Franţa. Publicitatea TV înlocuită cu propagandă UE

de Mihai Vasilescu

În Parlamentul francez se dezbate în regim de urgenţă o nouă lege a audiovizualului. Partidul majoritar, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, condus de Nicolas Sarkozy până în 2007) face presiuni pentru ceea ce mulţi numesc „berlusconizarea” televiziunii publice.

Presa franceză a dezbătut mult pe marginea unirii celor 49 de canale publice sub o singură cupolă, France Televisions. A atras atenţia şi asupra faptului că suprimarea totală a reclamelor difuzate după ora 20 de canalele publice le va diminua acestora posibilităţile de a se finanţa, dând câştig de cauză televiziunilor private. Ocupând pagini întregi cu aceste dezbateri, jurnaliştii au deturnat însă atenţia publicului de la un aspect şi mai grav. Oamenii lui Sarkozy cer ca spaţiul de emisie rămas liber prin suprimarea reclamelor comerciale să fie ocupat cu mesaje de propagandă. Iar aceasta va deveni o obligaţie, stabilită prin lege.

„Canalele eliberate prin diminuarea mesajelor publicitare vor fi dedicate difuzării de spoturi având ca teme: educaţia sanitară şi socială, dezvoltarea durabilă, instrucţia civică şi cetăţenească şi Uniunea Europeană,” se arată în amendamentul înaintat Parlamentului.  

Francezii văd în această măsură o gravă imixtiune a politicului, care dictează televiziunii publice ce şi când anume să difuzeze. Mai mulţi oameni de televiziune şi jurnalişti s-au mobilizat pentru a protesta: „Este datoria fiecăruia să împiedice dispariţia serviciului public audio-vizual francez. Este vorba despre o televiziune publică, nu despre o televiziune de stat. O televiziune de stat este o agenţie de comunicare guvernamentală, o televiziune publică trebuie să fie în serviciul publicului.”

Un fost ministru francez, François Baroin, a calificat această propunere drept o „eroare politică. Mi-e greu să înţeleg cum poate fi aşa ceva prezentat ca un progres, când reprezintă de fapt un recul de cel puţin 25 de ani. E un regres al libertăţii. ”

Citiţi şi:

Europarlamentarul Bruno Gollnisch demască duplicitatea preşedintelui francez

Blogurile vor fi cenzurate de legislaţia UE

yogaesoteric
6 decembrie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More