Gandhi ca yoghin
Acesta a fost Gandhi – un adevărat yoghin. Viaţa lui a fost caracterizată de umilinţă, de credinţă, de sinceritate şi de implorarea Divinului, manifestând întotdeauna o fermă speranţă în ghidarea primită de la El. De aceea Gandhi, la mâhnire sau la durere, în faţa protestelor şi a obiecţiilor multora dintre confraţii sau prietenii săi politici, s-a rugat ca Vocea Interioară să-l ghideze pentru a lua hotărâri şi decizii în concordanţă cu inspiraţia oferită de Dumnezeu. El a urmărit să asculte „acea voce liniştită din interior”, pe care Dumnezeu ne-a dat-o ca să ne ajute să discernem între bine şi rău. Adevărata Yoga înseamnă să cultivi discernământul.
„Nici o frunză nu se mişcă fără voinţa lui Dumnezeu”
Pentru Gandhi a existat credinţa de nezdruncinat că nici o frunză nu se mişcă fără voinţa lui Dumnezeu. Trebuie să dansăm în ritmul Lui şi să ne bucurăm în voinţa Lui. Adevărata Yoga este să ne alăturăm Voinţei divine, Armoniei din noi şi din afara noastră, Păcii interioare dar şi Păcii exterioare. Yoga înseamnă şi finalul, şi mijloacele, şi destinaţia, şi cărarea, şi realizarea, şi acţiunea, aşa cum au fost Satyagraha (rostirea adevărului), non-violenţa şi iubirea pentru Gandhi. Întreg mesajul lui Gandhi se traduce prin iubire şi adevăr, care mai poate fi citit şi adevăr prin iubire, sau adevăr prin dăruire.
Răspunzând unei conferinţe internaţionale din străinătate care i-a solicitat opinia, Gandhi a scris: „Ce mesaj să vă trimit dacă nu însăşi viaţa mea? Viaţa mea este mesajul meu!”
Gandhi a dat o interpretare specială pentru Yoga: să existe armonie între gând, cuvânt şi faptă, acesta constituie cel mai înalt mod de a practica Yoga. Ce gândeşti – să spui, ce spui – să faci. Să trăieşti ceea ce spui şi să spui numai ceea ce cu adevărat ai gândit sau ai meditat sau ai reflectat. Aceasta este adevărata artă de a trăi, aceasta este Yoga. Pare atât de simplu, şi totuşi, cât este de dificil de urmat! Dacă noi toţi am putea realiza aşa ceva, cât de repede ni s-ar rezolva toate problemele, cât de fericiţi am deveni, câtă bucurie s-ar răspândi pretutindeni, cât de transformaţi am fi! Lumea însăşi s-ar transforma dintr-o bătălie crudă, continuă şi vicleană, într-o creştere permanentă, plină de pace, de ordine, de spontaneitate.