Ghid nou de adresare, fără «Doamnelor şi domnilor»

 

Într-o țară care se confruntă cu un număr foarte mare de pedofili, departamentul pentru diversitate din cadrul primăriei orașului Amsterdam a emis un ghid cu titlul Sfaturile curcubeului (unul dintre cele mai folosite și recunoscute simboluri ale mișcării gay) și a făcut apel la funcționarii publici să ia în calcul „întreaga societate”, inclusiv „pe cei care nu se consideră bărbați sau femei”, informează EFE.

Astfel, primăria a cerut restaurantelor din capitala Olandei să-și schimbe modalitatea de semnalizare a diverselor servicii cu altele „mai neutre” pentru a ține cont și de persoanele care nu se identifică prin termenii de „masculin” sau „feminin”.

Totodată, primăria recomandă utilizarea unor formule alternative atunci când se fac anunțuri la megafon. De exemplu, în loc de „doamnelor și domnilor”, autoritățile olandeze recomandă formule precum „stimat public” sau „dragă asistență”.

„Municipiul vrea să scrie și să vorbească despre identitatea sexuală într-un mod respectuos. (…) Nu dorim să interzicem nimic, însă vrem ca funcționarii să fie conștienți de limbajul pe care îl folosesc”, se menționează în ghidul emis de primăria orașului Amsterdam.

Capitala Olandei urmează exemplul Londrei care a făcut o modificare a anunțurilor din metrou, astfel că în loc de formula „doamnelor și domnilor” s-a optat pentru varianta „bună ziua tuturor”.


Citiţi şi:

Metroul londonez nu se va mai adresa călătorilor cu formula «Doamnelor și domnilor» pentru a nu se mai supăra transgenderii și persoanele fără gen

Expresia „mamă şi tată” interzisă în Marea Britanie

 

yogaesoteric
10 noiembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More