FMI cere transferarea creșterii prețurilor către consumatori pentru a încuraja economisirea energiei

Estimăm că saltul recent al prețurilor internaționale la combustibilii fosili va crește costul vieții pentru gospodăriile europene cu aproape 7% în 2022”, notează Fondul într-un articol semnat de Oya Celasun, Dora Iakova și Ian Perry, subliniind că cele mai mari creșteri ale „prețurilor au avut loc în țările cu o dependență mai mare de gazele naturale și cu interconexiuni electrice mai limitate, cum ar fi Irlanda, Italia, Portugalia, Spania și Marea Britanie”.

Prețurile la energie pentru consumatori cresc cu o rată anuală de aproape 40% în zona euro și de 57% în Regatul Unit, reflectând creșterea prețurilor en-gros la gaze și petrol după invazia rusă în Ucraina. Aceasta înseamnă că venitul disponibil al gospodăriilor se reduce drastic, în special în cazul celor mai sărace gospodării, care cheltuiesc mai mulți bani pe electricitate și gaz.

Până în prezent, guvernele europene au încercat să protejeze gospodăriile de costurile în creștere prin controlul prețurilor, reduceri de taxe și subvenții de amploare, fără a lua în considerare diferitele categorii de risc. Printre măsurile existente se numără plafonarea prețurilor la energie în Franța, Spania și Portugalia, reduceri ale impozitelor pe electricitate în Germania și Țările de Jos, subvenții pentru energie în Italia și Grecia, precum și indemnizații în Germania și Regatul Unit.

Directoarea FMI împreună cu Soros

Economisirea energiei

Pentru FMI, a venit timpul să schimbe metoda: astfel de măsuri nu numai că întârzie adaptarea necesară la șocul energetic, dar mențin cererea globală și prețurile la un nivel mai ridicat decât ar fi fost în alte condiții, avertizează experții Fondului. În orice caz, politicile țărilor UE „ar fi necesar să permită ca întreaga creștere a costurilor combustibililor să fie transferată către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei și renunțarea la combustibilii fosili”, „protejând în același timp gospodăriile mai sărace”.

Renunțarea la ajutorul dispersat și concentrarea acestuia asupra populației cele mai expuse (mai exact, cele mai sărace 20% din populație) ar însemna o cheltuială medie pentru țările europene de 0,4% din PIB până în 2022. În schimb, continuarea măsurilor luate până în prezent ar putea duce la o cheltuială de peste 1,5% din PIB.

Celasun și colegii săi subliniază, de asemenea, că, din moment ce se așteaptă ca prețurile să rămână ridicate timp de mai mulți ani, „argumentele pentru sprijinirea întreprinderilor sunt în general slabe”.

Citiți și:
Șeful ONU: Este necesar să îndurăm prețurile mari la combustibili pentru binele planetei
În plină criză a facturilor, revin „băieții deștepți” din energie: pierderi de miliarde la statul român și un faliment
Ideologia „ecologică” a dat naștere eco-terorismului, care duce la explozia prețurilor la combustibili și energie

 

yogaesoteric
6 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More