Furnicile se folosesc de poziția Soarelui pentru a se orienta în teren

 

Furnicile sunt cele mai inteligente insecte. Creierul lor conține în jur de 250.000 de celule nervoase, fiind cel mai bine dezvoltat dintre creierele tuturor speciilor de insecte. Având un creier atât de bine structurat, furnicile au reușit, în timp, să-și dezvolte și niște abilităţii extraordinare de navigaţie. Trăind în colonii mari, sunt deseori nevoite să adune hrana şi să o transporte către mușuroi, iar pentru a reveni la acesta, potrivit oamenilor de ştiinţă, furnicile se folosesc și de poziția Soarelui pentru a se orienta și deplasa, la fel cum noi, oamenii, ne ghidăm după o busolă.

„Conform constatărilor noastre, furnicile au capacitatea de a se orienta, înțeleg importanța poziționării Soarelui pe parcursul unei zile și se folosesc de acesta la fel cum noi ne folosim de GPS-ul mașinii pentru a ajunge la destinație. În cazul lor această destinație poate fi mușuroiul din care fac parte sau o sursă de hrană. Furnicile pot menţine o direcţie de deplasare, să zicem spre nord, independentă de orientarea curentă a corpului lor.

În ciuda dimensiunilor mici, creierul furnicilor este remarcabil de sofisticat. Acestea construiesc o reprezentare mai sofisticată a direcţiei decât ne-am putea imagina noi şi pot încorpora sau integra informaţii modale în acea reprezentare. Înţelegerea comportamentul lor ne oferă perspective noi asupra funcţionării creierului şi ne inspiră în construcţia de sisteme robotice care imită funcţiile acestora.”, a declarat dr. Antoine Wystrach de la Universitatea din Edinburgh şi CNRS din Paris.

Cercetătorii din Marea Britanie şi Franţa şi-au adunat concluziile prin studierea furnicilor de deşert sahariene. Potrivit BBC, experimentele efectuate au demonstrat faptul că furnicile au păstrat calea corectă ghidându-se după Soare, și au pornit într-o direcţie greşită atunci când cercetătorii au folosit o oglindă pentru a ascunde poziția reală a Soarelui. Această cercetare ne-ar putea aduce beneficii și nouă, oamenilor, mai ales în proiectarea aplicaţiilor folosite pentru navigație.

Studiul a fost publicat în revista Current Biology.

Citiți și:

Mușuroaiele de furnici din Australia sunt în mod uimitor aliniate la câmpul magnetic al Pământului

Furnicile au intrat în atenția oamenilor de știință ca potențiale… producătoare de antibiotice!

Cum să oprim invazia de furnici folosind metode naturale (şi inofensive)

 

yogaesoteric
6 martie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More