Drone «de buzunar» la dispoziția soldaților americani. În ce scopuri sunt utilizabile dronele miniaturale, în teatrele de operațiuni?

 

În viitorul apropiat, US Army ar putea pune la dispoziția militarilor săi drone „de buzunar”. Nano-drona Black Hornet este un sistem de recunoaștere individual, menit să se afle la dispoziția soldatului, ajutându-l să ia decizii corecte pe câmpul de luptă, oferindu-i o cunoaștere optimă a caracteristicilor ambientului și a pozițiilor inamice. Sistemul individual de recunoaștere Black Hornet este, în prezent, una dintre cele mai mici drone de uz militar din lume.

Black Hornet nu cântărește mai mult de 32 de grame iar producătorul său susține că are cea mai mică greutate, dintre dispozitivele de zbor de acest fel disponibile. Armata americană a optat pentru Black Hornet 3. Această versiune prezintă o viteză mai mare decât precedentele. Dispozitivul miniatural este dotat cu o micro-cameră cu termoviziune și un senzor, fiind capabil să le furnizeze soldaților imagini deosebit de clare. Sistemele Black Hornet au fost livrate, până acum, și altor armate ale lumii. Printre statele ale căror trupe au fost înzestrate cu asemenea drone se numără Franța și Australia.

La nivelul armatei SUA se urmărește, actualmente, încorporarea elementelor de inteligență artificială și a componentelor de învățare automată în dezvoltarea mini-dronelor de luptă. Deoarece dronele de recunoaștere pot înregistra, cu ajutorul camerelor aflate la bord, cantități imense de informație (imagini), a apărut problema numărului sporit al personalului ce ar fi necesar să se ocupe de vizionarea și examinarea filmărilor obținute. Întrucât nu toate filmările obținute prezintă interes militar, va fi nevoie ca sistemele de supraveghere să devină capabile să identifice, în mod autonom, anumite ținte și elemente suspecte (instalații militare, vehicule de război, persoane, deplasări de trupe), prin utilizarea inteligenței artificiale.

Pentagonul are în vedere și posibilitatea utilizării, în diferitele teatre de operațiuni, a unor… roiuri de microdrone. Aceste drone, cunoscute sub numele de Perdix, au o lungime de numai 16 cm și posedă capacitatea de a comunica între ele, pe durata zborului, pentru schimburile de date, în misiunile de luptă. În afară de culegerea de informații, micro-dronele de acest fel pot fi utilizate pentru inducerea stării de confuzie în sistemele defensive inamice, precum și în blocarea semnalelor radar.

 
drone Perdix


Citiți și:

Big Brother acționează din cer: Flote de drone vor zbura din 2019 deasupra orașelor britanice

Pentagonul pregătește «dronele negre»

Un nou scandal provocat de anumite documente secrete ce s-au scurs în presa americană: Programul cutremurător al execuțiilor cu drone

 

yogaesoteric
6 martie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More