Germania: Mai multă supraveghere prin noua carte de identitate

Amprentele digitale ar securiza şi mai mult cartea de identitate, susțin autoritățile din Germania. Dar activiştii pentru protecţia datelor critică măsura care a intrat în vigoare din august.

A fost o senzaţie ciudată”, spune activista pentru protecţia datelor personale Leena Simon, referindu-se la momentul în care i s-au luat amprentele pentru eliberarea actelor de identitate. Degetele arătătoare de la ambele mâini i-au fost scanate pentru un nou paşaport. Printr-o manevră despre care nu vrea să vorbească public, Simon a încercat atunci să facă amprentele inutilizabile. În cadrul asociaţiei Digitalcourage (Curaj Digital) ea luptă pentru protejarea datelor personale.

Leena Simon nu ştie foarte bine dacă manevra ei a reuşit. Dar poate afirma cu tărie: „M-am simţit toată ziua rău”. Pur şi simplu, ea consideră obligarea cetăţenilor să-şi înregistreze amprentele digitale drept o intruziune gravă în drepturile fundamentale. Metoda este folosită, în mod obişnuit, de către criminalişti pentru descoperirea răufăcătorilor. „Nu înţeleg de ce statul vrea să îmi înregistreze amprentele, atât timp cât eu nu am comis nicio fărădelege.”

Amprenta devine obligatorie în cardurile de identitate

Există un motiv concret pentru atitudinea alarmantă a activistei Leena Simon: pe 2 august, obligativitatea de amprentare a cetăţenilor a fost masiv extinsă de către autorităţile germane. De la începutul lunii august, toţi cetăţenii care solicită o nouă carte de identitate sunt obligaţi să accepte înregistrarea amprentelor. Până acum, această decizie nu era obligatorie şi ea era valabilă doar pentru paşaport.

Peste 62 de milioane de germani deţin o carte de identitate în format mic, cu o perioadă de valabilitate de 10 ani. Mulţi folosesc pentru identificare acest buletin în interiorul Germaniei şi pentru călătoriile în spaţiul UE.

Două caracteristici biometrice

În cartea de identitate este integrat un chip. Acesta include o fotografie biometrică, care este vizibilă pe document. Amprentele constituie o a doua caracteristică biometrică pe cardul de identitate.

În acest fel, documentul devine mai sigur, este convins politicianul conservator Josef Oster: „Avem astfel posibilitatea să verificăm foarte repede dacă documentul corespunde persoanei respective”. Oster se ocupă de această temă în cadrul Comisiei pentru Probleme Interne din Bundestag. „Oferim un nivel ridicat de siguranţă”, spune el, referindu-se la noul document de identitate cu amprente şi adaugă că nu s-a confruntat până acum cu niciun fel de reclamaţii privind noua carte de identitate.

Standarde unitare în Europa

Noile prevederi nu se limitează doar la Germania: în toată Uniunea Europeană, documentele de identitate, nu doar cele de călătorie, eliberate după data de 2 august, trebuie să cuprindă o combinaţie între fotografii biometrice şi amprente. Decizia luată de autorităţile europene datează din iunie 2019. Se pretinde că astfel se asigură evitarea falsificării sau manipulării documentelor.

În cazul în care persistă bănuiala că un act a fost falsificat sau folosit abuziv de o altă persoană, identificarea se poate face pe baza amprentei. Este nevoie de un anumit aparat de citire, deţinut de poliţie, grăniceri şi vameşi. Dacă există dubii, ei sunt în măsură să acceseze datele de identificare.

Puţine falsificări

Dar este cu adevărat sporită siguranţa prin înregistrarea amprentei digitale? Criticii nu sunt convinşi de acest argument. Documentul de identitate german anterior „este sigur şi fără amprentă, încât nu poate fi falsificat sau abuziv folosit”, explică juristul şi activistul pentru protecţia datelor Thilo Weichert.

