Fost cap al armatei, întrebare-cheie pentru SRI: Sunt corporațiile petroliere străine amenințări la siguranța națională?

Fostul comandant al forțelor armate române, totodată și fost director al contraspionajului în SRI, l-am numit pe generalul Mircia Chelaru, deputat independent, solicită oficial SRI să spună în ce măsură „activitatea grupurilor petroliere active la nivel național și rețeaua de distribuție și comercializare a carburanților constituie o vulnerabilitate națională ca sursă de riscuri severe?”.

Mircia Chelaru

„În România, comercializarea carburanților este gestionată de întreprinderi cu capital preponderent supranațional, care operează pe teritoriul național, cum ar fi OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL, Gazprom și SOCAR. Pe piață sunt prezenți și alți agenți economici neintegrați vertical, la nivel local sau regional, cu una sau mai multe stații de distribuție carburanți (așa numiții „benzinari independenți”), de regulă în parteneriate cu aceleași organizații.

De asemenea, aceste grupuri petroliere active în România au înființat Asociația Română a Petrolului (OMV Petrom, Rompetrol, MOL și Gazprom), care dețin împreună circa 70-80% din piața națională a carburanților, constituindu-se într-un cartel informal și ilicit” afirmă deputatul într-o interpelare parlamentară.

„Având în vedere complexitatea politicilor pe care statul român le aplică în domeniul energiei, care presupun externalizarea unor funcții ale statului român către aceste grupuri petroliere, este necesară cunoașterea vulnerabilităților și riscurilor din punct de vedere al apărării naționale, a ordinii publice și al siguranței naționale” spune deputatul.

El mai precizează că scopul interpelării parlamentare este „Emiterea de către Parlamentul și Guvernul României a unui act normativ prin care să se stabilească modul de acțiune și operare a politicilor energetice, astfel încât să fie prevenit riscul de funcționare a companiilor petroliere, în detrimentul interesului național”.

Citiți și:
Ideologia „ecologică” a dat naștere eco-terorismului, care duce la explozia prețurilor la combustibili și energie
Istoria unui jaf de 1 miliard de dolari marca Mugur Isărescu pe o concesiune dată gratuit de statul român

 

yogaesoteric
19 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More