Germania vrea să schimbe Constituţia pentru a acorda protecție specială minorităților
„Germania ar fi necesar să lupte împotriva tuturor formelor de discriminare prin modificarea legilor sale fundamentale pentru a oferi protecţie minorităților și a crea un Minister special «al Coeziunii Sociale»”, solicită un grup de parlamentari într-un manifest controversat. „Toate formele de ostilitate legate de grupuri e nevoie să fie scoase în afara legii”, se arată în manifest, care este susținut de vicepreședintele Bundestagului german Claudia Roth și de alți deputați importanţi. Autorii manifestului au solicitat ca statul să primească un mandat special pentru a „proteja” drepturile minorităților.
Constituția germană actuală garantează deja drepturi egale tuturor oamenilor, indiferent de sex, origine și de alte caracteristici ale acestora, însă semnatarii manifestului spun că formularea este „problematică și inadecvată” și nu abordează dificultățile cu care se confruntă minoritățile atunci când urmăresc să obţină acces la educație sau oportunități de muncă, dificultăţi care ar fi create de presupusul rasism și sexism larg răspândite.
„Germania este o societate a imigrației, iar discriminarea este un fenomen cu care o mare parte a societății noastre diverse se confruntă zilnic”, se precizează în manifest, publicat de ziarul Die Zeit.
Faptul că majoritatea pozițiilor de vârf din politică, afaceri și știință sunt ocupate de oameni care „reprezintă într-o mică măsură” diversitatea vibrantă a societății germane moderne nu rezolvă problema, adaugă documentul. Autorii acestuia cer modificarea Constituției pentru ca guvernul „să garanteze protecția” împotriva oricărei discriminări legate de grupuri și să-l oblige să „facă eforturi pentru eliminarea dezavantajelor existente”.
Pentru aceasta, deputații sugerează crearea unui „Minister al Coeziunii Sociale” care să fie însărcinat să rezolve probleme precum discriminarea, politicile privind migrația și azilul, politicile feministe şi LGBTQ, precum şi chestiuni legate de tineri, vârstnici, persoane cu dizabilități şi promovarea democrației. De asemenea, documentul îndeamnă toate ministerele germane să ia în considerare problema diversității atunci când iau orice decizie.
Unele dintre cele mai controversate solicitări se referă la acordarea de drepturi speciale minorităților în cazul de plângeri legale, astfel încât acestea să fie mai „capabile și mai dispuse să ia măsuri legale împotriva oricărei discriminări experimentate”. O astfel de sugestie prevede ca prezentarea de dovezi să revină în sarcina inculpatului în astfel de cazuri, de fiecare dată când sunt descoperite „primele indicii” de discriminare.
De asemenea, manifestul, citat de RT, solicită o lege specială care să oblige în mod legal organizațiile și întreprinderile publice să se asigure că „grupurile discriminate” sunt reprezentate în structura lor și, în special, în pozițiile de conducere „cel puțin proporțional cu ponderea lor în populație”.
În plus, orice nouă legislație sau regulament guvernamental adoptat în Germania în viitor ar trebui, în opinia semnatarilor manifestului, să fie supus unei „analize cu privire la impactul asupra diversității”, pentru a vedea ce efect ar putea avea asupra diversității înainte de a intra în vigoare.
„În loc de măsuri particulare, avem, în sfârșit, nevoie de un concept general pentru a ajunge la egalitate pentru toți oamenii. Aceasta este o sarcină principală pentru următorul guvern federal”, a declarat fosta purtătoare de cuvânt a politicilor pentru femei, din partea verzilor, Gesine Agena.
Mai mulţi oameni au comparat măsura cu conceptul de „nouvorbă” din romanul distopic al lui George Orwell, 1984. Mulţi au comentat în mediul online că noul minister nu va fi altceva decât „o poliție a gândirii” precum infamul Stasi – serviciul de securitate internă al Germaniei de Est.
Citiți și:
Ungaria ferește copiii de ideologia LGBT. Reacție uluitoare a Bruxellesului. Ce vrea să facă UE
Polonia pune la colț politicile homosexuale de la Bruxelles
yogaesoteric
11 septembrie 2021