Fostul Procuror General al SUA, William Barr: „Niciun concept nu este mai prost înțeles decât cel de separare a bisericii de stat”

Într-un discurs incendiar, fostul Procuror General al Statelor Unite în administraţia Trump, William Barr, un catolic practicant și un mare apărător al libertății religioase, a afirmat că „niciun concept nu este mai prost înțeles decât cel de separare a bisericii de stat”.

William Barr spune că „militanții seculariști” folosesc de multă vreme acest slogan „pentru a scoate religia din spațiul public”. Totuși, americanii să știe că „separarea bisericii de stat nu înseamnă și nu a însemnat niciodată separarea religiei de viața civică”, a precizat Barr, citat de LifeSiteNews.

Procurorul General a făcut aceste afirmații miercuri, 23 septembrie 2020, cu ocazia primirii „Christifideles Laici Award”, premiu care i-a fost decernat cu ocazia Micului Dejun Catolic cu Rugăciune. Reamintind rolul important pe care religia l-a avut în procesul de întemeiere al Americii ca națiune liberă, Barr a punctat că: „Din nefericire, în ultima jumătate de secol, bazele pe care a fost întemeiată societatea noastră liberă au fost din ce în ce mai mult sub asediu.”

Moralitatea tradițională s-a erodat, iar seculariștii au reușit adesea nu doar să elimine religia din școli și din spațiul public, ci și să o înlocuiască cu o nouă dogmă care este ostilă religiei”, a mai spus Barr.

Consecințele acestei eliminări a religiei au fost, după cum era de așteptat, teribile”, a urmat el. „În cursul ultimilor cincizeci de ani, am constatat o sporire frapantă a violenței urbane, a toxicomaniei, a familiilor destrămate.”

Și Barr a adăugat: „Probleme ca acestea au alimentat ascensiunea unui guvern central din ce în ce mai puternic, unul care minează din ce în ce mai mult inițiativele particulare, anexează societatea civilă, golește instituțiile religioase și în cele din urmă îi reduce pe cetățeni la nivelul de ființe tutelate de stat.”

Bill Barr a vorbit despre trei victorii importante pentru libertatea religioasă în care Departamentul de Justiție, sub conducerea sa, a urmărit să sprijine libera exercitare a religiei:

  • Într-un caz, instanța a reafirmat principiul potrivit căruia guvernul nu poate discrimina religia în programele de finanțare generale și a invalidat o dispoziție din Constituția statului Montana, care fusese interpretată ca excluzând școlile religioase dintr-un program de burse pentru elevii defavorizați.”
  • Într-un alt dosar, instanța a apreciat că Primul Amendament interzice tribunalelor de a interveni în conflictele de muncă implicând profesori din școlile religioase, însărcinate cu responsabilitatea de a instrui elevii despre credință.”
  • În al treilea dosar, Curtea a examinat un mandat de reglementare care obliga angajatorii să suporte costurile contraceptivelor angajaților.”

Și fostul Procurorul General a notat: „Într-un fel, este descurajant că au apărut aceste diferende. În fiecare dintre cazuri, pledanții religioși nu cereau nimic mai mult decât libertatea fundamentală de a-și exercita credința lor.”

Sfântul Ioan Paul al II-lea afirma că este important ca credincioșii laici să nu renunțe niciodată la participarea lor la viața publică. În același timp, el a subliniat că credința privește înainte de orice modul în care ne trăim viața cotidiană, deoarece însăși viața unei familii veritabil creștine constituie prima experiență a Bisericii”, a mai spus Barr.

Indiferent care ar fi vocația vieții noastre, nu este niciodată prea târziu pentru a lucra în via Domnului. Înnoirea noastră spirituală și înnoirea caracterului nostru național depinde de aceasta”, a conchis fostul Procurorul General al SUA.

 

Citiți și:
De la religia lipsei la lipsa religiei
Prigoana împotriva creştinilor ia amploare la nivel mondial. Coronavirusul a devenit un catalizator al persecuţiilor

 

 yogaesoteric
11 aprilie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More