Franţa este «omul bolnav al Europei», iar Comisia Europeană tolerează deficitul bugetar al Parisului, crede un ministru polonez

 

Franţa este „omul bolnav al Europei”, iar Comisia Europeană tolerează depăşirea deficitului bugetar rezultat în urma deciziei Administraţiei Emmanuel Macron de a face concesii în contextul protestelor mişcării „Vestele galbene”, crede ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz.

„Franţa este omul bolnav al Europei, trage în jos Europa, în timp ce Polonia este un punct luminos”, a declarat Jacek Czaputowicz la postul de televiziune Polsat News, conform revistei Paris Match.

„Atacul terorist de la Strasbourg arată că ceva nu funcţionează în Franţa; la fel, protestele din ultimele luni, decizia preşedintelui Emmanuel Macron de retragere a reformelor, este trist. În acelaşi timp, i se dau lecţii Poloniei, ceva nu merge. Mai întâi este necesar să fie făcută ordine în propria ţară”, a spus Czaputowicz.

Franţa critică frecvent situaţia statului de drept din Polonia, în contextul relaţiilor bilaterale tensionate din cauza renunţării la un contract pentru achiziţionarea de elicoptere militare Caracal şi a disensiunilor privind imigranţii polonezi.

„În Franţa se încalcă legislaţia UE, iar Comisia Europeană închide ochii. Franţa depăşeşte nivelul permis al deficitului bugetar”, a argumentat Jacek Czaputowicz într-un interviu acordat cotidianului Polska The Times, citat de Le Figaro.

Guvernul Edouard Philippe a anunţat un deficit bugetar de 3,2% în 2019, în urma crizei politice din Franţa. „Comisia Europeană, care ar trebui să fie gardianul legislaţiei europene, acceptă o astfel de situaţie, pierzând astfel posibilitatea de a face presiuni asupra unor ţări precum Italia sau Spania, care cer tratament egal”, crede ministrul polonez de Externe.

Polonia este criticată frecvent pentru situaţia statului de drept, instituţiile europene reproşând Varşoviei încălcarea unor principii prevăzute în tratatele Uniunii Europene. Nivelul deficitului bugetar nu este prevăzut în tratatele europene, ci este stabilit conjunctural de liderii Eurogrupului.

Citiți și:

«Vestele galbene» şi decesul falsei democraţii

Consumism, multiculturalism și debilizarea elitelor

 

yogaesoteric
25 februarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More