Fructul camu camu are cea mai mare concentrație de vitamina C din lume. Vezi 10 motive pentru a-l consuma

 

Camu camu, un nou fruct exotic ce a intrat în atenția nutriționiștilor, devine din ce în ce mai popular ca supliment alimentar pentru proprietăţile sale antioxidante.

Camu camu (Myrciaria dubia) creşte mai ales în zonele inundate din jungla amazoniană din Peru, Brazilia, Columbia, Venezuela, iar în scop medicinal sunt folosite fructele şi frunzele. Fructul său este considerat alimentul natural cu cea mai mare concentraţie de vitamina C din lume – între 1.800 şi 2700 mg la 100 g de pulpă.

Camu camu stimulează sistemul imunitar, are proprietăţi antivirale care au efect împotriva răcelilor, a herpesului şi zonei zoster, ajută la îngrijirea pielii şi păstrează sănătatea ochilor. În plus, camu camu este benefic în tratarea unor afecţiuni precum: artrita, ateroscleroza, cancerul, depresia şi diabetul.

Iată câteva beneficii ale fructului camu camu şi tot atâtea motive pentru a-l include în dieta ta:

Vitamina C

Camu camu este plin de vitamina C: o porţie are de 60 de ori mai multă vitamina C decât o portocală. O linguriţă de pulbere de camu camu are 1180% din aportul zilnic recomandat de vitamina C.

Valina
În camu camu se găsește valină, care este un aminoacid esenţial, ceea ce înseamnă că este necesar să-l luăm din alimente, deoarece organismul nu îl poate produce. Valina este folosită de organism pentru a preveni extenuarea musculară şi este importantă pentru sistemul nervos şi funcţia cognitivă.

Potasiu
Avem nevoie de acest mineral pentru buna funcţionare a inimii şi a rinichilor. Camu camu este o modalitate de a-l obţine: 100 g de fruct furnizează 71,1 miligrame de potasiu.

Leucina
Aceasta este un alt aminoacid esenţial găsit în camu camu, unul de care avem nevoie pentru creşterea oaselor şi dezvoltarea musculaturii, dar şi pentru producerea hormonilor de creştere.

Serina

Un alt aminoacid! Aceasta este cheia pentru digestie: serina ajută la descompunerea legăturilor din proteine şi polipeptide, astfel încât acestea pot fi folosite de organism.

Flavonoidele
Camu camu conține mai multe flavonoide diferite, compuşi ce se găsesc în plante şi dau culoarea fructelor şi legumelor. Ele funcţionează ca antioxidanţi, având rol în neutralizarea radicalilor liberi.

Acid galic
Acidul galic se găseşte în camu camu, ceea ce este o veste bună pentru că are proprietăţi antifungice şi antivirale. De asemenea, acţionează ca un antioxidant.

Acid elagic

Acesta este un alt acid cu proprietăţi antioxidante, găsit în camu camu. A fost studiat pentru efectele anticancerigene, deşi cercetările în acest sens sunt abia la început. Unele cercetări indică, de asemenea, faptul că acidul elagic are efecte în tratarea diabetului.

Antiinflamator

Într-un studiu din 2008 publicat în Journal of Cardiology, 20 de fumători de sex masculin au băut suc camu camu sau au luat comprimate de vitamina C zilnic, timp de o săptămână. În cadrul grupului care a luat camu camu, la finalul studiului s-a evidenţiat o scădere a unor markeri specifici inflamaţiei şi a stresului oxidativ, spre deosebire de grupul care a luat comprimate, la care nu s-a observat nicio schimbare.

Reduce grăsimile din sânge

Un studiu realizat de institutul de cercetări INPA din Brazilia a pus în evidenţă rolul fructului camu camu în reducerea grăsimilor şi zahărului din sânge în cazul adulţilor sănătoşi.

Rezultatele dovedesc potenţialul benefic al vitaminei C şi, în special, al fructului camu-camu în ceea ce priveşte sănătatea, pentru că acest fruct s-a dovedit mai eficient în reducerea nivelului lipoproteinelor din sânge comparativ cu acidul ascorbic sintetic, după cum a arătat cercetătorul Francisca Souza, într-un comunicat al INPA (Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia).

Studiul a fost realizat cu două grupuri de control. Unul dintre ele a primit camu camu sub formă de pulbere, iar celălalt a primit vitamina C sintetică. La persoanele din primul grup s-a înregistrat o creştere evidentă a valorilor serice ale acidului ascorbic şi o reducere semnificativă a valorilor glicemiei. În cazul celor din al doilea grup, s-a produs doar o slabă scădere a valorilor glicemiei.

Cum se poate consuma

Camu camu nu îl găsiți în supermarketuri, dar îl puteți include în dietă sub formă de tabletă sau pudră. Pulberea poate fi folosită pentru a aroma alte alimente, precum sucuri de fructe sau creme.


Citiți și:

Aceste fructe mici sunt adevărate bombe de vitamine. Ce beneficii extraordinare au agrișele

Companiile farmaceutice nu vor să ştii adevărul despre vitamina C! Ce legătură are această vitamină cu vindecarea cancerului?

 

yogaesoteric
27 noiembrie 2018


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More