Franța își pune turban: Republica lui Macron se islamizează într-un ritm galopant

 

Un studiu realizat de Ifop pentru Comitetul Laicității Republicii demonstrează prăpastia tot mai adâncă între francezi și musulmanii din Franța.

Potrivit studiului sociologic, publicat în luna noiembrie 2020, majoritatea francezilor musulmani de mai puțin de 25 de ani consideră că şaria este mai importantă decât legile laice (57%, în creștere cu 10% față de 2016).
În schimb, doar 15% dintre catolicii din Franța apreciază că regulile religiei lor s-ar cuveni să aibă întâietate în fața legislației.

La fel, doi musulmani francezi din trei se opun ideii ca profesorii să poată arăta caricaturi cu personaje religioase elevilor, în timp ce 75% din totalul francezilor și 80% dintre catolicii francezi sunt favorabili acestei idei.

Prăpastia

Același fenomen poate fi observat la aproape toate întrebările, opiniile musulmanilor opunându-se radical celor ale francezilor autohtoni.

Astfel, în ceea ce privește purtarea la vedere a semnelor religioase, fie că este vorba de părinții care îi însoțesc pe copii la școală, de studenți la universitate, de salariații din companiile private sau de funcționarii publici, musulmanii sunt favorabili în proporții zdrobitoare (de 75%, 70%, 69% și 63%) în timp ce catolicii se opun (18%, 18%, 19% și 15%), le fel și cei care se declară „fără religie” (27%, 23%, 22% și 18%).

În ceea ce privește predarea limbii arabe în școli, 82% dintre musulmani sunt de acord, în vreme ce numai 18% dintre catolici și 32% dintre cei care se declară „fără religie” acceptă ideea.

Sindromul piscinelor

De asemenea, în legătură cu obligația asociațiilor care primesc subvenții publice de a semna un contract de respectare a valorilor publice ale republicii, doar 58% dintre musulmani sunt de acord cu această prevedere, față de 85% în cazul celor fără religie și 91% în cazul catolicilor.

Și subiectul programelor separate pentru femei la piscinele municipale față de restul publicului îi dezbină pe francezi și pe musulmani. Aceștia din urmă sunt de acord în proporție de 81%, catolicii 16% și 24% cei fără religie.

Astăzi, trăim unii lângă alții, mă tem ca mâine să nu trăim față în față”, avertiza la începutul lui octombrie 2018 Gérard Colomb, înainte de a demisiona din funcția de ministru de Interne.

După cum comentează Valleurs Actuelles, acest „mâine” pare să nu fie departe. Mai mult ca niciodată, musulmanii care trăiesc în Franța – și nu doar islamiștii – par să aspire la un mod de viață radical diferit faţă de cel al francezilor.

De asemenea, este evident că discursul în favoarea laicității pe care Emmanuel Macron l-a repetat până la sațietate în ultimii ani, pare să nu aibă niciun ecou și niciun efect.

Teroriștii nu sunt repudiați

Directorul politic al Ifop avertizează:
Astăzi, unii au tendința de a-i prezenta pe teroriștii islamiști drept niște «lupi singuratici», niște integriști a căror viziune literală și radicală a Coranului nu este deloc reprezentativă pentru ceilalți musulmani. Dacă această cercetare nu măsoară și sprijinul la recurgerea «legitimă» la violență, ea arată totuși că o parte importantă a tineretului musulman împărtășește cu islamiștii ideea că preceptele dictate de religia lor trebuie să primeze în fața dreptului francez. Vedem așadar că acțiunile de acest fel (teroriste) își au originea într-un bazin ideologic integrist, care este, cu siguranţă, minoritar în ansamblul musulmanilor, care care marchează un număr foarte ridicat de adepți în rândul tinerilor.”

Cutremurător este că atentatele care au zguduit Franța nu au atenuat această tendință. Deși Ifop a pus întrebările musulmanilor înainte de decapitarea profesorului Samuel Paty (în 16 octombrie 2020, de un tânăr musulman de origine cecenă, ca răzbunare pentru prezentarea în clasă, la o lecţie despre libertatea de exprimare, a unor caricaturi cu profetul Mahomed), institutul a reușit totuși să îi întrebe din nou pe aceștia, deși pe un eșantion mai mic.

Decapitarea care nu a modificat nimic

Kraus explică:
Constatăm câteva evoluții în marjă, +1% ici, -1% colo, dar opiniile privind marile legi laice și raportul cu laicitatea rămân neschimbate, atentatul a modificat prea puțin situaţia.”

Există o ruptură și între musulmanii mai vârstnici și musulmanii cu vârste sub 25 de ani, explică directorul Ifop.

Religia este considerată astăzi de către tineret ca făcând parte din identitate, cum este culoarea pielii, și deci nu poate fi criticată la fel ca o opinie politică, de exemplu. Asistăm la triumful noțiunii de respect asupra libertății de a critica valorile religioase ale altora.

Citiţi şi:
Profesor olandez: «Nicio țară occidentală nu a reuşit să integreze cu succes musulmanii»
Europa, țintă a celui mai perfid atac!
Molenbeek, fieful islamismului radical din inima Europei

 

yogaesoteric
5 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More