Forţa unirii contrariilor
Forţa misterioasă folosită în practicile tantrice este esenţialmente puterea universală, inerentă în unirea contrariilor. Aceste contrarii sunt două aspecte ale aceleiaşi unice realităţi. Aspectul masculin, numit PURUSHA, este conştiinţa pură nemanifestată. Aspectul feminin, cunoscut sub numele de PRAKRITI, şi manifestat în SHAKTI (care este prezentă, ca manifestare vie în fiecare femeie) este energia supremă şi primordială sau puterea devenirii. Nici unul dintre cele două principii fundamentale nu poate exista fără celălalt. Fără SHAKTI a sa, ardentă şi dinamică, SHIVA (SINELE SUPREM) ar fi SHAVA – un cadavru etern. La rândul său, SHAKTI fără conştiinţa cosmică, polul static (MUNTELE MERU) al lui SHIVA, ar fi o forţă oarbă, dezlănţuită şi necontrolată.
Tradiţia tantrică susţine că din unirea lor frenetică, „jocul lui KALI deasupra pieptului lui SHIVA”, s-a născut totul în univers. Aceasta este profunda semnificaţie a acelor multiple imagini tantrice întâlnite în Tibet, Nepal şi India, arătându-l pe SHIVA unit în cele mai neobişnuite îmbrăţişări şi ipostaze erotice cu iubitele sale, Kali sau Parvati. Shakti, uitând de toate, priveşte fix, fascinată pentru eternitate, în ochii lui SHIVA, în timpul extaticului lor joc amoros ce transcende uluitoarea desfăşurare iluzorie a lumii, jocul grandios care nu are nici început şi nici sfârşit.
În sfera umană, extazul inefabil resimţit de adeptul tantric în unirea cu SHAKTI (iubita sa), rezumă analogic, la dimensiuni reduse, extazul cosmic etern. Prin intensitatea formidabilă a acestei îmbrăţişări, iubiţii fuzionaţi transcend fulgerător starea umană. Cuplul MAITHUNA devine o unitate sau un singur principiu acum nediferenţiat, al existenţei unice. Ei se reîntorc la condiţia latentă a lui BRAHMA, în care acesta este ATMARAMA, sau jocul sinelui suprem cu el însuşi. Dar este necesar să subliniem că pentru a realiza această supremă experienţă, este absolut necesară o lungă şi atentă antrenare. Aceasta este o ucenicie care presupune o insolită şi gradată intensificare a tuturor simţurilor, mai curând, decât o diminuare a lor.