Giganții petrolieri, denunțați ca „mincinoși” la Davos. ONU: „Au ascuns date despre încălzirea globală”

O „mare minciună”: industria petrolieră a ascuns ceea ce știa despre încălzirea globală, a denunțat secretarul general al ONU la Forumul Economic

Unii giganți petrolieri au colportat marea minciună” despre încălzirea globală, a declarat luna trecută, la Davos, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la câteva zile după publicarea unui studiu despre ceea ce știa gigantul petrolier american ExxonMobil despre acest risc în urmă cu 40 de ani.

Cochetăm cu dezastrul climatic”

Unii producători de combustibili fosili erau conștienți, în anii 1970, că produsul lor emblematic urma să încălzească planeta. Dar, la fel ca industria tutunului, au ignorat propriile date. Unii dintre giganții petrolieri au colportat marea minciună”, a declarat Guterres de la Forumul de la Davos.

Potrivit acestuia, „cei responsabili este necesar să fie urmăriți în justiție”, așa cum au fost companiile de tutun. Aceasta este o referire la cele 246 de miliarde de dolari pe care giganții tutunului din SUA au fost de acord să le plătească în 1998 către 46 de state, pe o perioadă de 25 de ani, pentru a acoperi costurile de tratament ale foștilor fumători.

Încă din anii 1980, gigantul petrolier ExxonMobil a avut previziuni remarcabil de exacte privind încălzirea globală făcute de proprii săi oameni de știință, ceea ce s-a dovedit a fi exact ceea ce s-a petrecut zeci de ani mai târziu, potrivit unui studiu publicat recent în prestigioasa revistă Science, notează France 24.

Cu toate acestea, compania a pus sub semnul întrebării în mod public, de ani de zile, stadiul cunoștințelor științifice în acest domeniu, a mai subliniat publicația.

Astăzi, producătorii de combustibili fosili și susținătorii lor continuă să lupte pentru a crește producția, știind foarte bine că modelul lor de afaceri este incompatibil cu supraviețuirea umană”, a mai spus Guterres.

Această nebunie ține de science-fiction, când știm că prăbușirea ecosistemului este un fapt științific dur”, a spus el, adăugând că „cochetăm cu dezastrul climatic”.

Organizația Meteorologică Mondială a confirmat că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie. În sens mai larg, secretarul general al ONU a criticat angajamentele climatice „dubioase” sau „obscure” ale multor companii în ceea ce privește un obiectiv de emisii zero de carbon.

Aceasta „induce în eroare consumatorii, investitorii și autoritățile de reglementare cu narațiuni false”, a spus el, apreciind că deschide ușa pentru „greenwashing” „Angajamentele noastre în materie de climă necesită implicarea deplină a sectorului privat”, a insistat el, afirmând că „bătălia pentru a ține obiectivul de 1,5 grade (de încălzire globală) va fi câștigată sau pierdută în acest deceniu.

Citiți și:
Încălzirea globală sau cea mai mare escrocherie din istorie
Un om de știință din Olanda pune la îndoială argumentele „științifice” de la baza politicilor climatice ale guvernului olandez

 

yogaesoteric
6 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More