Fost arhiepiscop australian scapă de închisoare după muşamalizarea abuzurilor comise împotriva copiilor

 

 
Philip Wilson

Fostul arhiepiscop australian Philip Wilson a fost întâmpinat de victimele indignate când a ieşit din sala de tribunal fără a fi trimis în spatele gratiilor. Condamnarea blândă pronunţată în cazul Wilson este o decizie importantă în Australia, care ar putea afecta modul de aplicare a legii în situaţii similare în lume.

Un tribunal australian a decis în luna august 2018, că arhiepiscopul australian Philip Wilson, oficialul catolic cu rangul cel mai înalt condamnat pentru muşamalizarea abuzurilor sexuale comise împotriva copiilor, să execute doar un an de „închisoare” în forma arestului la domiciliu. În acest caz nu a fost aplicată o pedeapsă severă, ci pur şi simplu s-a trecut cu vederea crima de neiertat comisă împotriva copiilor, sub pretextul umanităţii față de inculpat, ceea ce duce la slăbirea standardelor morale.

Judecătorul Robert Stone din Newcastle a cerut ca Wilson să fie reţinut în locuinţa surorii sale şi timp de cel puţin şase luni să nu poată fi eliberat pe cauţiune, potrivit Deutsche Welle.

Wilson s-a aflat sub monitorizare strictă şi a trebuit să poarte asupra sa un dispozitiv de monitorizare care alertează autorităţile în cazul în care încearcă să iasă din casă.

În luna mai 2018, tribunalul l-a găsit vinovat pe Wilson pentru faptul că nu a alertat poliţia pentru repetatele abuzuri comise de către preotul pedofil James Fletcher împotriva a doi băieţi de altar în statul New South Wales în anii 1970. La acea vreme, Wilson era preot asistent.

Stone a constatat că Wilson nu a manifestat nicio remuşcare pentru modul în care a procedat, principalul motiv fiind acela de a proteja Biserica Catolică.
Totodată, judecătorul a decis că este improbabil ca Wilson să mai comită aceste fapte, dar că este necesară o perioadă de detenţie pentru a descuraja alte persoane să procedeze în acelaşi fel.

Stone a afirmat că detenţia este o sentinţă corespunzătoare ţinând cont de vârsta şi de starea mentală şi fizică a lui Wilson.

Wilson a demisionat din funcţia de arhiepiscop de Adelaide la scurt timp după ce premierul Malcolm Turnbull a cerut Vaticanului să îl concedieze. El rămâne episcop hirotonisit şi nu are niciun rol oficial.

Wilson a negat în repetate rânduri acuzaţiile şi, iniţial, a ignorat cererile de a demisiona pe durata finalizării apelului împotriva condamnării sale.

Australia a înființat în 2012 o comisie regală axată pe problema reacţiilor instituţionale la abuzurile sexuale comise împotriva copiilor, după ani de presiune de a fi investigate numeroasele acuzaţii de pedofilie instituţională.

Blânda condamnare a fostului arhiepiscop are loc pe fondul deteriorării puternice a imaginii Bisericii Catolice din cauza unui alt scandal legat de pedofilie în rândul preoţilor din Chile.

Scandalul, care a zguduit ţara sud-americană în vara anului 2018, a avut în centru acuzaţii privind abuzuri sexuale împotriva minorilor comise de cel puţin 14 preoţi. Un raport media din Chile a dezvăluit că preoţii au format un grup, pe care l-au numit Familia, care a urmărit în mod activ întreținerea de relaţii sexuale cu copii minori şi posibil cu prostituate.

Câţiva membri ai conducerii Bisericii din Chile, inclusiv fostul episcop Juan Barros, au fost acuzaţi de victime că au ignorat şi muşamalizat abuzurile comise ani de zile împotriva unor copii de către preotul pedofil Fernando Karadima în anii 1980 şi 1990.

Papa Francisc a fost implicat în scandal când l-a apărat pe Barros în timpul călătoriei pe care a efectuat-o în Chile în luna ianuarie 2018. Papa l-a numit pe Barros în funcţia de episcop al oraşului Osorno în 2015, în ciuda faptului că acuzaţiile împotriva acestuia erau deja publice. În cele din urmă, Francisc şi-a rectificat poziţia şi Karadima a fost suspendat pe viaţă de către Vatican din cauza acuzaţiilor privind molestarea copiilor. Barros a fost unul dintre cei trei episcopi ale căror demisii au fost acceptate recent de Papa Francisc.

Începând cu anul 2000, aproximativ 80 de preoţi catolici au fost raportaţi autorităţilor din Chile pentru presupuse abuzuri sexuale.

Citiți și:

Vaticanul zdruncinat de un scandal masiv de pedofilie. Sunt deja mii de victime

Orgii homosexuale în care au fost implicați înalți prelați de la Vatican

 

yogaesoteric
2 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More