Datele puse la dispoziţia Deutsche Welle de către Ministerul Federal de Interne susţin poziţia lui Weichert. Astfel, în anul 2020, la controalele de la frontieră nu au fost descoperite decât 34 de documente de identitate falsificate, iar în 2019 doar 26 de falsuri. Pe acest fundal, nu se justifică înregistrarea amprentelor de la peste 60 de milioane de germani, argumentează Weichert. „Este o intervenţie disproporţională.” O astfel de intervenţie amplă afectând drepturile persoanei este, în opinia juristului, neconstituţională.

Date imposibil de schimbat

Activiştii pentru protecţia datelor mai au un motiv de îngrijorare: tot mai multe sisteme digitale folosesc amprenta drept caracteristică biometrică imuabilă. Cu ajutorul acestora se deblochează telefoanele inteligente sau se deschid uşile de la birouri. Cel mai des se utilizează cu amprenta degetului arătător, care va fi înregistrată obligatoriu şi în actele de identitate.

În cazul unui furt sau a unor manipulări, avertizează Maja Smoltczyk, însărcinată federală cu protecţia datelor personale, pagubele sunt foarte mari, „dat fiind că aceste caracteristici biometrice nu pot suferi modificări precum o parolă”. Aşa se explică şi propunerea specialiştilor în protecţia datelor de a folosi degetul mic, de exemplu, pentru amprentele din documentele de identitate, propunerea fiind însă respinsă.

Scepticism în rândul cetăţenilor

Până pe 2 august, înregistrarea amprentelor a fost voluntară. Cum s-au decis cei care au solicitat o carte de identitate în perioada ianuarie-iunie 2021? Deutsche Welle a obţinut datele de la 20 mari oraşe din Germania.

Rezultatul este surprinzător: în anumite oraşe, autorităţile s-au confruntat cu refuzuri masive din partea populaţiei, precum în Nürnberg, Düsseldorf şi Bochum. „Disponibilitatea de a accepta înregistrarea amprentelor în actul de identitate este redusă. Domină o atitudine de respingere”, se arată în informaţia trimisă de autorităţile din Bochum către DW.

În Düsseldorf, doar 15% dintre cei care au solicitat un nou document de identitate au acceptat includerea amprentei. Şi la Hamburg, Leipzig, Essen şi Dortmund predomină scepticismul. De la începutul anului, între 54 şi 60% dintre cărţile de identitate eliberate sunt fără amprentă.

Cei mai mulţi germani resping amprentarea obligatorie

Puţin diferită este situaţia la Münster, Hanovra şi Bremen, unde aproximativ jumătate dintre cetăţeni au acceptat înregistrarea amprentelor. Cea mai mare acceptanţă s-a înregistrat însă la Frankfurt pe Main. Acolo, aproape trei sferturi dintre cetăţenii care au solicitat o nouă carte de identitate au acceptat înregistrarea amprentelor. Nu se ştie însă care sunt motivele care îi fac pe cetăţeni să accepte sau să refuze înregistrarea amprentei în documentul de identitate.

Planificată acţiune în justiţie

Activista pentru protecţia datelor personale Leena Simon intenționează să apeleze la justiţie: „Este necesar să recunosc că nu am încredere în stat când este vorba despre protecţia datelor personale”.

Unii dintre criticii acestei măsuri au găsit alte metode de a protesta: Deutsche Welle deţine informaţii pe baza cărora aceştia au distrus documentele de identitate încă valabile şi au solicitat, înainte de 2 august, unele noi, fără amprente, care rămân valabile în următorii 10 ani.

Citiți și:
Cartea electronică de identitate, disponibilă din august, va permite identificarea cetățenilor într-un cloud guvernamental, un sistem IT care va reuni baze de date
Legătura dintre 5G, cip-uri, nanoparticule și actele biometrice (I)
130 milioane de oameni, biometrizați. Cartea de identitate biometrică, adoptată de Mexic pentru ‘soluționarea schimbărilor demografice’

 

yogaesoteric
16 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More