Directivă ue aplicabilă din iunie 2023: Apele reziduale urbane vor fi folosite pentru irigarea câmpurilor

În caz de „accidente”, vor spune că epidemiile de gastroenterită și holeră sunt cauzate de încălzirea globală – și vor propune vreo cincizeci de „vaccinuri”.

Exploatarea canalizărilor urbane pentru irigarea câmpurilor – aceasta este una dintre recomandările cuprinse în orientările elaborate de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să facă față valului de căldură și secetei care afectează sectorul agricol în jumătate din Europa.

Documentul reamintește că Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale permite reutilizarea apelor reziduale, cu condiția ca acestea să fie tratate astfel încât „să devină adecvate pentru utilizare în agricultură”. Este la latitudinea statelor să facă evaluările corespunzătoare și să decidă dacă să ia sau nu anumite măsuri.

În unele țări, cum ar fi Italia, Portugalia, Spania și Franța, seceta a atins niveluri extreme, ceea ce a dus la raționalizarea utilizării apei, care este consumată în mare măsură de culturi.

Reutilizarea apei din stațiile de tratare a apelor uzate urbane poate deveni un instrument esențial pentru a asigura o sursă sigură și previzibilă de apă, reducând în același timp presiunea asupra bazinelor de apă și îmbunătățind capacitatea UE de a se adapta la schimbările climatice”, se arată în nota emisă de Bruxelles.

Regulamentul privind reutilizarea apei, aplicabil din iunie 2023, stabilește cerințele minime privind calitatea apei, gestionarea riscurilor și monitorizarea pentru a asigura reutilizarea sigură a apei. Orientările sunt completate de numeroase exemple practice pentru a facilita aplicarea regulamentelor. „Reutilizarea apei poate limita prelevările din apele de suprafață și subterane și poate promova o gestionare mai eficientă a resurselor de apă, prin utilizarea multiplă a apei în cadrul ciclului apei urbane, în conformitate cu obiectivele UE în cadrul Pactului verde european”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, pescuit și oceane.

Utilizarea mai eficientă a apei se referă la toate procesele de producție, așa cum se solicită în recenta propunere de la Bruxelles de revizuire a Directivei privind emisiile industriale. Atât Planul de acțiune privind economia circulară, cât și noua strategie a UE de adaptare la schimbările climatice, care fac parte din „Green Deal”-ul european, se referă la o utilizare mai largă a apelor reziduale pentru a reduce presiunile asupra resurselor de apă. În cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), ne amintește executivul european, există oportunități de finanțare pentru investiții în irigații care utilizează apa recuperată ca sursă alternativă de apă.

Bruxelles-ul subliniază că deciziile luate de guvernele naționale este necesar să fie revizuite în mod regulat pentru a lua în considerare proiecțiile privind schimbările climatice și strategiile naționale, precum și planurile de gestionare a bazinelor hidrografice stabilite în temeiul Directivei-cadru privind apa.

Citiți și:
Fundația Gates investește în instalații care transformă fecalele în apă de băut. Bill Gates însuși a băut un pahar de astfel de apă și o consideră delicioasă
„Agenda 21” pentru o sclavie durabilă

 

yogaesoteric
6 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More