinuciderea.  Respectarea acestor principii ajută fiinţele umane să devină mai bune şi să se apropie de Dumnezeu. De aceea, la şcoala de yoga MISA nu s-a înregistrat până acum vreun caz de sinucidere.

Practica spirituală yoga e incompatibilă cu sinuciderea

De asemenea, este un fapt cunoscut că practica spirituală yoga are, printre alte efecte benefice asupra fiinţei umane, şi pe acela de a crea o deschidere sufletească faţă de tot ceea ce este mai profund uman şi ce altceva este mai profund uman decât sentimentul religios? Marea majoritate a celor care practică yoga la această şcoală sunt creştini ortodocşi, iar mulţi dintre cei care aparţin altor religii atunci când încep această practică ajung în timp să adere din convingere la această religie. Astfel, în luna mai 2007 aproape 50 de persoane de la cursurile de yoga MISA au primit botezul creştin ortodox. Şi se ştie că în religia creştină sinuciderea este considerată ca fiind cel mai grav dintre păcate. 

Dintre situaţiile în care, în presa scrisă, au fost făcute asocieri nejustificate între MISA şi cazuri de sinucidere, cea mai recentă este publicarea în Evenimentul zilei, în data de 7 iunie 2007, a articolului „Gemenele spânzurate: spovedania tatălui” semnat de Mihai Soica. În acest articol, întrebarea „erau yoghine?” adresată de reporter tatălui fetelor care s-au sinucis la Cluj este tendenţioasă şi crează o asociere nejustificată între practica yoga şi sinucidere. Faptul că el a asociat în mod automat gestul lor cu practica yoga, inducând persoanei pe care o intervieva răspunsul şi sugestia de a vorbi despre MISA este incalificabil şi are rolul de a denigra în mod gratuit. Apreciem faptul că tatăl celor două fete nu a dat curs până la capăt intenţiilor mârşave ale reporterului, răspunsul său anulând de fapt întrebarea. Considerăm regretabil şi nedeontologic gestul reporterului de a specula acest eveniment tragic pentru a crea astfel de asocieri forţate menite să discrediteze în ochii opiniei publice practica yoga.

Ziariştii spun că îşi aleg subiectele pentru articole conform ideii de cerere şi ofertă. Aşa au fost învăţaţi să creadă: că oamenii sunt ahtiaţi după violenţe şi scandaluri, de aceea ei, ziariştii, trebuie sa caute astfel de subiecte, chiar în mod forţat şi gratuit atunci când nu se poate altfel. Dacă însă ar avea curajul să se pună în locul cititorilor şi să observe cu atenţie ce anume îi bucură, ce îi întristează, ce îşi doresc şi ce caută, poate şi-ar da seama că sufletul oamenilor este însetat de Frumos, Bine şi Adevăr şi că merită să le fie oferite Frumosul, Binele şi Adevărul.
 

Citiţi şi:

Raportul realizat de expertul suedez Karl Erik Nylund despre MISA şi Gregorian Bivolaru

Sindromul retragerii sociale acute – unul dintre efectele unei societăţi bolnave

Sesizare adresată CNA pentru sancţionarea postului OTV

 

yogaesoteric
iulie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More